FOTY awards banner

Freelancer Jelle Kok uitgelicht

“Ik geloof dat je mensen echt moet inspireren om een blijvende impact te maken.”

Jelle Kok is een grafische designer die ontwerpt visuele identiteiten (huisstijlen) en websites voor startende bedrijven en ondernemers. Hij brengt de ideeën van je bedrijf op een creatieve manier via traditionele en nieuwe media. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Na het afstuderen kreeg ik vanzelf al een aantal opdrachten wat mij een tijdje bezig hield als ondernemer. Vervolgens heb ik uiteindelijk toch een vaste baan gezocht om meer te leren over het vak, echter kwam ik er daar in een half jaar vooral achter dat ik de zelfstandigheid miste. Dat je kan werken aan opdrachten die je zelf leuk vind of aantrekt en dat je kan kiezen met wie je werkt en waar je werkt. Ook had ik het gevoel dat ik iets unieks heb te bieden op het gebied van grafisch ontwerp, wat ik binnen een groter bedrijf niet kwijt kan. Ook ben ik misschien net een tikkeltje te eigenwijs of denk ik dat ik dingen beter kan, wat ik zelf wel zie als een goede eigenschap voor een ondernemer.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ontwerp visuele identiteiten (huisstijlen) en websites voor startende bedrijven en ondernemers, vaak in de creatieve hoek. Op deze manier vallen zij op ten opzichte van hun concurrentie en kunnen zij helder en consistent hun boodschap overbrengen. Vaak zie je dat mensen een logo hebben en dat overal opplakken, maar wat blijft er over van je herkenbaarheid als het logo er niet is? Dan heb je een flexibele visuele identiteit nodig die meegroeit met je organisatie. Ik heb een conceptuele aanpak, wat betekent dat de vorm altijd voorkomt uit de inhoud en niet bestaat uit willekeurigheden. Ik verdiep mij graag in een onderwerp, om dat vervolgens een visuele vorm te geven. Ik onderscheid mij vooral op het gebied van creativiteit, omdat ik geloof dat je mensen echt moet inspireren om een blijvende impact te maken. Ik doe dus liever geen standaard WordPress templates, maar maak bijv. zelf beelden d.m.v. het fotograferen van objecten, maak eigen lettertypes maken en vermijd liever zoveel mogelijk het gebruik van stockfoto’s.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Het is een leuke manier om andere ondernemers te ontmoeten en te horen over hoe zij hun bedrijf runnen. En daarnaast om Freelancer van het Jaar te worden natuurlijk, en om mijn eigen bedrijf te promoten.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Iedere ondernemer heeft natuurlijk een eigen verhaal en is uniek op zijn eigen manier. In mijn geval betekent die eigenheid ook dat je niet altijd klakkeloos uitvoert wat de klant wil. Soms is datgene wat een klant wil niet hetzelfde als wat hij nodig heeft. Eigenwijs zijn in dienst van de klant dus. Een opdracht zie ik dan dus ook echt als teamwerk waarin we beiden gelijkwaardig zijn. En daarnaast vind ik het belangrijk dat mijn werk klanten aanspreekt, en dat we dus een goede match zijn en klik hebben.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Op vrij diverse manieren, vaak via-via of via opdrachten sites of Facebook, maar mensen komen ook bij me via Google. Bij evenementen voor starters bijvoorbeeld zul je veel startende ondernemers vinden die nog een nieuwe huisstijl of website nodig hebben.

Hoeveel ben je waard per uur?

Als ik net een geniaal idee heb misschien wel een miljoen! Maar normaal gesproken werk ik met een vast uurtarief en bij sommige projecten een vaste projectprijs zodat de opdrachtgever van te voren duidelijkheid heeft over waar hij aan toe is.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Op de hoogte blijven van mijn vakgebied is in mijn geval heel belangrijk omdat technische ontwikkelingen een belangrijke rol spelen. Ik probeer op de hoogte te blijven door het volgen van blogs, lezen van boeken, conferenties bezoeken en het praten met vakgenoten.

Wat doe je over 5 jaar?

Waarschijnlijk ongeveer hetzelfde als nu, maar dan nog leuker en beter. Dus dan ben ik nog steeds bezig meer creativiteit de wereld in te brengen om de wereld iets mooier en beter te maken. Samen met een netwerk van andere specialisten werk ik aan visuele communicatie projecten met een positieve impact op onze klanten, de wereld en onszelf.

Hoe zie jij je toekomst?

Ik vind het vooral belangrijk te blijven leren, mezelf te blijven vernieuwen, plezier te hebben en ik hoop klanten nog beter te kunnen helpen hun doelen te bereiken.

Hoe hou je je werk leuk?

Werken voor klanten is heel leuk, maar ik vind het ook belangrijk om eigen projecten te doen waarbij je zelf de volledige creatieve vrijheid hebt. Op die manier blijf je ook je eigen stem als ontwerper ontwikkelen, en daarnaast wordt het werk daardoor ook gewoon leuker. Eigen projecten kunnen weer tot inspiratie leiden voor opdrachten voor klanten, en andersom ook!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Om ‘succesvol’ te zijn zul je eerst fouten moeten maken. Dus wees niet bang voor die fouten of loop er niet voor weg, maar zie ze juist als een positief en noodzakelijk onderdeel van het proces.