FOTY awards banner

Trainingsactrice Alexandra Maris

“Leer vertrouwen op je onderbuikgevoel en intuïtie”

Finalist Alexandra Maris uitgelicht

Alexandra Maris is (trainings)actrice, trainer, presentatrice en entertainer. Het creëren van een belevenis voor anderen is haar missie. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.  

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Als kind wilde ik altijd al actrice worden, maar mijn ouders en met name mijn vader vond dat geen fatsoenlijk beroep. Ik werd geacht iets te kiezen waarmee ik carrière kon maken en bij voorkeur ook aanzien zou krijgen. Na wat omwegen werd ik teammanager bij een grote zorgorganisatie in Utrecht. Precies zoals het hoorde, een leuke functie met bijpassend salaris en met mijn vaste contract ook nog eens een heleboel zekerheden. Toch was ik niet gelukkig. Ik haalde geen energie uit mijn werk en voelde me meer en meer opbranden. Begin 2015 besloot ik het roer om te gooien, in het diepe te springen en mijn passie te volgen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik in die periode best een beetje aan mijn eigen toerekeningsvatbaarheid getwijfeld heb. Geen normaal mens maakt zo’n drastische switch zonder bijhorende opleiding / ervaring terwijl je ook de verantwoording voor een gezin draagt. Toch wist ik diep vanbinnen dat dit het moment was om het doen. Ik wist zeker dat ik spijt zou krijgen als ik het niet zou doen, maar wist niet zeker of ik spijt ga krijgen als ik het wel doe. Toen was de keuze snel gemaakt.”

Wat doe je precies en voor wie?
“Ik creëer belevenissen en gebruik daarbij acteren als middel. Dat kan voor entertainmentdoeleinden zoals (improvisatie)theater, maar ik richt mij ook veel op het spelen van simulaties in trainingssituaties. Op die momenten staat ‘leren door te beleven’ centraal.
Ik kom in mijn werk met een grote verscheidenheid aan doelgroepen in contact. Winkelend publiek, beursbezoekers, kinderen, medewerkers of managers in een bedrijf, jong of oud. Iedere opdracht, doelgroep en setting vraagt om een andere aanpak, dat houdt mij scherp en mijn werk afwisselend.”

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
“Er zijn ontzettend veel zelfstandigen in Nederland, ik werk graag samen met anderen en ben daarnaast altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om met mijn passie bezig te zijn. Voor mij zijn de FOTY Awards een uitgelezen kans om mijn netwerk te vergroten en nog meer zichtbaar te worden als zelfstandige. Wie weet welke mooie contacten en kansen dat op mijn pad brengt.”

Voor welke award doe jij mee en waarom?
“Ik zou het natuurlijk fantastisch vinden om de winnaar in mijn categorie te worden, de harten van het publiek te veroveren of uiteindelijk in die mini te mogen stappen. Met mijn Duitse roots kan ik wellicht zelfs in aanmerking komen voor een multiculti status. 😉  Zelfstandige ondernemer zijn heeft heel veel voordelen, het nadeel is dat je je soms alleen kunt voelen. Je hebt geen vaste collega’s en geen baas die je erkenning kan geven als je het goed doet. Je bent in alle opzichten op jezelf aangewezen. Ik zie de FOTY Awards en bijhorende dag van de zzp’er daarom ook als een dag waar je met al je collega’s samen bent en er schouderklopjes worden uitgedeeld. En die schouderklopjes hebben we zo nu en dan allemaal even nodig.”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
“Met mijn tegenstrijdige karaktertrekjes heb ik denk ik een mooie unieke mix te pakken. Ik ben erg gedreven en haal graag het maximale uit een klus, daar staat tegenover dat ik een optimist in hart en nieren ben met een groot aanpassingsvermogen als dingen anders lopen dan gepland. Ik doe geen dingen waar ik geen zin in heb, waardoor ik opgewerkt, vrolijk en vol energie aan mijn opdracht begin. Klanten zeggen weleens dat ik een authentieke persoonlijkheid ben en dat dat als fijn ervaren en gewaardeerd wordt. Uniek zijn is dus geen prestatie en al helemaal niet moeilijk. Zijn wie je bent en doen wat je leuk vindt, ik kan het iedereen aanraden!”

