FOTY awards banner

Freelancer Penny Bleeker-Bloem

“Iedere dag is een nieuwe ontdekkingsreis”

Finalist Penny Bleeker-Bloem uitgelicht

Penny Bleeker-Bloem is de oprichtster van Bloem Mediation. Met haar onderneming treedt ze als mediator op bij echtscheidingen, om deze zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik heb van kleins af aan al geroepen dat ik later als ik groot was ondernemer zou worden. Als kind had ik al een hondenuitlaatservice en verkocht ik bloemen langs de dijk (die ik dan van diezelfde dijk had geplukt, dat detail had ik nog niet helemaal door). Ik heb altijd al ideeën en visies gehad over hoe ik vond dat het eigenlijk zou moeten. En na meerdere loondienstverbanden waarin ik die ideeën gerust mocht vertellen, maar waar een directie vervolgens anders mocht beslissen, wilde ik het nu zelf gaan doen.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben scheidingsbegeleider/mediator. Ik begeleid stellen gedurende hun scheiding en alles wat daarbij komt kijken. Denk aan het maken van alimentatieberekeningen, het opstellen van ouderschapsplannen. Maar ook, en eigenlijk vooral, aan het begeleiden van het verbreken van de partnerschapsband. Uit elkaar gaan is een heel ingrijpende periode. Als je mensen hierin goed kan begeleiden, zorg je ervoor dat zij weer een nieuwe start kunnen maken. Alle emoties en frustraties kunnen aan tafel worden besproken. Het is natuurlijk geen moeten, maar het kan wel. En die nieuwe start, die is heel fijn als je niet meer in het verleden hoeft te blijven hangen.

Daarnaast zet ik me als vrijwilliger in als buurtbemiddelaar voor de regio Alkmaar. Hierin proberen we burenruzies op te lossen door mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Wij, als neutrale en onpartijdige bemiddelaars, begeleiden het hele proces.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Daar zijn meerdere redenen voor natuurlijk. Ik zie de award als een prachtig platform om mijn missie en visie te kunnen delen. Iedereen verdient een goede echtscheiding. Als het niet meer samen gaat, moet daar toch een goed einde aan gegeven kunnen worden. Ik vind het erg om te zien hoeveel mensen er verstrikt raken in een nare (vecht)scheiding. Dit kost zoveel negatieve energie. En dan heb ik het nog niet over de impact op de eventueel aanwezige kinderen. Ik vind dat dit anders moet kunnen en wil me hier met hart en ziel voor inzetten. Een platform als de FOTY Awards is perfect voor deze missie.

Ik vind het daarnaast een enorme eer om genomineerd te zijn. Het is voor mij een bevestiging dat ik op de goede weg zit. Tussen al deze andere goede ondernemers in de finale mogen staan is een kers op de taart.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik denk dat ik een echte ondernemer ben. Ik zit niet te wachten tot er iets op mijn pad komt, maar ik zoek zelf naar de mogelijkheden. Ook wat misschien niet direct logisch zou lijken. Ik ben bijvoorbeeld naast mijn ‘normale’ werkzaamheden bezig met het schrijven van een boek over scheiden. Toegankelijk voor iedereen, met veel praktijkverhalen en relevante tips.

Daarnaast kijk ik graag naar het grotere geheel. Hoe kunnen we allemaal samenwerken tijdens een scheiding. Een advocaat, kindercoach/kindbehartiger, huisarts, maatschappelijk werker. Ik zoek graag de samenwerking op, ook met collega-mediators om zoveel mogelijk van elkaar te kunnen leren. Eilandjes zijn in mijn ogen funest. Overigens niet alleen in scheidingssituaties.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Ik krijg mijn klanten via de krant waar ik maandelijks een artikel voor schrijf. In deze artikelen ga ik dieper op scheidingsonderwerpen in om mensen te inspireren dat er meerdere wegen naar Rome zijn.

Ik krijg ook klanten via aanbeveling. Geen mooiere reclame dan een tevreden klant. Via Facebook en mijn site www.bloemmediation.nl krijg ik ook aanmeldingen. Mijn klanten zitten voornamelijk in het vierkant Alkmaar/Heerhugowaard, Hoorn, Purmerend en Zaandam.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik reken € 150 incl. btw per uur en werk ook met pakketprijzen. Volledige trajecten zijn populair, omdat klanten dan precies weten hoeveel ze kwijt zijn.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik blijf permanent actueel voor mijn WFT-diploma’s. Ik volg op dit moment een opleiding tot financieel echtscheidingsspecialist en zit in een intervisiegroep waarin we van elkaar kunnen leren. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk voor de buurtbemiddeling waar we ook worden gefaciliteerd met opleidingen en intervisie.

Wat doe je over 5 jaar?

Over vijf jaar heb ik mijn bedrijf uitgebouwd tot een groeiend en bloeiend bedrijf dat in de regio Alkmaar/Heerhugowaard als dé scheidingsbegeleider bekend staat. Hopelijk heb ik mijn bedrijf dan uitgebreid met personeel, zodat ik me dan kan richten op de daadwerkelijke begeleidingen en het ontwikkelen van nieuwe manieren om partners die uit elkaar gaan zo optimaal mogelijk te bedienen. Dan hoeft niemand meer in een vechtscheiding terecht te komen.

Hoe zie jij je toekomst?

Goeie vraag. Allereerst optimistisch. Er liggen tenslotte vele kansen. Daarnaast zou ik in de toekomst graag wat teruggeven aan het mediationvak. Mediation is nu nog niet overal even bekend. Ten onrechte vind ik. Want als je ergens samen uit kan komen zonder dat een ander dat voor je beslist dan is dat toch een fantastisch uitgangspunt.

Nu is het zo dat, als je als beginnend mediator start, je natuurlijk veel ervaring moet opdoen. Vlieguren maken. Mediators moeten vaak veel geld betalen om mee te mogen doen met een ervaren mediator. Ik zou mijn toekomstige collega’s hier graag in ondersteunen en ze een plek  willen bieden om ervaring op te doen, zonder dat ze daar in hoeven te investeren. Ik denk dat je van elkaar veel kan leren. Een frisse blik van een nieuwe mediator is volgens mij net zo waardevol als de ervaring van de senior mediator. Samen maak je het vak tenslotte.

Hoe hou je je werk leuk?

Er is nog zoveel te ontdekken en leren. Iedere dag is nog een nieuwe ontdekkingsreis. Ik denk dat als je nieuwsgierig blijft naar de dingen dat het altijd wel leuk blijft. Behalve de administratie dan, die wordt nooit echt leuk. 😉

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Die tip heb ik zelf gekregen van Bart van der Belt, winnaar van de FOTY Awards publieksprijs, in 2014 geloof ik. Ondernemen is voor de doeners! So true. Ga het gewoon doen!