Header uitgelicht

Freelancer Janine Driessen uitgelicht

“Samen kan je zoveel meer!”

Janine Driessen organiseert evenementen met haar bedrijf Driessen Events. Ze weet als geen ander hoe je een geheel event van A tot Z kunt regelen. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Op mijn 16e draaide ik voor het eerst mee als stagiair, in de functie productieassistent, bij een theaterproductie op het Vuurtoreneiland. Vanuit daar 3 jaar later gevraagd door een opdrachtgever, welke een aantal projecten bij mij neer wilde leggen wat mij echt te gek leek. Maar diegene was ook freelancer en vertrok voor twee maanden naar China.

Met nog twee weken te gaan, adviseerde mijn opdrachtgever en mijn moeder mij om me in te schrijven bij de KvK, zodat ik gewoon een factuur kon sturen. Achteraf had ik dat natuurlijk via een verloningsbureau kunnen doen, maar daar had ik toen niet aan gedacht, en wees eerlijk. Dit klinkt wel een stuk stoerder, toch?! Ik was toen 19, dus ik zag het wel. Woonde nog bij mijn ouders. Dus wat kon er mis gaan? Vanuit het netwerk daar doorgegroeid als communicatiemanager op de NDSM-werf en daar een tijdje part time in loondienst geweest en daarnaast altijd blijven freelancen.

Uiteindelijk miste ik de spanning en de reuring van het productie draaien en het organiseren en sinds juni 2017 draai ik full time als freelancer. Achteraf ben ik wel blij dat het zo is gelopen, anders had ik waarschijnlijk nooit de ballen gehad om full time te gaan freelancen!

Wat doe je precies en voor wie?

Om het in één woord te omschrijven ben ik eigenlijk ‘projectmanager’, maar dat is zo’n breed begrip dat ik het liever omschrijf als ‘cultureel- & event producent’ & communicatiemanager.

Ik produceer evenementen, festivals, theatervoorstellingen en bedrijfsfeestjes. Van de opening van een brug voor de Gemeente Amsterdam tot aan NDSM Vrijhaven. Een gratis festival tijdens Koningsdag op de NDSM-werf. Maar ook de theaterproductie Koningin van de Voedselbank, waarin we samenwerkten met cliënten van de Voedselbank heb ik als producent gedraaid.

Kortom, de projecten zijn heel divers en bij ieder evenement heb je weer andere dingen die belangrijk zijn. Kort gezegd regel ik alles voor het evenement zodat het vlekkeloos verloopt. Denk hierbij aan vergunningsaanvragen, stroomplannen, draaiboeken, decoratieplan, techniek, meubilairplan, (crew)catering, technische voorzieningen zoals toiletten, douches, hekken, fietsenstallingen etc. Maar ook qua logistiek. Wat als alle bovenstaande leveranciers tegelijk komen? Dus moet er een opbouwschema komen, een logistiek plan etc. Ook overleg ik over mobiliteitsplannen. Verwachten we dat onze bezoekers met OV komen of met de auto? Komen ze met OV, is het goed bereikbaar of moeten we pendelbussen inzetten? Is de parkeerplaats groot genoeg voor het aantal auto’s dat we verwachten, etc. Bij ieder event heb je weer specifieke zaken, afhankelijk van je locatie of de opdracht. Die regel ik dan natuurlijk ook.

Op de dag zelf is het vooral alles in de gaten houden of alles uitpakt zoals je had gehoopt. Ik bedenk vooraf wel dat de bezoekers een bepaalde route lopen, maar doen ze dit ook? Zo niet, komt de veiligheid in het geding en hoe ga ik het dan oplossen? Is het programma op tijd? Zijn de artiesten op tijd? Is iedereen blij? Ik heb overleg met beveiliging, EHBO en verkeersregelaars om te kijken of ook daar alles goed gaat. Kortom, ik ben op de dag zelf de helikopter die het overzicht houdt en terugkoppelt aan de disciplines wanneer niet. Hoe beter de verwachtingen vanuit mij en opdrachtgever kloppen, hoe relaxter het voor mij op de dag zelf is.

