FOTY awards banner

Freelancer Susanne Sterkenburg uitgelicht

“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”

Susanne Sterkenburg helpt met haar bedrijf SUUS andere ondernemers met het vergroten van hun naamsbekendheid en de (online) zichtbaarheid van hun bedrijf. Dit doet ze met haar labels op het gebied van communicatie, fotografie, blogs en organisatie. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

“Best moments happen when they are unplanned…” Na meer dan 10 jaar in loondienst te hebben gewerkt en te dromen over het ondernemerschap, besloot ik in de zomer van 2016 de sprong wagen en het te doen: voor mezelf beginnen. Mijn besluit nam ik die zomervakantie op mijn surfboard in de golfen van de Atlantische Oceaan nét onder Lissabon. Pas na de vijfde dag zwoegen op een instabiele surfplank met liters zout water in mijn neus en spierpijn op plaatsen waarvan ik niet eens wist dat je spierpijn kon hebben, was het zover: IK KON STAAN! Ik werd in die tijd regelmatig door ondernemers gevraagd om (online) marketing tips en adviezen te geven en deed dat voor bekenden en voor een aantal blogs. Dit gaf altijd veel voldoening en energie, maar om het voor ‘het echie’ te doen was een grote stap te ver. Staand op mijn surfplank wist ik het: ‘als ik dít kan, dan kan ga er werk van maken en voor mezelf beginnen, want dan kan ik dát ook’. Niet helemaal gepland zette ik even later in mijn hangmat in de Portugese zon mijn ideeën op papier en had ik een conceptplan waarmee ik thuis direct aan de slag kon. Op 1 september heb ik mijzelf ingeschreven en kon ik na mijn bezoek aan de Kamer van Koophandel direct aan de slag met mijn eerste twee opdrachten.

Wat doe je precies en voor wie?

Met mijn onderneming SUUS adviseer en ondersteun ik ondernemers met het vergroten van hun naamsbekendheid en hun (online) zichtbaarheid. Dat doe ik omdat ik vind dat iedere ondernemer het verdient om in de spotlights te staan! Met de passie van de ondernemer centraal, ontwikkel ik met SUUS effectieve on- en offline communicatieconcepten op de juiste kanalen met de juiste boodschap en de juiste timing. Het in beeld brengen van een visual brand op een authentieke, unieke manier is mijn missie. Met de labels #suuscommuniceert, #suusorganiseert, #suusfotografeert en #suusblogt zorg ik voor al jouw (online) communicatie. Verwacht geen uitgebreide strategische plannen, maar concrete content. Denk aan content- en conceptontwikkeling voor websites en social media, ghost- en copywriting, fotografie, video en de organisatie van evenementen. Ik doe dit (bij toeval) voornamelijk voor bedrijven met een maatschappelijk doel en in de duurzame sector: duurzame energie, natuur, zorg, arbodienstverlening.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

