FOTY awards banner

Freelancer Bas Snippert

“Creëer een product waarmee je écht een probleem oplost”

Finalist Bas Snippert uitgelicht

Bas Snippert is de oprichter van Optimize me. Deze ambitieuze ondernemer maakt de wereld een beetje beter door de mensen te ondersteunen die een positief verschil maken. Door coaching voorkomt hij burn-outs en stress bij zijn cliënten. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik was tijdens mijn masteropleiding al geïnteresseerd in ondernemerschap. Ik zag een paar medestudenten die begonnen te freelancen (Industrieel Ontwerpers). Hierdoor werd de drempel voor mij op den duur ook een stuk lager, want tot die tijd leek het me allemaal veel te ingewikkeld en klonk zelfs de inschrijving bij de KvK al spannend!

Uiteindelijk ben ik daarom ook zelf begonnen te freelancen. Eerst als industrieel en grafisch ontwerper. Kort daarna besloot ik aan boord te gaan van een startup, om beter te leren ondernemen. Met de startup werden we geselecteerd voor het Startupbootcamp programma in 2014, waar we 3 maanden lang compleet door een wasstraat van coaching, workshops en mentorschap zijn gegaan. Ik ben enorm dankbaar voor deze ervaring: het was namelijk enorm uitdagend, maar tegelijkertijd heb ik hier buitengewoon veel kunnen leren over ondernemerschap– en daarmee ook hoe de échte wereld werkt, in tegenstelling tot de theoretische wereld die ik kende uit de academische wereld.

Na deze ervaring besloot ik dat ondernemerschap ontzettend leuk, haalbaar én nodig was. Daarom ben ik na deze startup-periode zelfstandig verder gaan ondernemen als coach en trainer. Een belangrijke reden hiervoor was dat ik vooral geïnteresseerd was geraakt in de menselijke factor in het ondernemen, die zo doorslaggevend bleek voor succes of juist de afwezigheid daarvan. Ik wilde dit combineren met mijn jarenlange interesse voor persoonlijke ontwikkeling en de psychologie van optimaal functioneren. Ik besloot me hierin verder te professionaliseren middels opleidingen en mentorschap.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik werk nu sinds 2 jaar als stress-specialist en leiderschapscoach met ondernemers en teams binnen snel-groeiende bedrijven, die een positieve en duurzame impact realiseren in de wereld. Ik help ze in individuele- en groepssessies hun veerkracht, vertrouwen en focus te optimaliseren. In de individuele sessies help ik mensen met het verwerken van chronische stress en het voorkomen van een burn-out, iets wat structureel op de loer ligt bij welwillende ondernemers die gedreven worden door sterke idealen. Daarnaast faciliteer ik ook sessies met het hele ondernemers- of managementteam om vastzittende relationele patronen of spanningen op te lossen.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik werd genomineerd voor de awards door een collega en vind het een mooi initiatief om met gelijkgestemden samen te komen op deze manier. Daarnaast kwam ik vorig jaar bij toeval terecht op de FOTY Awards omdat de locatie van het evenement in mijn woonplaats was. Ik heb er toen een hele waardevolle en leerzame dag gehad. Ik kijk er dus naar uit om in 2018 als deelnemer er nog actiever bij betrokken te zijn.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik denk dat mijn kracht ligt in de flexibiliteit die ik heb ontwikkeld vanuit een achtergrond met gevarieerde opleidingen en ondernemerservaringen. Ik ben altijd bezig met het integreren van nieuwe ontwikkelingen binnen de academische wereld en het toepassen hiervan in de praktijk met mijn cliënten. Daarnaast heb ik een visie met een sterke purpose. Ik wil samen met mijn cliënten écht bijdragen aan een meer duurzame, vredige en florerende planeet – juist door de belangrijkste factor van succesvolle innovatie te ondersteunen en versterken: de menselijke factor.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Ik merk dat het grootste deel van mijn klanten via bestaande relaties bij mij terecht komt. Vanaf het begin heb ik als kernwaarde gehad dat ik langdurige relaties wil aangaan met mensen, wat in het begin meer tijd in beslag neemt, maar waardoor er zich op dit punt een mooi netwerk ontvouwt rondom mijn bedrijf. Daarnaast kom ik regelmatig nieuwe klanten tegen op evenementen of conferenties waar mijn doelgroep aanwezig is. Uiteindelijk draait het in mijn werk om het opbouwen van een vertrouwelijke relatie, wat in mijn ervaring bijna altijd face-to-face gebeurt.

Hoeveel ben je waard per uur?

Dat hangt bij mij erg af van de context, aangezien ik uiteenlopende activiteiten uitvoer. Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de intensiteit van het werk, (dat verschilt voor 1-op-1 coaching, groepssessies of trainingen), de hoeveelheid maatwerk en de omstandigheden bij de klant (type organisatie, non-profit, for-profit, enz.).

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik hou op dagelijkse basis ontwikkeling bij in een aantal wetenschappelijke journals en volg belangrijke ‘autoriteiten’ in mijn veld. Daarnaast vergroot ik continu mijn toolbox via nieuwe opleidingen en cursussen, online en offline.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar doe ik meer van hetzelfde, omdat ik enorm geniet van het werk dat ik nu al doe. Dat komt neer op een combinatie van intensieve 1-op-1 sessies met veel diepgang, met daarnaast groepssessies of trainingen waarbij ik een grotere groep mensen tegelijkertijd verder kan helpen. Verder verwacht ik de komende jaren mijn ervaring en inzichten in het coachingswerk te bundelen tot een unieke methode die ik graag wil overdragen aan coaches en leidinggevenden.

Hoe zie jij je toekomst?

Ik zie mijn toekomst optimistisch tegemoet: in deze tijd van automatisering en de hype rondom AI heb ik juist een versterkt vertrouwen gekregen dat de menselijke factor nog lang uniek en onvervangbaar zal zijn op veel vlakken. Daarnaast stemmen veel van mijn cliënten mij erg hoopvol, omdat ik hun gedrevenheid zie om de wereld steeds een stukje beter te maken met nieuwe innovaties en slimme oplossingen voor onze problemen. Verder hoop ik in de toekomst nieuwe niveaus van meesterschap als coach en trainer te bereiken om nog effectiever met mensen te werken aan hun persoonlijke en collectieve groei.

Hoe hou je je werk leuk?

Het voordeel van mijn werk is dat ik me continu kan blijven ontwikkelen en groeien als mens. Ik beleef verder enorm veel plezier aan het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap en het integreren hiervan in mijn eigen praktijk. Daarnaast is elke sessie die ik doe weer anders en merk ik dat er vaak onverwachts veel creativiteit mogelijk – en nodig – is in mijn werk!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Ondernemen draait wat mij betreft primair om relaties opbouwen met de juiste stakeholders – klanten, partners, ambassadeurs. En dat begint met het (ver)kennen van jezelf en het creëren van een product of dienst waarmee je écht een probleem oplost voor deze mensen, zodat zij uiteindelijk ook écht waarde ondervinden van jouw werk.