FOTY awards banner

Freelancer Hans Zomer uitgelicht

“Ik heb enorm veel vrijheid”

Finalist Hans Zomer uitgelicht

Hans Zomer helpt met zijn bedrijf Meer Blije Klanten andere bedrijven en ondernemers met hun klantgerichtheid. Als trainer, spreker en coach zorgt hij bij bedrijven voor betere resultaten en meer werkplezier, door ze te helpen om meer blije klanten te krijgen. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht om ondernemer te worden. De reden is dat in 2007 mijn relatie uitging, we ons huis verkochten met wat overwaarde en ik bij een werkgever werkte waar het niet klikte met 1 van de directeuren.

Kortom, reden genoeg voor mij om mijn leven daarom iets anders in te richten. En op een, nog steeds, onverklaarbare reden heb ik toen besloten dat te doen als ondernemer

De grap is dat ik me ook niet altijd zie als ondernemer. Ik doe gewoon leuke dingen, doe het zoveel mogelijk op mijn manier en krijg er nog voor betaald ook in de vorm van omzet in plaats van een salaris.

Wat doe je precies en voor wie?

Van 2007 tot 2012 heb ik een bedrijf gehad in de detachering- en werving & selectiebranche. Sinds 2012 help ik als trainer, spreker en adviseur bedrijven en organisaties bij het krijgen van meer blije klanten, door het vergroten van de interne- en externe klantgerichtheid.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik adviseer bedrijven zelf altijd om niet ‘tegen het meisje te knipogen in het donker’…ofwel: word zichtbaar voor je klanten en doelgroep en laat zien wat je doet. En dan kan ik natuurlijk niet achterblijven. Dus met het meedoen aan de FOTY Awards zet ik mijn eigen licht aan en hoop ik daardoor zoveel mogelijk mensen te laten zien wat ik doe, voor wie en wat het hen oplevert.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik geloof niet zo in wel of niet uniek zijn. Ik vertrouw graag op de ‘omschrijving’ van mijn klanten. En die omschrijven me vaak als energiek, toegankelijk en met gedegen kennis van zaken. En dat mijn trainingen vaak boordevol interactie zitten tussen de deelnemers onderling en met mij als trainer of spreker. Of dit mij uniek maakt weet ik niet, maar wel dat dit me vertrouwen geeft dat ik op de goede weg ben als trainer, spreker en adviseur.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten krijg ik door veel aanwezig te zijn op met name LinkedIn. En daarnaast heb ik in de afgelopen jaren een behoorlijk netwerk opgebouwd van vaste klanten, die mij terugvragen en mij aanbevelen in hun netwerk. En last but not least… ik ben goed te vinden op Google als er gezocht wordt naar een spreker of trainer op het gebied van klantgerichtheid.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik ben zoveel waard als de markt mij wil betalen. Soms is dit wat meer dan de andere keer. Ik heb voor trainingen en lezingen uiteraard mijn ondergrens. Maar het uiteindelijke tarief laat ik onder andere afhangen van het type opdracht, of het eenmalig is of repeterend en natuurlijk ook van het budget van mijn opdrachtgever. Het ene bedrijf kan nu eenmaal wat meer betalen dan het andere. Voor mij is het belangrijkst dat zowel mijn klant als ik een prettig gevoel hebben bij de afgesproken bedragen en vooral ook dat het een klant is waar ik graag voor werk.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik blijf vooral op de hoogte door er veel over te lezen. Door seminars te volgen en door heel goed te luisteren tijdens trainingen en workshops. Want als ik me ergens bewust van ben geworden in de afgelopen jaren, is dat er goud zit in de deelnemersgroep. Zij weten vaak prima hoe ze de klantgerichtheid kunnen vergroten. Alleen weten ze dit niet altijd van elkaar. Ik zie het als mijn doel en taak om die kennis en ervaring bij elkaar te brengen en er daardoor een gezamenlijk ‘klantgerichtheids-sausje’ van te maken.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar combineer ik nog meer mijn ‘oude wereld’ met mijn huidige wereld. Oftewel: over 5 jaar is Meer Blije Klanten een bedrijf geworden, waarbij ik enerzijds blijf trainen en spreken en waarbij ik anderzijds de opdrachten binnenhaal, die ik vervolgens uitzet bij het aangesloten netwerk van zzp’ers en misschien wel eigen medewerkers.

Hoe zie jij je toekomst?

Wat ik voor de toekomst verwacht, is dat ik door mijn specialisatie in de klantgerichtheid meer en meer bekendheid krijg. Dat ik daardoor nog vaker gevonden en gevraagd word en ik daardoor minder tijd kwijt ben aan marketing en acquisitie. Tijd die ik kan inzetten voor mijn werkelijke missie: bedrijven en organisaties helpen bij het bereiken van meer werkplezier en daarnaast een hoger bedrijfsresultaat dankzij meer Blije klanten.

Hoe hou je je werk leuk?

Mijn werk houd ik leuk door veel in contact te zijn met anderen. Ook door regelmatig me-time in te lassen en door iedere keer weer te beseffen dat ik enorm veel vrijheid heb. Dat ik kan werken wanneer ik wil en het ook nog eens op mijn eigen manier kan doen. Die vrijheid maakt voor mij het werk erg leuk.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Focus je, onderneem actie, heb geduld en doe vooral die dingen waar je zelf blij van wordt!