Header uitgelicht

Freelancer Eva Kolk uitgelicht

“Vertel vanaf dag één aan iedereen wat je doet en doe dat vol trots!”

Eva Kolk komt als opruimspecialist & professional organizer bij mensen thuis om hun huis blijvend opgeruimd te maken. Dit zijn vaak ambitieuze ondernemers of andere succesvolle mensen die daar zelf niet aan toekomen of zichzelf de luxe gunnen om hiervoor Organized by Eva, de expert, in te huren. Wij interviewden Eva over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Vier jaar geleden zegde ik mijn baan op, om met mijn gezin naar San Francisco te gaan voor een jaar. Ik had een hele leuke baan, in een heel leuk team, maar deze kans kon ik niet laten lopen. En in dat jaar, heb ik veel inspiratie opgedaan over de manier waarop mensen hun huis opruimen. Je hebt daar namelijk geweldige voorbeelden van luxury home organizing en mijn handen gingen jeuken om dit ook in Nederland te gaan doen! Dus, toen ik na een jaar terugkwam, voelde ik me empowered om dit serieus aan te pakken. En als ondernemer heb ik veel flexibiliteit om het te combineren met alle dynamiek die hoort bij mijn grote gezin. Het combineren van een boeiende baan met een dynamisch huishouden is voor veel mensen een uitdaging en dan helpt het om je huis op orde te hebben. Zo kun je met het juiste systeem en wat daadkracht, rust en tijd creëren voor jezelf en je gezin. En dat gun ik iedereen!

Wat doe je precies en voor wie?

Als opruimspecialist & professional organizer kom ik bij mensen thuis om hun huis blijvend opgeruimd te maken. Dit zijn vaak ambitieuze ondernemers of andere succesvolle mensen die daar zelf niet aan toekomen of zichzelf de luxe gunnen om hiervoor een expert in te huren. Hierdoor hebben zij meer tijd om de dingen te doen die zij belangrijk vinden of waar ze blij van worden. En hebben zij thuis plezier van een strakke (inkoop)kledingkast of ervaren ze de efficiëncy van bijvoorbeeld een georganiseerde entree. Zo ben je nooit meer je spullen kwijt en ziet alles er stijlvol verzorgd uit.

Inmiddels hebben we ook een uitpakservice, waarbij we voor cliënten hun verhuisdozen binnen twee dagen volledig uitpakken. Op een manier die hun huishouden efficiënt maakt en passend bij hun wensen. Zo kunnen zij echt thuiskomen in hun nieuwe huis en hun tijd besteden aan de dingen die zij belangrijk vinden.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik ben genomineerd door een collega van onze branchevereniging en vind het geweldig om ons beroep op deze manier meer zichtbaarheid te geven. En uiteraard is het super leuk om al die leuke reviews en reacties van cliënten en relaties te lezen.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Het leuke van met andere ondernemers sparren is dat je juist ontdekt dat je zoveel gemeen hebt met elkaar, ook al zit je niet in dezelfde branche. Dat kan super leerzaam zijn! Verder ben ik een echte doener, dus als ik een idee krijg, pak ik het gelijk aan. Dat geeft me energie, maar soms vind ik het ook wel heel spannend om bepaalde nieuwe dingen te proberen. Ik blijf er in ieder geval niet van weg, maar experimenteer graag als ondernemer! Wat ik daarnaast heel belangrijk vind, is dat de wensen en dromen van mijn cliënten centraal staan. Mijn cliënten verdienen een hoge mate van kwaliteit en discretie. Daarmee begeef ik mij heel bewust, in een bepaald exclusief segment. En daarmee ben ik binnen mijn vakgebied redelijk uniek.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten zitten vooral in de regio Amsterdam Zuid, het Gooi en Amstelveen. De meeste cliënten komen bij mij via mijn netwerk. Maar, ik heb ook cliënten gekregen die hebben gereageerd op een direct mail, die ik per post heb laten versturen.

Hoeveel ben je waard per uur?

Het allerbelangrijkste vind ik, dat we het resultaat behalen dat ik samen met de cliënt voor ogen heb. Soms duurt dat een paar dagen en soms zijn we wel een maand bezig. Zo heeft elke opdracht zijn eigen verhaal en een passend bedrag.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik lees veel online over, met name Amerikaanse professional organizers en hoe zij zaken aanpakken. Mijn grote voorbeelden daarin zijn de Neat Method en de Japanse Marie Kondo. Verder hebben we een actieve branchevereniging, de NBPO. Daar heb ik ook mijn basistraining gevolgd. Er is ook een heel actief opleidingsinstituut in Nederland, dat specifiek workshops en cursussen geeft voor ons vakgebied, de School voor Organizing. Daar ga ik ook altijd graag heen.

Wat doe je over 5 jaar?

Dan ben ik in de regio Amstelveen volop aan slag met de Marie Kondo methode bij mijn cliënten thuis. Dit jaar ga ik namelijk mee doen aan haar seminar in New York en wil daarna als KonMari consultant mijn klanten nog beter kunnen ondersteunen. Verder, is mijn ervaring dat het leven soms ineens met te gekke kansen voorbij komt en dan is verder dan een jaar vooruit plannen, niet zo nodig.

Hoe zie jij je toekomst?

Zonnig. Als rasoptimist is dat niet zo lastig. Neemt niet weg dat ik wel uitdagingen zie om meer bekendheid te generen voor het beroep professional organizer of opruimspecialist. Doordat het vak nog niet zo bekend is, is het vaak lastig om duidelijk te maken wat ik doe. En dat levert drempels op om succesvol te kunnen zijn. Maar, ik geloof dat dit in de toekomst snel anders zal worden. Omdat er veel meer aandacht is voor ontspullen en het organiseren van je huishouden. Alles met als doel om meer rust en overzicht te ervaren op de plek waar dat cruciaal is; thuis.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik zoek veel contact met andere ondernemers om nieuwe ideeën op te doen. Daarom ben ik lid geworden van de Ondernemersvereniging Amstelveen en daar ontmoet ik veel boeiende mensen. Verder vind ik het ook heerlijk om in alle rust door bijvoorbeeld de IKEA te lopen en nieuwe ideeën te ontdekken om een huis nog praktischer in te richten. Verder leer ik steeds beter om rustmomenten te pakken, op het juiste moment. Want mijn ervaring is, dat ik dan de mooiste inspiratie krijg voor nieuwe ideeën en verbeteringen.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Ga op onderzoek uit of er een ondernemersvereniging is in jouw omgeving en word lid! Je kunt via zo’n netwerk heel goed oefenen in je pitch, connecties maken en (heel belangrijk) je onderdeel voelen van een groep gelijkgestemden. Als ondernemer zul je vaak eenzame momenten hebben en als je zo’n netwerk actief onderhoudt, ervaar je op dat soort momenten ook de steun en inspiratie om door te pakken. In sommige gemeenten organiseren ze zelfs coachingstrajecten, samen met de ondernemersverenigingen. Zoals ZAAI van de Gemeente Amstelveen, waar ik zelf aan heb deelgenomen. En wees daarin ook niet bang om hulp in te schakelen. Zo heb ik zelf het afgelopen half jaar heel veel geleerd van mijn eigen Business Coach. Iemand die precies weet wat ik nodig had en kritsch was naar de stappen die ik wilde zetten. En nog een laatste tip: vertel vanaf dag één aan iedereen wat je doet en doe dat vol trots! Je weet nooit met wie je in gesprek bent en of dat misschien een potentiële nieuwe klant is of iemand weer kent, waar jij nuttig voor kan zijn.