Header uitgelicht

Freelancer Alena Hielema uitgelicht

“Als een business model niet werkt, verander het!”

Alena Hielema is een gecertificeerde coach, trainer en spreker. Alena is een voorvechter van vrouwen die op zoek zijn naar onwrikbaar vertrouwen. Vrouwen die duidelijkheid willen krijgen in hun leven, bedrijf of carrière. De leiding willen nemen en “play really big”. Een missie waar zij echt van geniet. Wij interviewden Alena over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Het was in het laatste jaar van mijn contract bij Fugro dat ik besloot om mijn droom na te jagen. Mijn droom was om een eigen bedrijf te starten waarin ik mensen help om te ontwikkelen en te groeien en een voldaan leven te leiden. Dit is altijd mijn passie geweest en ik voelde dat de tijd rijp was om mijn droom werkelijkheid te laten worden. In 2016 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf Hielema Coaching. Ik ben begonnen te werken met Poolse vrouwen als coach en trainer en heb in het eerste jaar een eigen training ‘Academy for Personal Development’ opgezet. Later heb ik mijn bedrijf verbreed en ben mij op andere doelgroepen gaan richten.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik werk met vrouwen die meer willen van het leven, die hun volledige potentieel willen benutten, betere resultaten in hun professie willen bereiken en hun carrière naar een hoger niveau willen brengen. Ik spreek ook op (internationale) bijeenkomsten over women empowerment en business development.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik denk dat het heel mooi is dat andere mensen je harde werk zien om een bijdrage te leveren aan een betere maatschappij en dat ze je daarom willen steunen om meer bekendheid en geloofwaardigheid voor je bedrijf te krijgen. Ik ben genomineerd door een vriendin die erop aandrong dat ik mee moest doen aan de FOTY Awards. Zij vindt dat mensen meer moeten weten over mij en het waardevolle werk dat ik doe.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Als Poolse ondernemer in Nederland, en moeder van twee kinderen, heb je extra doorzettingsvermogen nodig om je eigen bedrijf hier tot een succes te maken. Je begint meteen met een achterstand vanwege de taal, je achtergrond en het ontbreken van een professioneel netwerk. Ik heb inmiddels de nodige tegenslagen overwonnen en blijf mijn stinkende best doen om mijn bedrijf verder tot een succes te maken. Ik zie hier inmiddels de eerste vruchten van en kijk met een optimistische blik naar de toekomst.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Online, met name via LinkedIn, bij bedrijven, mond op mond reclame en via netwerken van expats.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik werk niet per uur maar met prijspakketten, op maat gemaakt op basis van de behoeftes en voorkeuren van mijn klanten. Voor mij is het van belang dat mijn klanten goede lange termijn resultaten boeken nadat ze hebben geïnvesteerd in werken met mij.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

De wereld verandert snel en de verwachtingen van mijn klanten ook. In mijn vakgebied moet je blijven leren en blijven investeren in je eigen educatie. Dit is voor mij zeker geen straf, want ik houd ervan om nieuwe kennis op te doen. Ik heb zelf ook een mentor die mij scherp houdt en ik houd de trends in de markt nauwgezet in de gaten. Ik volg regelmatig trainingen online of offline, bezoek netwerkbijeenkomsten en workshops. Verder ben ik net begonnen te werken aan mijn accreditatie voor de Internationale Coach Federatie.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar is mijn bedrijf flink gegroeid. Ik heb mijn ICF accreditatie en werk samen met een aantal grote merken in het bedrijfsleven. Ik heb meerdere bedrijven als klant. Mijn bedrijf is goed bekend in de sector en staat bekend als vakkundig en succesvol.

Hoe zie jij je toekomst?

The future is bright! Ik ben een gelukkige moeder, getrouwde vrouw en zakenvrouw en reis de wereld rond om trainingen te geven en te spreken op gerenommeerde conferenties en inspirerende evenementen voor mensen & bedrijven die willen groeien, succesvol en gelukkig zijn!

Hoe hou je je werk leuk?

Ik hou van mijn werk want het geeft een positieve verandering in het leven en de carrière van veel vrouwen wereldwijd! Dat motiveert me en stimuleert me om mijzelf altijd te blijven verbeteren! Als ik te veel werk, dan neem ik vrije tijd, doe bijvoorbeeld mijn kunstschaatsen om of trek met mijn familie de natuur in. Ik hou van mijn werk want het verandert het leven, carrière en zaken van de vrouwen in de hele wereld. Dat motiveert me en stimuleert om altijd beter te doen.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Het is van groot belang om aan je mindset te werken! Geef niet op, zoek steun want je weet niet alles! Blijf positief, dankbaar en blijf jezelf ontwikkelen! Als een business model niet werkt, verander het! Dat is heel normaal. Leer om risico’s te nemen, want dat hoort bij het ondernemerschap.