FOTY awards banner

Freelancer Jonathan Tan uitgelicht

“Ik werk niet voor de meute en voel daarom geen druk”

Finalist Jonathan Tan uitgelicht

Jonathan Tan is uitvoerend muzikant en producer van muziek. Zijn inkomsten komen voornamelijk uit optredens en de productie opdrachten voor derde partijen, zoals Red Bull. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Als kind wilde ik allerlei dingen hebben, van snoep tot Lego en Action Man tot Nintendo. Wie niet? Alleen kon ik dat van mijn zakgeld nooit betalen. Een maatje en ik kregen het idee om auto’s te wassen die stonden te wachten bij de pont. Vrije gift, dus niks was verplicht. Sinds die tijd hadden wij genoeg geld voor Jawbreakers en Lego haha! Jaren later ben ik vanuit mijn passie muziek gaan uitbrengen en heb ik hier mijn werk van gemaakt. Op wonderbaarlijke wijze bereik ik mensen over de hele wereld en daar word ik heel gelukkig van.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben uitvoerend muzikant en producer van muziek. Ik doe voornamelijk vrij werk, welke beluisterd kan worden via streamingdiensten als Spotify, Deezer en Tidal. Daarnaast wordt mijn muziek op andere geluidsdragers uitgebracht. Mijn inkomsten komen voornamelijk uit optredens en de productie-opdrachten voor derde partijen, zoals Red Bull.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Eerlijk gezegd werd het mij aangeraden om mee te doen en het leek mij wel leuk om andere mensen uit de ondernemerswereld te leren kennen. Muziek is een passie die ik nooit zal verleren, maar van het ondernemerschap (voornamelijk marketing) wil ik zoveel mogelijk opsteken. Daarnaast lijkt een jaar lang rijden in een MINI Clubman me ontzettend handig!

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Dat vind ik een lastige vraag, want ondernemers zijn er in alle soorten en maten. Wat mij van het gros onderscheidt, is dat ik uit puur artistiek oogpunt mijn onderneming run. Natuurlijk moet er geld verdiend worden, maar elke keuze wordt gemaakt met mijn artistieke visie in mijn achterhoofd. Zo maak ik bijvoorbeeld geen electronic dance music (EDM), zoals de grote jongens doen, omdat ik dat persoonlijk niet mooi vind. Mijn muziek is voor een kleinere markt. Door credible te blijven heb ik toch een publiek op kunnen bouwen over de hele wereld.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Ik zie mijn publiek niet als klanten. Ik werk niet voor de meute en voel daarom geen druk om iets te maken wat niet bij mij past. Door tactisch samen te werken met labels en pr-bureaus, kies ik mijn publiek en komt mijn muziek bij de juiste mensen terecht. Commerciële partijen vinden mij ook op deze manier.

Hoeveel ben je waard per uur?

Dat varieert van €40,- per uur als ik les geef tot boven de €1.000,- als ik draai op een festival.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik spendeer veel tijd aan het luisteren van muziek. Dat doe ik op dit moment ook, terwijl ik deze vragen beantwoord. Momenteel komt er een remix langs van Miguel door Tame Impala. Ik heb hem gisteren ontdekt en ik vind zijn producties heel goed. Daarnaast luister ik graag naar online radioshows en mixes van dj’s die ik tof vind. Ik ben een liefhebber van muziek, dus dit vind ik alles behalve erg :).

Wat doe je over 5 jaar?

Nog steeds hetzelfde als wat ik nu doe. Wellicht dat ik minder ga reizen en me meer op de productie ga richten als ik kinderen krijg. Daarnaast wil ik jonge artiesten meer gaan begeleiden en mijn kennis doorgeven aan een nieuwe generatie muzikanten.

Hoe zie jij je toekomst?

Heel positief, maar dat komt misschien ook door hoe ik ben. Ik ben aardig optimistisch ingesteld. Ik geloof dat ik door die instelling de keuze heb durven te maken om te stoppen met een loonbaan en te beginnen voor mezelf. De muziekindustrie zit weer in de lift, dus ik ben niet bang voor wat komen gaat. Eerder ben ik enthousiast om uit te vinden hoe ver ik dit kan brengen.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik heb het leukste werk dat er is. Bijna elke dag sta ik op met een idee waar ik aan wil werken. Natuurlijk heb je soms dagen geen zin of ben je creatief “op”. Dan spendeer ik de dag door mijn administratie te doen, promotie of het huishouden terwijl ik naar muziek luister. Ook is feedback van je publiek heel bemoedigend. Het geeft mij het zelfvertrouwen om te maken wat ik voel.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Zorg dat je passie hebt voor wat je doet, dat je ’s ochtends altijd met zin aan je werk begint. Als je oprecht enthousiast bent over je merk of product, zullen anderen dat opmerken en overnemen. Het is ontzettend aanstekelijk. Ik zal nooit met pensioen willen gaan en als je dat gevoel hebt, dan ben je gezegend.