FOTY awards banner

Freelancer Nele Odeur uitgelicht

“Vaar vol zelfvertrouwen je eigen koers”

Nele Odeur heeft de onderneming Scent & Spice opgericht. Het is haar missie om anderen kennis te laten maken met de geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik heb in het verleden allerlei fantastische internationale banen gehad en heb met veel enthousiasme de wereld rondgereisd. Als een avontuurlijke ontdekkingsreiziger stoomde ik door, tot ik op een dag in de Amazone, ver van de bewoonde wereld, tegen een revolver aanliep. Dat is gelukkig allemaal goed afgelopen, maar het zette me wel voor het eerst aan het denken over waar ik in godsnaam mee bezig was. Ik had me vol passie ingezet en ongetwijfeld bijzondere ervaringen beleefd die ik voor geen goud had willen missen, maar het maakte ook dat ik half 2014 met een razende vaart ontspoorde. Door een zware burn-out ben ik teruggekeerd naar de kern en gaan kijken naar mijn talenten en waar ik eigenlijk blij van word. Het heeft geleid tot radicale keuzes en een bedrijf waar ik mijn missie kan leven en mijn talenten ten volle kan benutten. Ik sta nu elke dag fluitend op, werk harder dan ooit tevoren, maar ben heel gelukkig dat ik mensen kan inspireren en daarmee de wereld een stukje mooier kan maken.

Wat doe je precies en voor wie?

Via mijn bedrijf Scent & Spice wil ik particulieren, kennisinstellingen en bedrijven kennis laten maken met de vaak vergeten werking van cosmetische, medicinale en culinaire planten. Ik ben gespecialiseerd in de effecten van planten op het brein en de neurotransmitters. Je kunt jezelf gelukkig en energiek eten. Net zoals ik mijn burn-out heb “weg gegeten”.

In mijn workshops en cursussen kan je natuurlijke huidverzorgingsproducten leren maken, medicinale toepassingen van kruiden leren kennen en heerlijke gerechten leren maken met wilde planten uit je eigen omgeving. Ik laat zien welke stoffen er in planten zitten, hoe je die eruit kunt halen en hoe je ze op een positieve manier voor je kunt laten werken. Denk aan een dagcrème met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, medicinale tincturen of een superdeluxe 5-gangendiner met wildgeplukte planten en bloemen.

Mijn B2B activiteiten vinden plaats via kennisinstellingen en bedrijven. Ik word ingehuurd als gastdocent (bijvoorbeeld aan Wageningen en Leiden Universiteit) om les te geven over plantenextracties en de wetenschap achter het koken. Vanuit mijn kennis over de effecten van planten op het brein werk ik als trainer bij opleidingsinstituten. Ik train coaches in het geven van voedingsadviezen aan mensen in een burn-out. Bovendien ben ik consultant en spreker over burn-outpreventie, natuurlijke ingrediënten en voeding, energie en het brein.
Als etnobotanica heb ik wetenschappelijke kennis over het gebruik van kruiden, als kruidenkundige weet ik hoe je die kennis in het dagelijks leven kunt toepassen, en als verhalenverteller kan ik je daar alles op een boeiende manier over vertellen. Authenticiteit, deskundigheid, humor en avontuur staan daarbij hoog in het vaandel. Ik wil je inspireren om de natuur met meer respect te bekijken en je laten ervaren hoe je planten op een duurzame manier in je leven kunt inzetten.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik werd genomineerd door mijn vriend. Als ik genomineerd zou zijn door elke andere persoon had ik het waarschijnlijk grinnikend naast me neergelegd en het bescheiden weggewuifd. Het feit dat de nominatie van mijn maatje kwam, mijn meest vurige supporter, maar ook de meest kritische, vond ik zo liefdevol en onverwacht dat ik er toch voor gegaan ben. Het hele proces blijkt een hartverwarmend bad te zijn, waarin mensen uit allerlei levensfases mooie berichten voor me achterlaten. Het deed me beseffen dat ik zo hard aan het bouwen was aan mijn bedrijf, dat ik niet meer zag hoeveel successen ik in een jaar al behaald heb. De FOTY Awards zijn voor mij een moment om al die successen te vieren en ervan te genieten.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik combineer eeuwenoude kennis met science-based inzichten. Grootmoeders wijsheid in een modern jasje. Mijn missie is groter dan mijn eigen bedrijf. Uiteraard wil ik dat mijn bedrijf een succes wordt en dat ik van mijn passie kan leven, maar wat ik het liefst wil veroorzaken is een mindshift waarin de wereld anders gaat kijken naar wat de natuur en de plantenwereld ons allemaal te bieden heeft. Ik streef naar een wereld die beter haar best doet om al dat moois (en nuttigs!) beter te beschermen. Planten zijn niet alleen voeding, constructiemateriaal, cosmetica en medicijn. Ze bevatten chemische componenten met grote impact op ons brein en onze neurotransmitters. Met andere woorden, planten houden ons gezond én gelukkig.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

