NS-header-blog2

Culinair evenementenorganisator José van der Sanden

“Door uitbreiding vaker op pad”

Succesverhaal uitgelicht op Travel Thursday

José van der Sanden wordt enthousiast van alles wat met eten en drinken te maken heeft. Sinds 2016 is zij eigenaar van Local Flavour , een culinair evenementenbureau met een Hollands tintje. Met Local Flavour wil José anderen kennis laten maken met alle plekken en producten waar zij blij van wordt. Naar aanleiding van de mooie resultaten die José heeft behaald met haar deelname aan de FOTY Awards, interviewden wij haar over het ondernemerschap en haar ondernemersavontuur als ‘reizende’ ster. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door NS-Business Card, dé OV-kaart voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Ik werd 2,5 jaar geleden aangereden door een onoplettende automobilist. Waar ik eerst dacht dat het mee leek te vallen, bleek al snel dat me een lang revalidatietraject stond te wachten. In die periode was het onzeker of ik mijn fulltime functie als juridisch adviseur ooit nog volledig zou kunnen hervatten. Precies op dat moment kwam Local Flavour op mijn pad. Toen is het allemaal heel snel gegaan. Voor ik het wist, stond ik bij de Kamer van Koophandel, werd ik ondernemer en had ik ineens een eigen bedrijf. Ik ben nu ruim een jaar ondernemer. Eind 2016 heb ik de knoop doorgehakt. Ik heb toen mijn baan als juridisch adviseur opgezegd. Sinds dit jaar richt ik me dus volledig op Local Flavour. Ik vond dat erg spannend, maar ben blij dat ik die stap heb durven zetten.”

Wat doe je precies, en voor wie?
“Local Flavour is een culinair evenementenbureau, waarmee ik uitjes organiseer voor bedrijven en particulieren. Iedereen die van lekker eten en drinken houdt, kan bij mij terecht. Bij deze uitjes kun je o.a. denken aan kookworkshops, culinaire wandelingen en allerlei proeverijen. Daarnaast verkoop ik kerstpakketten met (h)eerlijke Nederlandse streekproducten. Ik richt me hierbij op de smaken van Nederland. Veel mensen denken hierbij aan bijvoorbeeld stamppot, maar ons land heeft nog zoveel meer lekkers te bieden. De producten voor mijn kerstpakketten kies ik dan ook heel bewust. Ze worden gemaakt door kleine ambachtelijk producenten die het net als ik belangrijk vinden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het zijn veelal eenmanszaken of familiebedrijven die met passie en liefde aan hun product werken. Dat proef je goed terug in de smaak.”

Hoe ziet jouw (ondernemers)reis naar de toekomst eruit? Wat is je eindstation?
“Met gemak een paar maanden op vakantie kunnen terwijl alles gewoon doorloopt. Niet zozeer omdat ik dat dan ook zou dóen, maar het lijkt me heerlijk om op een gegeven moment in de luxe positie te zitten dat het zou kúnnen. Het lijkt me mooi als ik dat over 5 jaar bereikt heb.”

Jij hebt veel met het openbaar vervoer gereisd. Wat zijn voor jou de voordelen van de NS-Business Card?
“Als juridisch adviseur werkte ik in Utrecht. Toen ik daar begon met werken reisde ik dagelijks met de trein tussen Eindhoven en Utrecht. Ik deed alles in de trein; eten, werken, lezen, social media. Ideaal. Inmiddels woon ik in Uden en werk ik voornamelijk vanuit huis. Daarom reis ik nu minder met het OV. In de loop van het jaar zal dat geleidelijk aan weer worden uitgebreid. De uitbreiding van Local Flavour brengt met zich mee dat ik vaker op pad zal zijn om nieuwe locaties te bezichtigen en persoonlijk kennis te maken met andere ondernemers. De NS-Business Card zou hier erg goed bij van pas komen. Vooral het van deur tot deur vervoer is handig; je hoeft niet in de file te staan en daarnaast is er nergens ‘gedoe’ met parkeren. Genoeg redenen om de NS-Business Card erg graag te willen winnen.”

Jij doet dit jaar mee aan de FOTY Awards en bent uitgeroepen tot finalist. Wat heeft de deelname jou tot nu toe gebracht?
“Bij mij staat de klant voorop. Ik luister goed naar wat de wensen zijn en neem de tijd om daarin mee te denken. De klant is geen nummer maar de klant is koning. Ik kies uit mijn netwerk steeds de contacten die het best aansluiten bij de opdracht. Zonder al deze andere zzp’ers en freelancers zou mijn bedrijf niet kunnen bestaan. Ik hecht dan ook veel waarde aan deze contacten en ik probeer met iedereen een goede band op te bouwen en te onderhouden. Want alleen op die manier maken we er met zijn allen steeds opnieuw een succes van. Het is heel erg leuk om in de referenties terug te zien dat dat ook met zulke hoge cijfers wordt gewaardeerd en dat maakt me stiekem best een beetje trots. Er zijn ook een aantal nieuwe opdrachten uitgekomen van mensen die mijn pitch hebben gezien. Echt super! Maar het allermooiste zijn alle reacties die ik heb gehad van vrienden, familie, klanten, relaties en alle andere mensen die zien en merken dat ik elke dag met plezier aan het werk ben.”