FOTY awards banner

Freelancer Ellen Jansen uitgelicht

“Blijf altijd eerlijk tegenover jezelf”

Finalist Ellen Jansen uitgelicht

Ellen Jansen heeft al talloze ondernemers geïnterviewd in hun auto. Met haar onderneming Business and Bubbles verzamelt ze, al rijdend, business stories van ondernemers met een verhaal. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik heb nooit echt de droom gehad om ondernemer te worden. Het is dan ook gekomen door een samenloop van omstandigheden. In 2015 zat ik niet meer op mijn plek bij mijn toenmalige werkgever en ik wilde wat anders. Door gesprekken te voeren met verschillende mensen, kreeg ik van meerdere kanten te horen: ‘Waarom start je niet je eigen onderneming? Dan kunnen we gaan samenwerken.’

Ik ben toen gestart met Soccerhostess. Met Soccerhostess ondersteun ik bedrijven die sport-gerelateerde initiatieven oppakken. Ik help met organiseren, pak social media-activiteiten op, maak filmpjes, etc. Echter ben ik genomineerd voor een FOTY door iemand die Business and Bubbles (BaB) een tof initiatief vindt. Met BaB ben ik 1 jaar geleden gestart met mijn toenmalige partner, Rianne. Aangezien zij haar bestaande bedrijf nog verder wilde ontwikkelen, gaf ze aan met Business and Bubbles te stoppen vanaf 1 januari 2018. Ik heb besloten om alleen door te gaan, aangezien ik denk dat er nog veel meer uit dit concept te halen is. Ik heb er onwijs veel zin in om dit concept een iets andere draai te geven en nog verder te professionaliseren.

Wat doe je precies en voor wie?

Met BaB wil ik laten zien wie de ondernemers achter de onderneming zijn. Ik stap in bij 2 ondernemers in de auto, dat kunnen zakenpartners zijn, zussen, echtgenoten, etc. Met hen ga ik het gesprek aan. Waarom doe jij wat je doet? Hoe ben je begonnen? Hoe hebben jullie steun aan elkaar? Doordat de ondernemer rijdt, krijg je niet de standaard, voorbereide reacties. Men is bezig met het letten op de weg en daardoor worden de gesprekken spontaner en ongedwongen. Je bent op die manier niet zo bezig met de camera en dus ben je meer ontspannen en eigen. Op die manier krijg je een prachtig beeld van de mensen achter het bedrijf. Dat is wat ik aan iedereen over wil brengen met mijn filmpjes. Voor wie ik dit doe? Voor de ondernemers zelf en iedereen die maar inspiratie krijgt van deze ondernemersverhalen.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik kreeg geheel onverwacht een nominatie, naar aanleiding van een oproep op LinkedIn om ondernemers te laten weten dat ik bij ze wil instappen. Als iemand mij zoiets leuks gunt, dan ga ik er ook helemaal voor!

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Mijn wens is dat dit concept wordt opgepakt door bijvoorbeeld: RTLZ, Kamer van Koophandel, een regionale zender, een bank, noem het maar op. Een bedrijf dat meerdere video’s per maand wil afnemen, voor hun eigen kanalen. Ik ben nu druk met het opzetten en laten groeien van het nieuwe concept, dus tot die tijd krijgen de ondernemers waarmee ik ga rijden, de vrije hand wanneer het gaat om de factuur. De ene heeft al jaren een goedlopend bedrijf en heeft meer te besteden, de andere start net en hebben een kleiner budget. Ik wil iedereen de kans geven om zo’n tof filmpje te krijgen van zichzelf.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Door het maken van toffe content op mijn social media. Het is een olievlek die zich steeds verder aan het verspreiden is. Mijn klanten zitten echt overal!

Hoeveel ben je waard per uur?

Een heleboel vrolijkheid, enthousiasme en gezelligheid.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Door alles goed te blijven volgen, vooral op de verschillende social mediakanalen. Zowel wat betreft de nieuwe edit-mogelijkheden tot het volgen van allerlei ondernemers. Ik vind het dan ook heerlijk om via YouTube filmpjes te kijken van ondernemers die hun verhaal vertellen. Maar als ik die, vaak, statische filmpjes bekijk, dan besef ik wel weer hoe tof mijn concept is!

Wat doe je over 5 jaar?

Joh, ik weet nog niet eens wat ik over een week ga doen.

Hoe zie jij je toekomst?

Ik heb dan een vaste partner gevonden om mee samen te werken. Doordat ik zoveel ondernemers ontmoet, wordt mijn netwerk ook steeds groter en breder. Ik wil dan graag meer en meer mensen met elkaar verbinden. En het lijkt me overdreven geweldig, wanneer ik meer Nederlandse ondernemers in het buitenland zou kunnen interviewen. Daar moeten ook prachtige verhalen te halen zijn.

Hoe hou je je werk leuk?

Door het blijven ontmoeten van nieuwe mensen, waar ik bij mag instappen. Iedereen heeft een nieuw verhaal en daar geniet ik als een dolle van! Dat geeft mij enorm veel inspiratie en energie.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Blijf altijd eerlijk tegenover jezelf.