Mijn hart ligt bij het produceren, maar veel opdrachtgevers vertrouwen mij ook nog steeds de communicatie toe van het desbetreffende project. Voor hen verzorg ik dan de campagne van het evenement. Van het ontwerp tot aan de social media.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik werd genomineerd en dacht eigenlijk stiekem: waarom niet? Na 4 jaar heb ik nog steeds geen logo, een website of visitekaartje. Ik hoop dat dit de stok achter de deur is om mezelf letterlijk op de kaart te zetten.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik kan heel snel schakelen en heel snel werken. Veel mensen zijn erover verbaasd wat ik in één dag voor elkaar krijg. Linksom of rechtsom, als ik iets vandaag geregeld wil krijgen, dan lukt het. Maar is dat uniek? Ik weet niet of ik echt uniek ben ten opzichte van andere ondernemers. Ik doe wat ik doe, en daar zijn mijn opdrachtgevers tevreden over. Ik vind het vooral belangrijk om de verwachtingen die je in je offerte geschept hebt, waar te maken en vooral niet voor minder te gaan. Een evenement duurt vaak maar 1 of 2 dagen, terwijl je er soms 6 maanden voorbereiding in hebt zitten. Je wil dan niet dat die maanden voorbereiden niet zichtbaar zijn. Want wat ben je dan waard?

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Ik moet het vooral hebben van mijn netwerk. Mensen bellen mij omdat ze mijn nummer via via hebben gehad. Of ik word door collega’s of vrienden getagd op Facebook. Ik ben wat betreft mijn eigen marketing een waardeloze ondernemer. Zoals ik al zei, ik heb niet eens een visitekaartje, haha!

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik werk in de culturele sector, dus nadenken over wat ik waard ben, maakt mij niet gelukkig, want dat zal ik toch nooit per uur krijgen. Er wordt gewerkt met projectprijzen en dagprijzen. Vooraf aan het project maak ik een inschatting of het ongeveer uitkomt en of dat realistisch is, maar verder kijk ik vooral of ik het project leuk en interessant genoeg vind om aan mee te werken.

Daarnaast vind ik ook dat je een freelancer niet in waarde kan uitdrukken. Zeker in onze branche rent iedereen door totdat de laatste bezoeker veilig thuis is. Het gaat niet om ons, maar om de bezoeker. Als zij een mooie dag hebben gehad, heb ik het als producent goed gedaan.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Bezoeken van andere festivals leer ik het allermeeste van (en stiekem ook heel leuk). Zeker als er net weer nieuwe regelingen zijn doorgevoerd met betrekking tot plastic, afval, etcetera. Maar ook interessante websites, conferenties zoals ADE. Ook regel- en wetgeving bij de gemeente houd ik in de gaten. Laatst werden bijvoorbeeld alle evenementenlocaties in Amsterdam onder de loep gelegd. Dan ben ik wel benieuwd wat er op die verschillende locaties nog wel kan en mag. Verder spreek ik veel concullega’s over ontwikkelingen en hoe zij ermee omgaan met de evenementen die zij produceren.

Wat doe je over 5 jaar?

Produceren van evenementen!

Hoe zie jij je toekomst?

Ik hoop ooit nog eens een groot festival van A tot Z te mogen produceren.

Hoe hou je je werk leuk?

Naast dat het heel hard werken is, geniet ik het meeste van op de dag van het evenement over het terrein of door de locatie te lopen en te zien hoe alle bezoekers genieten van wat ik (samen met mijn collega’s!) heb neergezet. Maar ook de afzakkertjes na een lange werkdag met collega’s en genieten met elkaar van wat we hebben bereikt.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Je doet het potverdorie nooit alleen! Dus waardeer het team om je heen en bundel de krachten. Samen kan je zoveel meer!

Luister naar wat je opdrachtgever wil en kijk hoe jij daar vanuit jouw kracht iets in kan bijdragen. Je kan beter een opdracht niet doen, omdat het je kracht niet is, dan dat je er zo hard voor moet werken en het dan nog steeds net niet is.