FOTY awards banner

Freelancer Riemke Visser uitgelicht

“Maak waar wat je belooft”

Finalist Riemke Visser uitgelicht

Riemke Visser is de oprichtster van Pesca Office Management. Ze is gespecialiseerd in het organiseren van evenementen en heeft veel oog voor detail. Naast organiseren doet deze bezige bij nog duizend-en-een andere dingen met haar bedrijf. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Waar ik in de jaren voorafgaand aan mijn ondernemerschap als moeder van twee parttime werkte, groeide onderhuids steeds meer de drang om op mijn manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Als ambitieuze vrouw was ik altijd al gedreven op zoek naar uitdaging en ontwikkeling. In mijn parttime functies vond ik dit helaas steeds minder. Deze gedrevenheid heeft mij doen besluiten in november 2000 een eigen onderneming te starten. Inmiddels ben ik ruim 17 jaar trotse eigenaar van mijn eenmanszaak Pesca Office Management. Wat destijds een sprong in het diepe leek, blijkt vandaag de dag nog altijd een onwijs goede beslissing.

Wat doe je precies en voor wie?

Mijn bedrijfsnaam Pesca Office Management verklapt een hoop, maar toch heeft de term office management waarschijnlijk enige toelichting nodig. Vaak omschrijf ik mijzelf als regelneef. Ik ben een geboren organisator die graag mijn opdrachtgevers verzorgt en ontzorgt. Ik maak graag het onmogelijke mogelijk.

Geen dag is voor mij hetzelfde, voornamelijk door de zeer diverse opdrachtgevers die ik voorzie van mijn dienstverlening. Van het organiseren van congressen tot het notuleren van vergaderingen, niets is voor mij te gek. Je zou kunnen zeggen dat ik een allround office manager ben, een verscheidenheid in opdrachtgevers maakt een gevarieerde opdrachtenportefeuille.

Bij mij zijn opdrachtgevers aan het juiste adres om congressen voor grote, maar ook kleinere groepen gerealiseerd te krijgen. Compleet met beursvloer en eventuele sub-sessies. Nationaal en internationaal. Volledig verzorgd en tot in de puntjes door mij uitgewerkt. Van de aanmeldingen voor gasten en standhouders tot het ‘bedankt-boeket’ voor gastsprekers. Ik heb oog voor ieder detail. Naar mijn mening maken juist de kleinste details het onderscheid tussen een goed en een perfect evenement.

Naast mijn organisatorische werkzaamheden ondersteun ik tevens verschillende managers op afstand. Hierin fungeer ik als virtuele assistent. Inplannen van afspraken, verzorgen van reisdocumentatie, ook hier is niets te gek. Ik notuleer ook (ondernemingsraad)vergaderingen van grote internationale en beursgenoteerde ondernemingen. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, ben ik tevens ook nog werkzaam voor een aantal gezamenlijke initiatieven binnen de brancheorganisaties makelaardij, bouwkunde en hypothecaire dienstverlening.

Graag deel ik een greep uit mijn portefeuille met jullie. Het maakt mij namelijk erg trots om te mogen werken voor organisaties als VBO Makelaar, NVM, VastgoedPro, De Hypotheekshop, Solar Nederland, Synres, Kenneth Smit Trainingen en natuurlijk voor mijn klanten waarvan de namen wellicht wat minder bekend zijn.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Deelname aan de FOTY Awards is voor mij een erkenning. Het zit niet in mijn natuur om te zoeken naar bevestiging of te vragen om complimenten, maar het is natuurlijk een geweldige kans om mijn vakgebied in the picture te spelen. Het feit dat ik genomineerd ben door mijn naasten maakt mij trots, waar ik dan ook na enige twijfel toch besloten heb deel te nemen aan deze race.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden, maar ik zal proberen te beschrijven hoe klanten mijn werk terugkoppelen. Klanten ervaren mij als zeer servicegericht, proactief, accuraat, gedreven, betrouwbaar en gepassioneerd in mijn werk. Oprechte interesse in de klant, niet alleen op zakelijk gebied, maar ook op persoonlijk gebied. Het opbouwen van een relatie, dat vind ik echt belangrijk. Het maakt het samenwerken zoveel prettiger.

