ns-station-2

Reizen zzp’ers anders?

OV kan uitkomst bieden voor zzp’er

Zzp’ers zijn er uiteraard in alle soorten en maten. En dat zie je aan hun reisbehoeften. Sommigen werken alleen lokaal, anderen reizen het hele land af. Sommigen werken standaard kantoor uren, anderen werken volledig flexibel. In de 5 jaar dat ik zelf zzp’er was, reed ik voornamelijk met de auto naar mijn klanten en naar andere afspraken. Vooral uit gewoonte. Maar ook omdat de mogelijkheden tot flexibel reizen nog veel beperkter waren. Er is gelukkig veel veranderd. Hierbij wat topics op gebied van mobiliteit die voor zzp’ers relevant zijn.

Alleen betalen bij gebruik

Door wisselende opdrachtgevers hebben zzp’ers meer behoefte aan (keuze)vrijheid. Of nog beter gezegd: ze willen niet vast zitten aan langlopende contracten of abonnementen. Zzp’ers kiezen bij NS Zakelijk massaal voor de NS-Business Card Basis of met Dal abonnement, waardoor ze alleen voor het gebruik betalen. Handig als je naar steeds verschillende locaties reist of als je een tijdje niet veel reist.

Wisselende werplekken en werktijden

Zelfstandigen werken makkelijker op verschillende locaties. Bij de klant, onderweg, Seats2meet of andere flexplekken maar ook in cafés of thuis. Wat het beste uitkomt. Op steeds meer stations zijn grand cafés waar je ook kunt werken, of Regus kantoren met werkplekken en vergaderruimtes. Maar ze reizen ook op flexibelere tijden: om de toenemende files te ontwijken of de drukte in de trein. En de files blijven de komende jaren doorstijgen. Gelukkig komen er dit jaar wel meer treinen bij. Voor zowel de weg als het spoor geldt dat het niet mogelijk is om met 8 miljoen werknemers allemaal tussen 8.30 – 9.00 uur op het werk aan te komen. We zullen moeten spreiden om Nederland bereikbaar te houden. Voor zzp’ers is dit vaak dubbel aantrekkelijk. Buiten de spitstijden profiteer je van lagere prijzen en kun je comfortabeler reizen. En reistijd is dan werktijd.

Gebruik van verschillende soorten vervoer

Zzp’ers maken vaker gebruik van andere vervoerssoorten via de NS-Business Card dan werknemers in vaste dienst. Bus, tram, metro maar ook de OV-Fiets, taxi of Greenwheels worden makkelijk gecombineerd. Of carpooling. Grote bedrijven vinden het moeilijk om werknemers zoveel flexibiliteit te geven, ook al weten ze dat het de effectiviteit van de werknemer ten goede komt. Ze zijn bang voor misbruik door een bepaalde groep werknemers. Werknemers in vaste dienst blijven zo vast zitten aan één vervoersoort. Vele leaserijders willen bijvoorbeeld wel af en toe met het OV, maar bij te weinig kilometers met hun leasewagen, kunnen ze deze verliezen. Of werknemers die wel willen carpoolen met een collega maar dat niet doen omdat ze dan geen kilometervergoeding meer ontvangen.

Groei van steden en de trek naar de Randstad

Het zijn vooral grote werkgevers die zzp’ers inhuren. Die hebben vaak behoefte aan tijdelijk (specialistisch) personeel. Veel van de grote werkgevers zitten in de grote steden, met name in de Randstad. En dit neemt alleen maar toe want de werkgelegenheid verschuift al jaren richting de steden én naar het westen. Dezelfde trend zie je ook bij de bevolking in Nederland; steeds meer mensen wonen in de stad en trekken van de rand van Nederland naar de Randstad. Het OV is juist competitief qua reistijd in deze stedelijke omgeving en wordt dus steeds aantrekkelijker.

Minder leasewagens

Door de gewijzigde bijtellingsregels voor leasewagens, met name de plug in categorie, is een leasewagen minder interessant geworden voor zelfstandigen en ondernemers. Met je eigen auto leg je toe op de onbelaste vergoeding. Met OV ben je vaak goedkoper uit dan deze 19 cent. We zien bij zzp’ers veel calculerender gedrag op gebied van mobiliteitskosten. Gedragsverandering gaat hier veel vaker via de portemonnee. Bij grote ondernemingen worden gedragsprogramma’s zoals het Low Car Diet en het Mee! programma ingezet om meer werknemers te verleiden om OV te gebruiken. Onze ervaring is dat zzp’ers gewoon rekenen.

Fitheid wordt belangrijker

De fitheid van werknemers speelt een steeds grotere rol bij bedrijven. Niet alleen vanwege de kosten van ziekteverzuim en het financiële risico bij langdurige ziekte, maar ook om de productiviteit te vergroten. Een artikel in de Volkskrant bestempelde onlangs zitten als het nieuwe roken. Een groot deel van de werkende bevolking leidt een zittend leven. Dat is niet voldoende te compenseren met twee keer in de week intensief sporten. Volgens de nieuwste inzichten kun je beter elke dag wat meer bewegen. Of beter gezegd, niet te lang achter elkaar zitten. Bij reizen met OV gaat dit vanzelf omdat je altijd wel een stukje moet lopen of fietsen. En soms staan. Voor zzp’ers extra belangrijk aangezien ze veelal niet verzekerd zijn tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Bewuster leven

Voor sommigen is zzp’er zijn geen keuze maar voor de meesten wel. Een bewuste keuze voor meer vrijheid of voor een avontuurlijkere invulling van je werk. Bewust omgaan met je werk-privé balans. Zingeving en bewuster leven is iets wat deze groep sterk aanspreekt. Bewust leven en vaak daarmee duurzamer leven. Luchtkwaliteit en het klimaat zijn voor velen wezenlijke thema’s. En reizen is een belangrijke factor in CO2 uitstoot en fijnstof uitstoot. De trein rijdt sinds dit jaar op 100% windenergie, dus daar zit je goed.