Freelancer Erik Jan Middel uitgelicht
“Het is belangrijk om ook met elkaar te lachen”
Finalist Erik Jan Middel uitgelicht
Erik Jan Middel is eigenaar van adviesbureau Middel. Hij is specialist op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Met zijn onderneming zorgt hij ervoor dat mensen met een beperking de voorzieningen krijgen waar zij recht op hebben. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.
Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
Als zzp’er ben ik begonnen in 2008. In eerste aanleg voor het geven van rondleidingen op operationele complexen van Rijkswaterstaat, te weten de drie stuwcomplexen in de Nederrijn. Meteen heb ik bij de inschrijving van de KvK bij de omschrijving mijn werk als WMO-consulent omschreven. Toen de rondleidingen in 2014 stopten, ben ik eigenlijk overgestapt naar mijn werk als WMO-consulent, maar dan niet meer op detacheringsbasis, maar als zzp’er. Voor mij een ideale manier van werken. Veel afwisselende projecten, veel leermomenten als zelfstandige en ook een stukje vrijheid. Nu, met twee opgroeiende kinderen, is dat laatste ook belangrijk voor mij.
Wat doe je precies en voor wie?
Ik ben adviseur voor overheden en behandel vraagstukken t.a.v. toekenning of afwijzing op het terrein van de Wmo, Wet maatschappelijke ondersteuning. Het gaat dan over rolstoelen, vervoersvoorzieningen, woningaanpassingen, regiotaxi en begeleiding. Cliënten kunnen hiervoor mogelijk in aanmerking komen op basis van lichamelijke of geestelijke beperkingen.
Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
Het is voor mij een stukje herkenning en erkenning. Vaak zijn gemeenten blij met je komst, maar het blijven vluchtige contacten, waar niet altijd direct waardering wordt uitgesproken. Ik denk dat een Award daar wel iets over zegt.
Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
Ik werk met mensen met geestelijke en/of lichamelijke beperkingen. Door 10 jaar ervaring, gedrevenheid en passie voor het werken met deze doelgroep kan ik soms snel en juiste afwegingen maken. Mensen weten dan snel waar ze aan toe zijn. Daarnaast sta ik los van een gemeente, ik ben er niet in dienst en kan daarom makkelijker iets zeggen over hoe dingen beter of anders kunnen. Praktijkervaring Wmo heb ik inmiddels genoeg.
Daarnaast probeer ik richting cliënten ook vaak heel duidelijk te communiceren. Dit kan wel eens lastig zijn voor cliënten, maar ik vind niet dat iemand lang moet “zwemmen” in overheidsland. Toch heb ik het idee dat dit wel vaak gebeurt. Ik zeg weleens, ik woon bij de Efteling in de buurt, maar ik geloof niet in sprookjes…. Duidelijkheid is heel belangrijk bij mijn doelgroep.
Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
Mijn klanten zitten in heel Nederland. Ik concentreer me echter op het zuiden van Nederland. Gezien het feit dat ik twee kleine kinderen heb, is alles op lange afstand niet haalbaar. Op LinkedIn heb ik ongeveer 2500 connecties. Zodra ik mijn profiel op beschikbaar zet, begint de telefoon te rinkelen…Dit is echt een goede netwerksite. Daarnaast houd ik regelmatig contact met accountmanagers van detacheringsbureaus. Vaak kom je er als eenpitter niet tussen bij een gemeente en hebben ze vaak en graag contact met een groot bureau. Mijn tarief is min of meer vast en daarnaast kan het detacheringsbureau een paar euro per uur verdienen. Zo is iedereen blij. Ik verhuur mezelf dus eigenlijk via detacheringsbureaus.
Hoeveel ben je waard per uur?
Onbetaalbaar per uur, nee ik zit rond de 55 euro ex btw per uur. Dit kan per klus een paar euro naar boven of beneden bijgesteld worden. Echter, voor 35 euro per uur ga ik niet werken.
Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
Ik heb een abonnement op een kenniswebsite. Wijzigingen in wet- en regelgeving landelijk houd ik op sociaal domein bij.
Wat doe je over 5 jaar?
Hetzelfde, want daar ligt mijn kracht. Ik vind het leuk om met mensen te werken met een beperking, lichamelijk, al dan niet geestelijk. Voldoening haal ik uit het gegeven dat je soms heel waardevol bezig kan zijn door het toekennen van bijvoorbeeld een speciale voorziening.
Hoe zie jij je toekomst?
Goed. Er zal altijd een hulpvraag blijven bestaan, in welke vorm dan ook. Je kunt niet van het ene op het andere moment als overheid roepen: nu krijgt u iets en overmorgen niet meer.
Hoe hou je je werk leuk?
Af en toe lachen met de mensen met wie en voor wie je werkt. Het werk kan soms heel hectisch zijn. Cliënten hebben vaak het liefst gisteren een antwoord gehad op hun melding. Als er dan af en toe met elkaar gelachen wordt, kan dat de zaak even opluchten.