Ik vind het dus belangrijk een verbinding te zoeken met mijn klanten. Ik heb contacten op allerlei niveaus binnen de organisaties en schakel daar heel gemakkelijk tussen. Daarnaast neem ik eigenaarschap, als ik voor een klant aan het werk ben, denk ik in het belang van de klant; alsof het mijn eigen bedrijf is.

Een goed voorbeeld van het centraalstellen van klantbelang is het inhuren van eventuele derden. Als ik bijvoorbeeld bij werkzaamheden elementen tegenkom waar ik tariefmatig beter bijvoorbeeld een student voor kan inhuren, dan doe ik dat. Natuurlijk altijd wel in overleg. Aan de andere kant is het ook zo dat als ik voor een klant met een leverancier in onderhandeling ben, dan zet ik alles op alles om een zo goed mogelijk tarief te krijgen. Ik neem verantwoordelijkheid en ben niet bang beslissingen te nemen.

Ik ben een perfectioniste pur sang en laat niets aan het toeval over. Zoals een van mijn vele opdrachtgevers laatst mooi verwoordde: ‘Wat voor ons details lijken, zijn voor Riemke hoofdzaken. Mijn project tot in de puntjes verzorgd.’

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Sinds de start in november 2000 heb ik nog geen minuut besteed aan acquireren, klanten vinden mij. Dit is een heel bevoorrechte positie en dit uit ik graag binnen mijn netwerk. Zo post ik ieder jaar dat Pesca bestaat een dankwoord van vertrouwen op LinkedIn voor mijn klanten.

Uiteraard ben ik lid geweest van business clubs om lokale ondernemers te leren kennen. Het deelnemen aan deze bijeenkomsten waren voor mij ‘gezellige avonden’ en leverden zakelijk gezien niets op. Ik ben er oprecht van overtuigd dat men zich beter kan richten op zijn klanten. Toon oprechte interesse en wees ontvankelijk. Zelfs als klanten weggaan, blijf contact houden. Zo blijf je in gedachten. Ik ben groot liefhebber van de filosofie van Jos Burgers, zoals vertaald in zijn boek ‘De Wet van Snuf’. De essentie is: wat je geeft, krijg je terug.

De zakelijke wereld wordt vooral bepaald door een grote gunfactor. In de afgelopen maanden heb ik drie nieuwe klanten via mijn bestaande klanten gekregen. Klanten bevelen mij aan bij potentiële klanten, dat is toch een cadeautje?

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Om scherp te blijven, blijf ik mijzelf uitdagen. Uitdagingen zijn voor mij namelijk mogelijkheden. Zodra er bij een klant zich iets voordoet, waarvan ik zelf vind dat ik onvoldoende kennis heb, ga ik deze kennis vergaren. Zo heb ik mij recentelijk op een gevorderd niveau laten trainen in WordPress. Deze privétraining maakt dat ik voor klanten desgewenst onderhoud en aanpassingen kan plegen aan websites. Medio december start ik tevens met een 1-op-1 Sharepoint training. Daarnaast start ik in februari 2018 met een leergang post-HBO Bedrijfs- en Organisatiekunde.

Om ook mijn internationale klandizie van nog betere dienstverlening te voorzien ben ik ben ik bezig met een online training Zakelijk Engels voor gevorderden. Het is immers jaren geleden dat ik mijn opleiding heb afgerond en in die jaren is de taalontwikkeling niet blijven stil staan.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar hoop ik nog steeds met dezelfde passie en hetzelfde plezier te werken. Ik heb geen ‘wilde uitbreidingsplannen’, omdat ik zeer gelukkig ben in het werk dat ik doe. Mijn klanten maken mijn liefde voor het werk, iedere dag weer.

Hoe hou je je werk leuk?

Omdat ik verbinding en contact hoog in het vaandel heb staan bouw ik gemakkelijk een relatie op mijn met klanten. Zij zijn dan ook degenen die mijn werk leuk maken. Een persoonlijke benadering binnen de zakelijke kaders maakt dat de oppervlakkigheid wegblijft. Sommigen klanten kan ik wellicht inmiddels zelfs vrienden noemen. Het is een bevoorrechte positie om met vrienden te mogen werken.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Maak waar wat je belooft, maar werk vooral met passie en plezier. Het is namelijk een kwestie van geven en nemen. Wees trots op jezelf en anderen zullen dat ook zijn!