FOTY awards banner

Freelancer Stephanie Osunwokeh-van Buitenen uitgelicht

“Het is belangrijk om elkaar te blijven inspireren: samen kom je verder”

Stephanie Osunwokeh-van Buitenen is de oprichtster van KIES Secretaresses. Met haar bedrijf verbindt zij succesvol verschillende mensen op de werkvloer aan elkaar. Geen enkele taak is voor haar onmogelijk en ze gaat haar toekomst positief tegemoet! Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Mijn ambitie is altijd groot geweest. Tijdens een van mijn eerste sollicitatiegesprekken voor een secretaressefunctie werd mij gevraagd waar ik mezelf over 10 jaar zou zien. ”Over 10 jaar heb ik mijn eigen bedrijf” zei ik heel stellig. De positieve verbazing was van de gezichten af te lezen. Ik heb altijd geweten dat ik als zelfstandige aan de slag zou gaan, alleen de timing was nog niet zeker. De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan bij verschillende werkgevers. Niet alleen werkervaring, maar ook ervaring op sociaal vlak. Een van mijn sterke kanten is het kunnen verbinden met/van de verschillende mensen op de werkvloer.

Ook privé heb ik een hoop dingen geleerd. Ik ben gelukkig getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Moeder zijn helpt me beter te relativeren en kinderen zijn soms de spiegels die je nodig hebt waardoor je je nog bewuster wordt van wat je doet en hoe je dingen doet.

Waarom nu dat eigen bedrijf? Ik heb bij alle werkgevers een hoop geleerd en het erg naar mijn zin gehad. Maar ik merk ook dat mijn ambitie en motivatie te groot zijn om op 1 plek te blijven zitten. Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen om datgene te bereiken wat ze willen bereiken. Dat kan door (tijdelijk) zaken uit handen te nemen die hen veel tijd kosten en voor mij dagelijks werk zijn. Daarnaast leer ik zelf ook steeds weer bij door de verschillende opdrachten, ontmoet ik nieuwe mensen en blijf ook ik daardoor groeien. Ik hoop mensen te kunnen inspireren en laat mezelf ook graag inspireren door anderen. Samen kom je verder.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik werk als interim managementondersteuner voor grote bedrijven en als virtueel ondersteuner voor de kleinere ondernemers. Daarnaast werk ik momenteel aan de KIES Academie, omdat ik meer ondernemers wil helpen dan ik kan in het aantal uren dat ik heb in een week. Mijn eerste online training zal zijn voor de startende ondernemers die zoveel aan het doen zijn dat hun doelen ver weg lijken. Deze ondernemers help ik graag door ze de stappen uit te leggen die genomen moeten worden om deze doelen wel te halen. Zaken uit handen nemen is natuurlijk fantastisch, maar als de ondernemer zelf niet kritisch naar zijn of haar manier van werken en takenpakket kijkt, dan is dat niet de oplossing voor het halen van je doelen.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik heb echt even getwijfeld. Het voelt een beetje gek om jezelf op te geven voor een award. Maar uiteindelijk beslissen de jury en de stemmers en voelt het wel ontzettend fijn om zoveel positieve reacties te ontvangen en door de jury geselecteerd te worden. Ik doe mee omdat ik vind dat het tijd is om te gaan staan voor wat ik waard ben. Om zelf te geloven dat ik zo’n award waard ben en mag ontvangen.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik probeer mezelf niet te vergelijken met andere ondernemers, want iedere ondernemer heeft zijn of haar eigen manier van werken en de persoonlijke ontwikkeling is nooit hetzelfde. Ook al doen sommigen hetzelfde werk, het is uniek, doordat de persoon die het doet uniek is. Wat mij expert maakt als secretaresse is dat ik mijn werkwijze weet aan te passen aan de verschillende soorten managers en dat ik altijd kijk naar langdurige verbetering in plaats van brandjes te blussen. Daarnaast ben ik de verbindende factor op de afdeling en kan ik met mijn technische en office kennis ook een hoop collega’s helpen.
Nu combineer ik mijn ervaringen als ondersteuner en als startende ondernemer en ga ik via de online training andere ondernemers helpen die door alles maar op te pakken hun doelen niet halen.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

De opdrachten die ik dit jaar heb gedaan, heb ik gevonden via LinkedIn en met behulp van mijn opgebouwde netwerk. Hoe ik straks zorg dat mijn potentiele klanten de KIES Academie gaan vinden, weet ik nog niet. Ik ben mijn marketingplan nog aan het uitwerken.

Hoeveel ben je waard per uur?

Mijn huidige uurtarief voor interim klussen is 55 euro.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik zorg dat ik zowel op persoonlijk vlak als op zakelijk vlak blijf ontwikkelen. Momenteel volg ik de opleiding Secretary Management Master. Daarnaast lees ik regelmatig boeken, volg ik een aantal grote bedrijven die veel delen op mijn vakgebied, zorg ik dat ik in gesprek blijf met opdrachtgevers over de behoeften die er zijn en gebruik ik mijn gezonde verstand als het de toekomst van de secretaresse betreft. Ik geloof er namelijk niet in dat de secretaresse verdwijnt zoals wel in diverse artikelen wordt beweerd. Wat ik wel zie is dat de behoeften van de personen die ondersteund worden veranderen. Als een secretaresse niet mee wil groeien, zal haar functie verdwijnen. Maar als de secretaresse mee wil en kan ontwikkelen met de functie, dan is er zeker ruimte. Is het niet binnen hetzelfde bedrijf, dan is het ergens anders.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar coach ik secretaresses binnen hun huidige functie en/of help ik ze ontdekken welke kant ze op willen. Ik heb meerdere succesvolle online trainingen voor ondernemers en voor secretaresses en kan daardoor meer vanuit huis doen en zaken en gezin nog beter combineren. Of ik dan nog als interim managementondersteuner werk durf ik niet te zeggen. Misschien af en toe een korte opdracht. Gewoon omdat het een leuke klus is en omdat op locatie werken ook erg leuk kan zijn.

Hoe zie jij je toekomst?

Ik zie een zeer zonnige toekomst als ondernemer omdat ik flexibel ben en dus kan bijsturen waar nodig. Ik zie mezelf meer vanuit huis doen en geniet nu al van de gedachte dat ik mijn dochters wat vaker naar school kan brengen of op kan halen… het zijn de kleine dingen die het doen.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik blijf altijd positief en ben oplossingsgericht. Onmogelijke afspraak? Nee hoor, uitdagende afspraak. Ik krijg ‘m ingepland! Collega’s in de stress omdat er geen kamertje meer beschikbaar is? Ik ga even rondbellen om te checken of andere meetings wel doorgaan of dat er misschien toch een kamertje vrij is. PowerPoint die aangepast moet worden? Geen probleem, ik ga lekker puzzelen. De blije gezichten als ik dat heb kunnen regelen wat voor hen onmogelijk leek… dat maakt mijn werk als ondersteuner leuk.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Wees je bewust van je doel. Waar wil je naartoe met je bedrijf en draagt datgene waar jij je kostbare tijd aan besteed bij aan het bereiken van dat doel? Of zijn er dingen die je kunt schrappen of uitbesteden?