FOTY awards banner

Freelancer Barbara Dik-Visser uitgelicht

“Zorg goed voor jezelf!”

Barbara Dik-Visser helpt met haar onderneming 2goBeyonD anderen het plezier in hun werk terug te vinden. Ze wil anderen verder helpen door stress weg te nemen en bewustzijn te creëren, zowel bij individuen als bij bedrijven. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Een aantal jaren geleden had ik een hectische managementfunctie, een gezin en een druk sociaal leven. Vooral goed voor anderen zorgen en alle ballen in de lucht houden, dat moest ik allemaal maar kunnen, vond ik toen. Ik besefte niet dat ik volledig weg was bij mezelf. Tot ik in een burn-out belandde en helemaal niks meer kon. Stap voor stap heb ik toen geleerd wie ik ben en wat ik nodig heb om goed voor mezelf te zorgen. Het roer moest om, dat voelde ik heel duidelijk. Het leukste aan mijn rol als manager vond ik altijd om mijn medewerkers te begeleiden om het beste uit zichzelf te halen en hen te coachen daar waar het leven of het werk lastig voor ze was. Daar wilde ik graag meer mee. Om die reden ben ik een coachopleiding gaan volgen en mijn eigen bedrijf gestart. Later ben ik me verder gaan specialiseren in work-life balance en timemanagement, heb ik de opleiding tot mindfulness trainer gedaan en ben ik naast coaching ook training en procesbegeleiding gaan doen.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik help organisaties, managers en medewerkers om bewuster om te gaan met werkdruk. Vanuit mijn persoonlijke ervaring én vanuit mijn jarenlange ervaring als manager, weet ik hoe groot het effect is van het niet op je plek zitten, persoonlijke ineffectiviteit, stress en disbalans op je persoonlijk leven én op een organisatie. Er kan veel leed voorkomen worden als organisaties, managers en medewerkers bewuster omgaan met werkdruk en keuzes maken die het zelfbewustzijn, de vitaliteit en de effectiviteit vergroten.

Via procesbegeleiding, training en coaching op het gebeid van work-life balance, persoonlijke effectiviteit, timemanagement, mindfulness en stress-preventie help ik hen daarbij. Op creatieve wijze hanteer ik verschillende methodes en zet ik in wat nodig is om mensen uit de waan van de dag halen en hen die prioriteiten te leren stellen die goed zijn voor hen. Op die manier kunnen ze met meer werkplezier en bevlogenheid en minder stress beter presteren.

Overigens doe ik dat niet alleen. Ik werk graag samen met andere ondernemers, die raakvlakken hebben met wat ik doe. Zo kunnen we onze klanten nog meer bieden en kunnen we elkaar versterken!

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Een van mijn samenwerkingspartners, Lucienne de Bie van Bie-organized, overigens ook finalist van de FOTY-awards, heeft mij opgegeven. Superleuk! Het is een mooie manier om nog eens extra de schijnwerpers te zetten op mijn missie, namelijk: mensen en organisaties bewustmaken om goed voor zichzelf en elkaar te zorgen. Dat levert iedereen namelijk zoveel meer op!

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Allereerst heb ik persoonlijk en als manager ervaren wat het effect is van het niet op je plek zitten, persoonlijke ineffectiviteit, stress en disbalans op je persoonlijke leven én op een organisatie. Daarnaast richt ik me niet alleen op de werknemerskant van werkdruk en stress, maar óók op de werkgeverskant. Een kant die nog vaak onderbelicht wordt. Met alleen een vitaliteitsbudget ben je er als organisatie niet. Ik geloof erin dat een organisatie veel leed en kosten kan besparen als zij écht inzicht hebben in de (beleving van de) werkdruk binnen hun organisatie en hierbij vinger aan de pols houden. Ook hierbij komt de samenwerking met andere ondernemers goed van pas, omdat ik daardoor nog beter kan aansluiten bij de behoeftes die er liggen als het gaat om het bewust omgaan met werkdruk en het vinden (en houden) van de balans hierin.

Tenslotte is mijn mensgerichtheid, rust, doortastendheid en overzicht iets wat in alle reacties van mijn klanten terugkomt.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten: iedereen die last heeft van werkdruk en daarmee aan de slag wil kan bij mij terecht. Ik richt mij op individuen, afdelingen en de wat kleinere organisaties. Daar ben ik op mijn best.
Mijn klanten komen bij mij via mond-tot-mondreclame, social media, internet en netwerken.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik vind het belangrijk om iets in gang te zetten, waar mensen en organisaties nog dagelijks de vruchten van plukken. Ik kom een hoop brengen, waaronder bewustwording, inzicht, rust, overzicht, werkplezier, praktische handvatten en tools om dagelijks toe te passen. Hoeveel dat waard is? Dat is lastig in geld uit te drukken… Voor individuele coaching hanteer ik een vast tarief van € 99,- per sessie (75 minuten). Voor training en procesbegeleiding is het tarief afhankelijk van de dienstverlening en de vraag van de klant.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik lees veel vakliteratuur, volg regelmatig trainingen en workshops op mijn vakgebied en neem deel aan intervisiegroepen. Daarnaast werk ik samen met collega-ondernemers, die mij scherp houden.

Wat doe je over 5 jaar?

Mijn droom is om over 5 jaar mijn bedrijf verder uitgebouwd te hebben en samen met andere ondernemers nog meer organisaties en individuen te helpen als het gaat om bewust omgaan met werkdruk en alles wat daarbij komt kijken. Misschien wel in de vorm van een nieuwe organisatie die ons met elkaar verbindt.

Hoe zie jij je toekomst?

Heel positief. Ik doe werk waar ik blij van word en energie van krijg. Er is niks mooiers dan mensen en organisaties helpen en zien dat er kwartjes vallen, waardoor ze verder komen. Als ik dat in samenwerking met andere ondernemers mag doen en we elkaar kunnen inspireren en scherp houden, dan word ik daar nog vrolijker van. Daar ga ik graag tot mijn pensioen mee door!

Hoe hou je je werk leuk?

Door regelmatig zelf ook even stil te staan, te beseffen dat het leven meer is dan alleen werk, te genieten van het moment en bewust keuzes te maken. Ik start elke dag op met yoga en meditatie, ga bijna dagelijks wandelen in de mooie Gendtse polder en maak tijd voor mijn hobby’s toneel, creativiteit, gezelligheid met vrienden en niet te vergeten voor mijn kinderen. Het werk zelf kan nóg zo leuk zijn, maar het wordt nog veel leuker als je regelmatig ook even afstand neemt en goed voor jezelf zorgt.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Tja, die heb ik eigenlijk bij de vorige vraag al beantwoord: zorg goed voor jezelf, daar heeft jouw bedrijf echt profijt van!