De FOTY Awards ken ik al een aantal jaar, maar heb er zelf niet aan gedacht om mee te doen, totdat ik een paar weken geleden door iemand werd genomineerd. Die kans laat ik natuurlijk niet lopen! Daarnaast vind ik het erg leuk om in contact te komen met andere ondernemers en hun verhalen over het ondernemerschap te horen: wat drijft hen om te doen wat ze doen en hoe gaan zij te werk? Mijn deelname aan de FOTY Awards brengt mij op een fantastische manier in contact met deze ondernemers in allerlei vakgebieden. Daarnaast biedt het een mooie kans om op een leuke manier mooie referenties uit te vragen én – niet geheel onbelangrijk – te krijgen.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik volg heel sterk mijn gevoel. Voelt een bepaalde opdracht of een gesprek met een potentiele opdrachtgever niet goed, dan doe ik het niet. In mijn vakgebied is het ontzettend belangrijk dat je feeling hebt met een bedrijf en dat er een klik is met de mensen met wie je samenwerkt. Is die er niet? Dan houd ik graag ruimte voor opdrachten die wél passen. Daarnaast zie ik mijn mede-ondernemers niet als concurrenten maar juist als samenwerkingspartners. Want: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Daarom werk ik graag samen met een aantal enthousiaste, talentvolle ondernemers die net als ik blij worden van het ondernemerschap. Vakidioten die doen waar ze goed in zijn en zowel on- als offline sterk zijn in het neerzetten van een visual brand. Naast mooie resultaten leveren deze samenwerkingen ook veel energie en werkplezier op.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten komen allemaal uit mijn eigen netwerk: werkgevers, ex-collega’s, opdrachtgevers, LinkedIn en mensen die ik spreek tijdens mijn opdrachten en de evenementen die ik organiseer. Koude acquisitie is niet aan mij besteed en bovendien (gelukkig) niet nodig. Ik ben van nature nieuwsgierig naar wat anderen beweegt. Daarom ga ik graag in gesprek en ongemerkt lopen die gesprekken juist uit tot nieuwe opdrachten. Ook doe ik veel aan mijn eigen online zichtbaarheid met een goed up-to-date en volledig LinkedInprofiel, een heldere website en een bedrijfsvideo waarin ik laat zien wie ik ben, wat ik doe en hoe ik dat doe.

Hoeveel ben je waard per uur?

Als je kijkt naar het eindresultaat dan ben ik natuurlijk goud waard 😉 Ik hanteer een vast marktconform uurtarief en voor sommige opdrachten een vaste projectprijs. Dit hangt af van het type opdracht en het type opdrachtgever, maar ben daar altijd heel transparant in.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik investeer veel in mezelf. Dit doe ik niet alleen door veel te lezen over mijn vakgebied, maar ook door regelmatig te werken op plekken waar andere ondernemers komen. Ik volg een aantal blogs over mijn vakgebied, ga naar netwerkevenementen, heb mij aangesloten bij een Broodfonds en laat mij inspireren door andere ondernemers. Dit doe ik zowel online (op voornamelijk social media) als offline (bij netwerkevenementen of koffiedates).

Wat doe je over 5 jaar?

Omdat ik pas anderhalf jaar bezig ben en ik écht iedere dag doe wat ik leuk vind, ben ik nog niet heel concreet bezig met de langere termijn. Eén ding is zeker: over 5 jaar ben ik absoluut nog steeds ondernemer!

Hoe zie jij je toekomst?

Heel positief. Ik zie om mij heen hoeveel behoefte er bij bedrijven is aan concrete hulp bij het creëren van content, snel kunnen schakelen en continuïteit in zichtbaar zijn (online). Opdrachtgevers blijven terugkomen en tegelijkertijd doe ik waar ik goed in ben én doe ik wat ik leuk vind en daar word ik heel blij van! Een kleine ‘note-to-self’ voor de toekomst: een betere balans creëren tussen werk en privé zou perfect zijn.

Hoe houd je je werk leuk?

Mijn werk is leuk door de afwisseling in opdrachten en opdrachtgevers en door de mensen die ik ontmoet. Daarom zorg ik ervoor dat ik veel verschillende opdrachten naast elkaar doe en ook samenwerk met andere ondernemers. Samen weet en kun je veel meer, dat zet je op scherp. Daarnaast werk ik in Het Stadshuisje in Utrecht, een heel inspirerende flexwerkplek (monumentaal pandje) in het centrum van Utrecht. Een grote bron van inspiratie door het huisje zelf, de sfeer, maar ook zeker de door ontmoetingen en samenwerkingen die ik daar heb met andere creatieve ondernemers.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Kies en ze kiezen jou! Door (eerlijke) keuzes te durven maken voor jezelf komen de beste dingen op je pad. En ook: volg je onderbuikgevoel. Voelt een bepaalde opdracht of een gesprek met een potentiële opdrachtgever niet goed, doe het dan niet. Doe het niet alleen voor het geld, maar zorg dat er een klik is met de mensen met wie je gaat samenwerken en heb feeling met het bedrijf. Is dat er niet? Houd dan ruimte voor opdrachten die wél passen.