FOTY header (1440x600)

AOV-premie verlagen

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

Zo breng jij jouw AOV-premie omlaag

De hoogte van de premie voor een AOV hangt af van verschillende factoren. Op sommige factoren heb je wel invloed, op andere niet. De factoren waar je invloed op hebt, kun je zo instellen dat jouw premie zo laag mogelijk is. Zo kun je verantwoord besparen op jouw AOV.

Je leeftijd kun je natuurlijk niet aanpassen en jouw beroep heb je niet voor niets gekozen. Wij zetten 6 tips op een rij van factoren die jij wél aan kunt passen, zodat jij de meest voordelige premie kunt regelen voor jouw AOV.

1. Pas de wachttijd aan

Denk goed na over de lengte van de wachttijd. De wachttijd, ook wel eigenrisicoperiode genoemd, gaat over de periode voordat je arbeidsongeschiktheidsuitkering begint. Gedurende de wachttijd ontvang je dus nog geen geld. De wachttijd heeft behoorlijk wat invloed op de hoogte van de premie. Als je bijvoorbeeld wel een buffertje achter de hand hebt, kun je een wat langere wachttijd aanhouden dan de verplichte maand. Zo kun je deze tijd overbruggen met de buffer die je al hebt opgebouwd. Als je langere tijd ziek wordt, ontvang je na die tijd de uitkering van je verzekering. Rekenvoorbeeld: als je een fotograaf bent van 40 jaar oud met een jaarinkomen van 35.000 euro, kun je je premie met ruim 10% verlagen als je de wachttijd met twee maanden verlengt naar 90 dagen.

2. Sluit op tijd een AOV af

Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie is. Wees er dus op tijd bij: dit scheelt al snel tientallen euro’s per maand. Bovendien brengt het risico’s met zich mee om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben.

3. Bepaal de hoogte van het verzekerde bedrag

Het maximale bedrag dat je kunt verzekeren hangt af van je inkomen. Je kunt blind dit maximale bedrag kiezen, maar dit is niet altijd nodig. Als je ook met iets minder kunt leven, is het raadzaam om een lager bedrag te verzekeren. Je zult zien dat dit behoorlijk zal schelen in de kosten.

4. Overweeg een broodfonds

Een broodfonds is een betaalbaar alternatief voor een AOV. De premie van een broodfonds is fors lager dan de premie van een AOV, namelijk tussen de 30 en 100 euro per maand. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers. Alle deelnemers van een broodfonds zetten iedere maand geld opzij. Als er iemand in het broodfonds langdurig ziek wordt, krijgt hij van de anderen in zijn of haar fonds iedere maand schenkingen. Deelnemers kunnen zelf afspraken maken over de hoogte van deze schenkingen. Een risico van een broodfonds is dat het gebaseerd is op wederzijds vertrouwen. Je kunt namelijk niet controleren of iemand uit jouw fonds echt ziek is of dat hij van jou profiteert. Daarnaast ontvang je maximaal 2 jaar schenkingen uit een broodfonds.

5. Geef de premie op bij de Belastingdienst

Een van de voordelen van het ondernemerschap is de mogelijkheid om gebruik te maken van allerlei aftrekposten. Ook de premie van je arbeidsongeschiktheids­verzekering hoort daarbij! Sommige ondernemers zijn daar niet van op de hoogte. Als je volgens de definitie van de Belastingdienst ondernemer bent, is de AOV-premie aftrekbaar in box 1: ‘inkomen uit uw werk en woning’. Het voordeel dat dit oplevert kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

6. Bedenk goed hoe lang je je AOV door laat lopen

Wil jij verzekerd zijn van inkomen tot je AOW als je arbeidsongeschikt wordt? Of vind je dat niet nodig? Je kunt een AOV ook voor bijvoorbeeld 5 jaar instellen. Dit scheelt enorm in de hoogte van de premie: je kan dan zomaar twee derde minder betalen.

Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Maak dan een afspraak met een verzekeringsadviseur. Of bereken zelf alvast je premie.