FOTY awards banner

Freelancer Ketty Lollia uitgelicht

“Blijf vanuit je passie handelen en ondernemen”

Marketingstrateeg en onafhankelijkheidsexpert Ketty Lollia helpt klanten van haar onderneming K.L.E.-Communication met het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Daarbij zet ze haar expertise op het gebied van marketing in. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik ben afgestudeerd als marketingstrateeg en heb 10 jaar lang een stichting gehad in Parijs, Frankrijk. Deze stichting heb ik opgericht nadat ik een aantal jaren als professionele danseres had gewerkt. Ik was ondernemer, maar toen ik 13 jaar geleden verhuisd ben naar Nederland ben ik in loondienst gaan werken. Bij het laatste bedrijf waar ik ging werken, kreeg ik een burn-out. Al was ik een goede medewerker; wat ik gaf, vonden ze nooit genoeg. Ik ben toen bij mezelf gaan onderzoeken waarom het was gebeurd. Mijn bedrijf verdiende maandelijks duizenden euro’s aan mij maar ik was ongelukkig. Het antwoord sprak uiteindelijk voor zich: zelf ondernemen paste veel beter bij mij dan werken voor een ander die mij niet kon waarderen voor wat ik was. Ik kon als ondernemer mijn creativiteit gebruiken, met passie doen waar ik goed in was, mezelf blijven ontwikkelen en geld verdienen. Ook heb ik een passie voor marketing en daar wilde ik meer mee doen.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben marketingstrateeg, onafhankelijkheidsexpert en businesscoach, afgestudeerd als NLP-therapeut en auteur van het boek ‘Voel je vrij, vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid’. Als onafhankelijkheidsexpert help ik mensen die graag financiële vrijheid willen bereiken om de stappen te maken. Het hele proces om dit voor elkaar te krijgen heb ik uitgelegd in mijn boek. Het functioneert als een handleiding met een stappenplan dat uitgebreid wordt toegelicht. Afhankelijk van waar mijn klant staat als persoon op emotioneel en financieel gebied, help ik hem naar de volgende stap, met een focus op zijn langetermijnplan: financiële vrijheid. Van schuldenvrij leven tot financieel vrij, stippelen we samen uit wat bij hem past met stappen en een plan. En als de volgende stap een onderneming is, begeleid ik ze ook op strategisch gebied.

Zoals ik schreef, marketing is mijn passie. Ik vind het interessant hoe we door middel van marketing een product op de markt kunnen brengen die de behoefte beantwoordt van een bepaald publiek. De hele strategische kant spreekt me aan en is ook mijn sterkte. Het onderzoeken van de mogelijkheden en de markt, het definiëren van het probleem, het aanbieden van oplossingen met zicht op langetermijndoelen en het inzetten van de benodigde middelen (online en offline) is waar ik goed in ben. Daarom help ik ondernemers of kleine bedrijven die werken aan langetermijndoelen, die een visie hebben met hun product/dienst en deze visie willen uitvoeren. Als marketingstrateeg is mijn ideale klant een ondernemer die begrijpt dat strategische marketing een onderdeel is van zijn business en het ook wil gebruiken om zijn doelen en doelgroep te bereiken. Ik ben geen coach die vertelt hoe je het moet doen, maar een daadkrachtige marketingstrateeg die bespreekt en ook zaken concreet uitvoert om ervoor te zorgen dat de stappen daadwerkelijk worden gedaan en niet op de plank blijven liggen. Ik ben de rechterhand die een ondernemer nodig heeft om uitvoerende taken daadwerkelijk te laten gebeuren.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik vond het eerst een eer dat ik genomineerd was, maar heb ik lang getwijfeld of ik de nominatie wilde accepteren. Uiteindelijk heb ik het geaccepteerd en doe ik mee omdat ik denk dat het een kans is voor mij om mijn boodschap te verspreiden. Mijn missie is om Nederlandse gezinnen financieel vrij te maken en waar nodig schuldenvrij, zodat ze zorgen voor een gezonde economie in het land en zelf gelukkig, gezond en sterk door het leven gaan. Zo’n missie is niet zo 1-2-3 gerealiseerd en er moeten veel dingen veranderen vanuit de politiek, onderwijs, belasting, persoonlijke ontwikkeling van de mens en kennisoverdracht over financiën. Mijn finaleplek geeft mij nu de kans om mijn boodschap meer bereik te geven. Ook denk ik dat ik op deze manier meer mensen kan vinden die me kunnen helpen dat voor elkaar te krijgen. Ik ben een van de gezichten van de campagne tegen armoedebestrijding in Almere en vind dat er meer aandacht mag komen over dit probleem. Een persoon alleen kan het probleem niet oplossen maar met zijn allen kunnen we dat misschien wel.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Mijn naam is Ketty Lollia, ik ben Française, geboren en getogen in Parijs. Ik zie mezelf als multicultureel. Ik volgde mijn studie terwijl ik als artiest optrad. Daarna heb ik een stichting opgericht om kinderen van de straat te halen. Ik ben een onderneemster met het hart op de goede plek, zet mij het liefste in voor degenen die het minst hebben. Ik doe als ondernemer alleen dingen waar ik passie voor heb en waar ik voor gestudeerd heb. Dat laatste is voor mij belangrijk als persoon en ondernemer. Ik verkoop wie ik ben en niet wie ik wil zijn. Als je mij iets vraagt om te doen en ik accepteer het, ben ik niet alleen ervaringsdeskundige maar ook deskundig afgestudeerd daarin. Dat is mijn trademark. Dat zoek ik trouwens ook in mensen die mij helpen of coachen. Daarnaast ben ik rechtdoorzee en eerlijk. Een eerlijke mening brengt je altijd verder, zeker als ondernemer, dan een ‘politieke correcte’ mening.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

De klanten van mijn onderneming zijn ondernemers. Ze zijn op sociale media, op netwerkevenementen, kennissen van mijn netwerk, krantenlezers. Ik zeg vaak tegen mijn klant: ‘Als je me online vindt en ik zichtbaar ben, dat is omdat ik een goede marketingstrateeg ben, toch? Want dat doe ik zelf.’