De meeste klanten krijg ik via mond-tot-mondreclame. Uit de persoonlijke contacten ontstaan de meest bijzondere dingen. Mijn netwerk is in opbouw, maar wel al heel stevig met een grote gunfactor. Daarnaast haal ik klanten voor workshops en cursussen uit Facebook en B2B klanten vooral uit LinkedIn.

Hoeveel ben je waard per uur?

Onbetaalbaar natuurlijk 😉 Ik werk niet met uurtarieven, dus ik kan er onmogelijk antwoord op geven. Je krijgt bij mij een pakket met alles erop en eraan, tailormade, met een tailormade prijs.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Inhoudelijk volg ik cursussen en seminars, in binnen- en buitenland. Ik ben een boekennerd en blijf lezen en leren over onderwerpen die ook zijdelings met mijn vakgebied te maken hebben. Ik heb daarnaast lijntjes uitstaan met andere experts in het vakgebied om af en toe te sparren. Dankzij mijn contacten met de universiteit blijf ik bovendien op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in mijn vakgebied.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar heb ik een uitgebreid expertise- en opleidingscentrum waarin planten en het brein centraal staan en heb ik een aantal experts verzameld die met me mee mijn missie uitdragen. Ik leid andere professionals op in de thematiek, in binnen- en buitenland. Ik reis de wereld rond om lezingen te geven. Ook heb ik een boek geschreven en blijf ik workshops en cursussen verzorgen voor consumenten waarin ze planten leren inzetten als medische, culinaire en cosmetische tools. Ik heb een krachtige intervisiegroep om me heen gebouwd waarin we elkaar naar grotere hoogte tillen en onze missie ten volle kunnen leven. En het allerbelangrijkste: ik werk met plezier en in harmonie met mijn gezin.

Hoe zie jij je toekomst?

Zoals beschreven in het vorige antwoord. Ik denk niet al te veel vooruit, omdat ik nu vol en gelukkig wil leven. Mijn impact is het sterkst op dit moment, want de toekomst is er nog niet. Dus ik focus op wat ik nu kan doen. Ik leg altijd mijn passie, liefde, kennis, expertise en avontuur in elke stap die ik maak en ik probeer ook van elke stap te genieten.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik vind afwisseling in mijn werkzaamheden heel belangrijk. Ik ben veel met mijn hoofd bezig om kennis te delen, maar ik heb de afwisseling met handenarbeid nodig om mijn hoofd weer leeg te maken, bijvoorbeeld een heerlijke crème ontwerpen op basis van planten die precies bij iemand past. Of een goddelijke maaltijd koken met onkruiden en mensen verbaasd achterlaten over wat er allemaal mogelijk is. Ik word ook blij van mensen die mooie resultaten behalen met kennis die ik gedeeld heb, want dat is tenslotte waar ik het voor doe. Bovendien houd ik het werk leuk door te blijven investeren in mezelf. Ik volg cursussen, ik lees vakliteratuur, ik laat mezelf coachen, etc.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Zie niemand als concurrent. Jij bent jij en je doet je werk op jouw unieke manier. Er is altijd plek voor jou en er zitten altijd mensen op je te wachten. Zoek een groepje ondernemers waar je bij kunt aansluiten om elkaar te coachen, successen te vieren en mislukkingen weg te lachen. Je hoeft het niet alleen te doen. Andere ondernemers lopen tegen dezelfde dingen aan, zelfs als ze met een hele andere thematiek of doelgroep werken. Laat jezelf niet omlaag halen en vaar vol zelfvertrouwen je eigen koers. Als jij niet op jezelf vertrouwt, waarom zou je klant dat dan wel doen?