FOTY awards banner

Freelancer Petra Nieuwveld

“Het is belangrijk dat je jezelf blijft”

Finalist Petra Nieuwveld uitgelicht

Petra Nieuwveld werkt als freelance notuliste en office manager voor onderwijsinstellingen, gemeentes en kleine ondernemingen. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Ik werkte tot aan de geboorte van mijn zoon in loondienst. Ik heb toen bewust gekozen om mijn arbeidsovereenkomst te beëindigen. Echter na 3 maanden thuiszitten, kwamen de muren op me af. Ik wilde weer aan het werk… Ik solliciteerde bij een notuleerbureau en kon als freelancer aan de slag. Zo ontstond bureau ARTEP. Dit werk beviel me goed, maar ik vond dat ik weinig per uur overhield. Ik ben toen zelf organisaties en gemeenten gaan bellen. Bij één gemeente was het gelijk raak. De facilitair manager wilde mij wel een kans geven en na  twee gesprekken had ik mijn eerste eigen opdracht. Na vier maanden had ik al vier opdrachtgevers.”

Wat doe je precies en voor wie?
“Ik werk als freelance notuliste en office manager voor onder andere onderwijsinstellingen, gemeentes en kleine ondernemingen. Daarnaast houd ik mij bezig met het organiseren van netwerkdagen/uitjes speciaal voor secretaresses.”

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
“Freelance collega Monique Boer heeft me opgegeven. Ik kreeg de mail en dacht waarom ook niet. Iedereen mag zien wat ik doe en waar ik voor sta, maar vooral wat ik wil bereiken.”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
“Naast mijn werk als notuliste of office manager, denk ik uniek te zijn in het organiseren van de netwerkdagen. Dit is een uniek concept. Doel van zo’n dag is een verbinding tussen secretaresses te creëren. Een freelance secretaresse en een secretaresse in loondienst kunnen veel voor elkaar betekenen (denk aan vervanging bij vakanties of langdurige ziekte van collega). Maar daarnaast is de kennis delen ook een belangrijk punt. Dat maakt mijn werk juist zo leuk!”

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
“Mijn opdrachtgevers (dat zeg ik liever dan klanten) zijn gevestigd in de regio waar ik woonachtig ben. Via via kom ik momenteel aan mijn opdrachten. Ik ben in de gelukkige positie dat de opdrachten bij wijze van spreken komen aanwaaien.”

Hoeveel ben je waard per uur?
“Ik denk dat mijn opdrachtgevers wel zien hoeveel ik waard ben. Ik heb genoeg ervaring en ze weten dat ze niet voor een dubbeltje op de eerste rij kunnen zitten, maar de hoofdprijs betalen ze zeker niet.”

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
“Door het lezen van vakbladen en het bezoeken van bijeenkomsten blijf ik helemaal bij. Daarnaast spreek ik regelmatig met collega’s af en hoor dan de laatste trends.”

Wat doe je over 5 jaar?
“Ik hoop over 5 jaar een nog groter bereik te hebben als het gaat om het organiseren van netwerkbijeenkomsten voor (freelance) secretaresses.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Ondanks dat het voor freelance secretaresses niet gemakkelijker wordt gemaakt door de belastingdienst vanwege de wet DBA, kijk ik positief naar de toekomst. Ik hoop dat ik dan nog steeds mag zeggen dat ik trotse eigenaar ben van mijn eigen onderneming.”

Hoe hou je je werk leuk?
“Veel afwisseling vind ik erg belangrijk. Ik houd niet van telkens hetzelfde doen. Zoals ik al zei ben ik in de gelukkige positie dat ik kan kiezen welke opdrachten ik wel of niet kan doen. Op deze manier kan ik makkelijk wisselen en blijft mijn werk super leuk en interessant!”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
“Het is belangrijk dat je jezelf blijft. Ik zie veel zzp’ers om me heen die ineens denken dat ze dé directeur zijn. Ik houd niet van zulke mensen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen elkaar opdrachten gunnen zonder dat daar een fee tegenover moet staan.”