FOTY awards banner

Freelancer Joop Stroes

“Zorg dat je jezelf door en door kent”

Finalist Joop Stroes uitgelicht

Joop Stroes is eigenaar van de coaching- en consultancypraktijk Empathie Plus. Daarmee helpt hij mensen hun eigen talenten te benutten, zodat ze zichzelf kunnen zijn.  Als je die vrijheid hebt, kun je volgens Joop pas echt succesvol worden. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

5 jaar geleden liep ik tegen een burn-out aan. In die periode viel een aantal puzzelstukjes op zijn plaats, waardoor ik besloot om voor mijzelf te beginnen.

Wat doe je precies en voor wie?

Als gecertificeerd Kolbe™ consultant begeleid ik mensen in zowel de particuliere als zakelijke markt om ze naar hun potentieel te laten werken. Ik geloof dat je pas echt succesvol kan zijn als je de vrijheid hebt om jezelf te zijn.

Als loopbaancoach help ik mensen bij het vinden van hun baan waarin ze de meeste kans hebben om succesvol te zijn. Maar ook studenten om gerichter een studiekeuze te kunnen maken.

Als consultant help ik bedrijven om communicatie en synergie te verbeteren, waardoor ze effectiever werken en waarmee het bedrijfsresultaat verbetert.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Omdat ik geïnspireerd werd door een seminar van Bart van der Belt, één van de vorige winnaars. Dit is een mooi platform om mijn bedrijf, mijn missie en het model waarmee ik werk onder de aandacht te brengen en op de kaart te zetten.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Wat mij, denk ik, uniek maakt is dat ik echt authentiek ben. Ik geloof in de kracht van mensen en niet in labels. Het model waar ik mee werk is een uiterst positief en bewezen middel om mensen vooruit te helpen. Het is vernieuwend en daagt mensen uit om elkaar te waarderen om waar we ieder afzonderlijk goed in zijn, in plaats van de ander af te rekenen op wat diegene niet kan. Op dat moment leg je die ander naast jouw maatlat. Want wie bepaalt de norm?

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Via social media, netwerken, bezoeken van beurzen, zelf deelnemen aan beurzen, mond-tot-mond reclame, via websites als www.offerti.nl.

Hoeveel ben je waard per uur?

€75 per uur ex btw.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik volg regelmatig trainingen van Kolbe. Eind oktober ben ik nog naar een symposium in Phoenix geweest.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar doe ik hopelijk nog steeds hetzelfde, omdat ik een prachtig beroep heb. Werken met mensen, ze helpen om een (nog) betere versie van zichzelf te zijn geeft ontzettend veel voldoening. Maar ik werk natuurlijk hard om mijn bedrijf uit te breiden en samen met medewerkers/partners mijn missie te verspreiden. En daarmee mensen en uiteindelijk de maatschappij wat gelukkiger en verdraagzamer te maken.

Hoe zie jij je toekomst?

Ik zal zelf altijd blijven coachen en mensen begeleiden. Op den duur zal ik medewerkers/partners opleiden en mijn kennis overdragen. Als het aan mij ligt, zal ik altijd een van hen blijven.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik hou het leuk door mijn talenten optimaal te benutten. Om mijn talenten te combineren met mijn voorkeuren, normen en waarden en mijn ervaring en vaardigheden. Door iedere dag met mensen te werken en te zien waar coaching toe leidt. Wanneer je mensen hun talenten benoemt en vanuit die talenten werkt, zie je ze groeien. Ze wijzen op dingen waar ze niet goed in zijn en dat eruit proberen te krijgen is als een vogel willen laten zwemmen. Wat er niet inzit komt er niet uit. En, nogmaals, wie bepaalt de norm?

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Wees authentiek. Verdiep je in jezelf. Zorg dat je jezelf door en door kent. Het is net als in een vliegtuig, als ze zeggen dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten voordat je anderen helpt. Het gaat om jóu en als jij effectief kan werken, als jij de vrijheid hebt om jezelf te zijn dán pas kan je een ander helpen.