De klanten van mijn boek zijn mensen die graag financiële vrijheid willen bereiken. Zij vinden mij meestal. Die kom ik overal tegen. Ze moeten het alleen willen. Financieel vrij leven is niet alleen een droom, maar een mindset. Het brengt een bepaalde manier van denken met zich mee. Sommigen zijn er klaar voor, anderen blijven erover dromen. Mijn klant vindt mij omdat hij er klaar voor is.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik geef niet graag een prijs per uur, want ik werk het liefste aan opdrachten. Het hele idee van uurtje/factuurtje staat me eigenlijk tegen. Ook de gedachte aan per uur werken, geeft mij het gevoel dat er weinig continuïteit zit in de werkzaamheden. Daarnaast is iemand op persoonlijk of zakelijk gebied begeleiden, anders. Hetzelfde geldt voor 1-op-1 coaching of in groepsverband. Afhankelijk van waar mijn klant staat en wat hij nodig heeft, de begeleiding en de lengte daarvan kunnen mijn tarieven variëren. Ook is het heel erg afhankelijk van de doelgroep. En ik word ook ingehuurd als spreker, trainer, marketingstrateeg, sociale media en onafhankelijkheidsexpert. Mijn tarieven zijn dus afhankelijk van waar je me voor wilt inzetten.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Door actief te blijven zoeken en onderzoeken naar nieuwe informatie. Onderzoeken doen, is een onderdeel van de marketing die ik heb geleerd. Ik lees heel veel online over de nieuwe ontwikkelingen binnen mijn vakgebied en eromheen. Zonder dat te doen, zou ik geen marketingstrateeg kunnen blijven. Daarnaast volg ik cursussen om up-to-date te blijven, woon seminars bij en ga naar netwerkevents. Bovendien probeer ik ook graag nieuwe tools uit, en ken ook veel mensen die op dezelfde manier handelen en met hen wissel ik ook kennis en informatie uit.

Wat doe je over 5 jaar?

Ik wil een ”Emotional and Financial Academy” oprichten. Dat is een plek waar al mijn werkzaamheden – en ook die van anderen – samenkomen om ervoor te zorgen dat degene die dat willen, succesvol kunnen zijn in het leven: op emotioneel, financieel en situationeel gebied. Vaak als ondernemer, maar ook voor mensen in loondienst of in de bijstand. Het gaat om werkzaamheden op het gebied van marketing, strategie, financiële onafhankelijkheid, persoonlijke ontwikkeling. Sociale media, weerbaarheid, zelfredzaamheid, keuzes maken, dromen najagen, gelukkig leven.

Hoe zie jij je toekomst?

De toekomst zie ik rooskleurig in. Het voelt alsof ik op de juiste manier bezig ben. Tot nu toe heb ik uit ervaring geleerd dat met vallen en opstaan doorzetten goed werkt. Wat er ook gebeurt, ik ben niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik wil de lijn doorzetten die ik ben begonnen nadat ik mijn boek ben gaan schrijven, wil mijn boodschap verder verspreiden via de media, mijn sprekersmomenten, mijn coachingsessies. Ook ben ik nu bezig mijn tweede boek te schrijven. Ik wil mensen die een gemeenschappelijk doel hebben verbinden. Hen helpen om hun ambities te realiseren. En op dit moment zie ik en trek ik dat juist om me heen, wat mij een fijn gevoel geeft.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik weet dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Mijn eindpunt zit in mijn hoofd (ook wel op papier natuurlijk), en om dat punt te bereiken ben ik niet bang om verschillende zijpaden te bewandelen die mij allemaal dichter bij mijn uiteindelijke doel en missie brengen. De afwisseling tussen de taken zorgt ervoor dat ik mijn werk leuk houd. Het stelt mij ook in staat op verschillende wijzen mijn creativiteit in te zetten. Ik verlies de reden waarom ik ben begonnen nooit uit het oog. Als het even minder leuk is, neem ik de tijd voor mijzelf om mijn focus weer te brengen naar waar mijn passie ligt en naar waar ik mij voor wil inzetten. Ik plan vrije momenten/uren in de week of dag zodat ik bij kan tanken als het nodig is. Zo blijft mijn werk leuk.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Stel langetermijndoelen, formuleer duidelijke stappen. Maak van die stappen nog kleinere stappen om het behapbaar te maken. Coaching is ook belangrijk, je weet zelf niet alles, accepteer dat ook van jezelf. Focus op de reden waarom jij bent begonnen en blijf vanuit je passie handelen en ondernemen. Datgene wat je niet weet of de vaardigheden waar je niet over beschikt… vraag je af of het de tijdsinvestering waard is om ze te gaan leren, in plaats van het uit te besteden aan iemand die beter gekwalificeerd is en uiteindelijk efficiënter werkt. Door zo de taken te verdelen geef jij meer groeipotentie aan je bedrijf dan je denkt. Werk aan je strategie en je sales-funnel, zodat je lang, succesvol en gelukkig kan blijven ondernemen.