FOTY awards banner

Freelancer Janet Schouten-ten Butter uitgelicht

“Het ondernemerschap opent vele deuren”

Finalist Janet Schouten-den Butter uitgelicht

Janet Schouten-den Butter is expert op het gebied van marketing en communicatie. Met haar onderneming Butterfly Company helpt ze andere bedrijven met het tot uitvoer brengen van hun strategie. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Na jaren op het gebied van Marketing & Communicatie gewerkt te hebben bij mooie reclamebureaus en op marketingafdelingen, wilde ik mijn vleugels verder uitslaan. Ik wilde meer dan dat, niet op één plek jaren maar hetzelfde doen. Juist meer diversiteit, want daar leer je zo ontzettend veel van. Zo groeide bij mij de wens om te gaan freelancen. Het ondernemerschap kreeg ik van huis uit mee; mijn ouders hadden een Keurslagerij. Compleet anders, maar het was altijd dynamisch. Ik gaf mezelf de tijd om alles goed uit te zoeken. Wat wil ik precies, hoe werkt de wereld van freelancen en hoe combineer ik mijn ambities met mijn gezin met twee kleine kinderen? In april 2017 startte ik mijn bedrijf Butterfly Company. Als vlinder in het veld van Marketing & Communicatie.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ondersteun bedrijven die een aantal maanden extra hulp nodig hebben van een professional op het gebied van Marketing & Communicatie. De ene keer ben ik campagnemanager, de andere keer projectmanager of marketing & communicatie-manager.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Vanuit FOTY werd ik genomineerd. Superleuk natuurlijk, want het is een groot compliment. Ik wil een voorbeeld zijn voor andere vrouwen met ambities en kleine kinderen. Je leert zoveel, er gaan zoveel deuren open waarvan je nooit had durven dromen. Ja, het is hard werken, maar tegelijkertijd geeft het me ook de vrijheid om er op andere momenten juist meer voor mijn gezin te zijn.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

De mix aan ervaring die ik heb opgedaan bij reclamebureaus en marketingafdelingen is uniek. Daarbij zijn ook persoonlijke eigenschappen belangrijk, mij krijg je niet zo snel gek. Ik kan heel goed de rust bewaren en ben sociaal ingesteld.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Via mijn netwerk ben ik tot nu toe steeds aan nieuwe klanten gekomen, tussenbureaus zijn nog niet nodig geweest. Mijn klanten zitten veelal in de Randstad.

Hoeveel ben je waard per uur?

Mijn tarief is afhankelijk van de duur van de opdracht en de zwaarte van de opdracht.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik lees vakbladen, nieuws online en bezoek zo nu en dan een seminar, maar van de verschillende opdrachten die ik doe leer ik het meeste.

Wat doe je over 5 jaar?

Dan ben ik een ervaren freelancer. Ik hoop dan een mooi klantenbestand te hebben waar ik vaker terugkom om te freelancen. Daarnaast hoop ik nog andere activiteiten ontwikkeld te hebben… ik heb nog genoeg ideeën.

Hoe zie jij je toekomst?

Met de groeiende economie verwacht ik persoonlijk dat ik niet stil zal zitten. Er zijn veel ontwikkelingen: de balans tussen on- en offline zal zich meer stabiliseren. De techniek ontwikkelt zich nog verder. Het duurzaam ondernemen wordt steeds populairder en voor bedrijven zal het belangrijker worden om hun personeel tevreden te houden. Marketing en communicatie blijft dus heel belangrijk.

Hoe hou je je werk leuk?

Door steeds te zoeken naar nieuwe uitdagingen. Ik heb nog best wat op mijn verlanglijstje staan. Bij een internationaal bedrijf bijvoorbeeld, zodat ik mijn Engels weer meer kan gebruiken. Of een mooie campagne opzetten bij een goed doel. En door het harde werken ook afwisselen met soms wat extra tijd voor mijn gezin, vrienden of familie. Daar kan ik echt van genieten en geeft mij energie.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Zorg voor een goed netwerk: stop daar tijd en energie in. Dat is de sleutel voor succes. En zorg voor jezelf. Hard werken is goed, maar loop jezelf niet voorbij. Je hebt maar één lijf. Gezond eten en sporten, maar ook ontspannen is belangrijk. En successen altijd vieren… met een lekker wijntje op z’n tijd.