FOTY awards banner

Freelancer Anca Blok uitgelicht

“Geloof in jezelf”

Finalist Anca Blok uitgelicht

Anca Blok is het creatieve brein achter de onderneming Kunstbloc. Met haar kunstwerken van houtskool maakt ze veel klanten gelukkig met een uniek en waardevol product. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik ben iemand die altijd haar gevoel volgt. Zo ging het ook bij de stap naar het ondernemerschap. Ik herinner het me precies: het was een natte december in 2012. Ik dacht terug aan mijn kindertijd, waarin in ik dagenlang kon knutselen en freubelen. In die tijd voelde ik zo’n vrijheid, ik kon alles maken wat ik wilde en genoot hier enorm van. Alleen was het in die natte december anders… ik deed een opleiding Maatschappelijk werk aan het hbo. Die vrijheid en de energie die ik vroeger kreeg van het creëren voelde ik toen helemaal niet. Ik voelde me leeg en miste mijn creativiteit. Dit moment van besef is enorm belangrijk geweest. Ik besloot te stoppen met mijn opleiding en mijn gevoel te volgen.

Er viel een last van mijn schouders af en vrijwel direct daarna kwamen de creaties weer uit mijn handen. Ik bloeide volledig op en voelde, ik vond terug wat onlosmakelijk met mij is verbonden: mijn creativiteit! Vanaf dat moment besloot ik hiermee verder te gaan en op mijn gevoel te vertrouwen. Door mijn gevoel te volgen en te kiezen voor de vrijheid die bij ondernemen hoort, was het dan ook een logische stap om voor mezelf te beginnen. Ik heb hier dan ook nooit over getwijfeld. Ik wist: als dit is wat mij gelukkig maakt en ik met passie en enthousiasme mijn kunst maak, dan gaat dat gewoon lukken. En dat blijkt!

Wat doe je precies en voor wie?

Kunstbloc is een creatieve onderneming waarbij ik grote houtskooltekeningen in opdracht maak, passend bij het verhaal van de klant. Deze tekeningen sluiten aan bij het gevoel, een betekenisvolle gebeurtenis of bij de persoonlijke interesses, interieur of bedrijf van de klant. Vaak vinden mensen het lastig om een passend kunstwerk voor hun interieur of bedrijf te vinden. Ik ga dan graag met hen in gesprek. In zo’n gesprek komen bijzondere verhalen op tafel, wat zorgt voor veel inspiratie. Door mijn creatieve brein vervolgens aan het werk te zetten met hun persoonlijke verhaal, ontstaan de mooiste schilderijen. Elk schilderij is uniek, en draagt een grote emotionele persoonlijke waarde in zich, omdat het gaat over die klant of zijn/haar dierbaren.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik doe mee aan de FOTY Awards, omdat ik het een heel mooi initiatief vind. Als ondernemer word je op een positieve manier gestimuleerd om je bedrijf zichtbaar te maken. Daarnaast doe ik mee aan de FOTY Awards om zo meer in contact te komen met andere ondernemers.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Kunstbloc is uniek ten opzichte van andere ondernemers, aangezien ik een uniek en persoonlijk product lever. Vanuit de referenties via Ratecard en mijn eigen ervaringen blijkt dan ook dat ik de klant op de juiste manier versta. Ik maak vervolgens een product met grote emotionele waarde. Het is bijzonder om dit met je bedrijf te kunnen doen voor anderen. Daarnaast maakt mijn enthousiasme en passie mij uniek. Hierdoor ontstaat er een jong en energiek bedrijf wat betrouwbaar, vernieuwend en vol power is!

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Veel klanten ontvang ik door mond-tot-mondreclame. Daarnaast werf ik mijn klanten via Facebookmarketing, e-mailmarketing en
hangen mijn schilderijen ook in een aantal winkels. Hierdoor zien mensen mijn werk in het echt en krijg ik weer nieuwe opdrachten. Daarnaast sta ik ook op beurzen om zo mijn werk aan de man te brengen. Dit werkt voor mij ook goed, aangezien ik dan met de klant in gesprek kan gaan en ik mijn kunstwerken in het echt kan tonen.

Hoeveel ben je waard per uur?

Mijn werk is met name van grote emotionele waarde voor de klant. Daarnaast hanteer geen vast uurtarief. Aangezien mijn kunst echt maatwerk is, geldt dit ook voor de prijs.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik blijf op de hoogte van mijn vakgebied door exposities van andere kunstenaars te bezoeken. Daarnaast blijf ik op de hoogte van andere ondernemers door inspirerende ondernemers te volgen op social media, veel boeken te lezen, online platforms zoals ZZP Barometer bij te houden en ga zo maar door. Daarnaast doe ik regelmatig cursussen en opleidingen om me zo bij te spijkeren. Ik vind het belangrijk goed op de hoogte te blijven om zo mezelf te blijven ontwikkelen en daarnaast te kunnen groeien in mijn onderneming.

Wat doe je over 5 jaar?

Over vijf jaar ben ik nog steeds zelfstandig ondernemer en kunstenaar, wellicht ziet mijn kunst er dan iets anders uit. Daarnaast is Kunstbloc aanzienlijk gegroeid. Ik denk altijd in vooruitgang en ben continu bezig hoe ik zaken kan verbeteren. Het lijkt me geweldig als Kunstbloc zich als een olievlek over Nederland gaat verspreiden en daarna misschien wel verder de wereld in! Zodat Kunstbloc over vijf jaar  een bekend fenomeen is en ik allerlei grote opdrachten uitvoer voor grote bedrijven!

Hoe zie jij je toekomst?

Ik zie mijn toekomst zeer positief in, met Kunstbloc heb ik een uniek concept in handen en mede door mijn passie en doorzettingsvermogen weet ik dat dit gaat werken. Ik hoop nog veel mensen gelukkig te kunnen maken met mijn kunst!

Hoe hou je je werk leuk?

Ik hou mijn werk leuk door te blijven innoveren, en nooit hetzelfde te maken. Hierdoor zie ik steeds nieuwe dingen als ik mijn atelier in loop en verandert alles continu. Daarnaast blijft mijn werk leuk doordat ik elke keer andere klanten heb en dus andere bijzondere verhalen. Dit maakt mijn werk waardevol en daardoor ontzettend leuk!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

‘I believe I can, I believe I will, I believe I know my dreams are real…’ Dit is een stukje uit de soundtrack een dansfilm. Deze film heb ik vroeger als kind eindeloos gekeken. Mijn moeder zei altijd al, dit nummer is op jouw lijf geschreven. Toen begreep ik nog niet goed waarom, maar nu motiveert en inspireert dit nummer mij om in mezelf te geloven en er volledig voor te gaan. Dit geef ik ook graag door aan de ondernemers om mij heen. Geloof in jezelf! Dan ben je in staat om je dromen werkelijkheid te maken.