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
“Ik ben vaak onder de vlag van andere bedrijven / zzp’ers aan het werk. Voor mij ideaal want dan hoef ik de opdracht niet zelf te acquireren en krijg het als het ware in mijn schoot geworpen. Daarbij geniet ik van deze langdurige samenwerkingsrelaties omdat je allebei je eigen vrijheden als ondernemer behoudt, maar wel een beroep op elkaar kunt doen als je elkaar nodig hebt. Mijn andere rechtstreekse klanten komen allemaal via via bij mij terecht. Helemaal aan het begin van mijn ondernemerschap heb ik een poging tot (koude)acquisitie gedaan en dat is mij slecht bevallen. Het kostte veel tijd en energie en levert niets op. Investeren in een netwerk waarin je elkaar dingen gunt daarentegen was voor mij een goudgreep. Mijn klanten zitten door heel Nederland en voor één van mijn Nederlandse klanten ben ik ook wel eens in Duitsland aan het werk om daar acteurs te werven, selecteren en in te trainen voor werk als trainingsacteur.”

Hoeveel ben je waard per uur?
“Dat is een lastige vraag, want een (meer)waarde is vaak slecht uit te drukken in geld. Ik werk niet graag met uurtarieven, maar spreek vooral vaste bedragen voor een dagdeel, dag of project af. Soms is er een vastgesteld budget, dan neem ik dat als uitgangspunt en kijk samen met de klant wat ik voor dat bedrag allemaal kan bijdragen. Bij entertainment voor verenigingen en stichtingen in mijn eigen woonplaats hanteer ik een speciaal tarief omdat voor mij daar naast het generen van inkomsten ook meespeelt dat ik een betrokken burger wil zijn en mijn steentje bij wil dragen aan de community.”

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
“Scholing vind ik erg belangrijk, een beetje een open deur anders zou ik niet als trainingsactrice en trainer werken. Maar ook voor mijzelf ben ik voortdurend op zoek naar scholingsmogelijkheden die mijzelf voeden. Ik heb lange tijd gedacht dat ik extra moest compenseren omdat ik geen toneelschool heb gedaan, van dat gevoel ben ik gelukkig af. Ik kan de veelzijdigheid die ik meebreng op het gebied van scholing en werkervaring nu meer omarmen en juist als een pre zien in plaats van een handicap. Toch ben ik nooit uitgeleerd. Vorig jaar heb ik een beroepsopleiding trainingsacteren gedaan en momenteel volg ik een opleiding om mijzelf te bekwamen in het stemacteren. Om mijn trainerschap nog meer diepgang te geven ben ik recent gestart met een premaster onderwijswetenschappen.”

Wat doe je over 5 jaar?
“Als ik dat wist, was het maar de helft zo leuk om dat pad te bewandelen. Toen ik drie jaar geleden als ondernemer begon wist ik ook niet waar ik nu zou staan en ik denk dat ik op dat moment ook niet had kunnen verzinnen wat ik sindsdien allemaal ervaren en beleefd heb. Dat betekent trouwens niet dat je maar doelloos moet aanmodderen, want dan kom je nergens. Je moet je echter ook niet laten verleiden om als een raket op je doel af te stormen, want dan mis je al het moois dat op je pad komt. Naar mijn idee is de sleutel tot voorruitgang en succes om een (wind)richting te bepalen, gaan en dan zien waar de reis je brengt.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Ik heb nog heel veel wensen en dromen waarvan ik niet weet of en ik welke hoedanigheid die vertaald zullen gaan worden in plannen en realiteit. Ik denk dat het goed is om van bepaalde zaken te blijven dromen en je vervolgens te focussen op wat zich in het hier en nu afspeelt. Om een tipje van de sluier te lichten over één van mijn dromen: ik zou dolgraag voor het programma ‘wie is de mol’ gevraagd willen worden. Wil je meer weten over mijn toekomstplannen en dromen? Dan zou ik je willen uitnodigen om met mij te linken op LinkedIn of persoonlijk te netwerken tijdens de Dag van de ZZP’er. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en dan hebben we gelijk een gespreksonderwerp. ;-)”

Hoe hou je je werk leuk?
“Door alleen maar met leuke mensen en voor leuke klanten te werken. Ik maak uiteraard af waar ik aan begonnen ben, maar als een samenwerking moeizaam verloopt dan neem ik van die klant geen nieuwe opdrachten aan. Werkplezier kun je niet kopen en op deze manier houd ik ook alleen maar leuk werk over waar ik met plezier en vol energie heen ga.”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
“Leer vertrouwen op je onderbuikgevoel en intuïtie. Ga door met de dingen die voor je goed voelen en stop ermee als het je geen goed gevoel geeft. We kennen allemaal wel de situaties die niet goed (af)lopen en je als terug denkt dat eigenlijk al voelde / zag aankomen. Durf erop te vertrouwen dat dat soort gevoelens je mede de weg wijzen en vertrouw niet uitsluitend op ratio.”