FOTY awards banner

Freelancer Tineke Stuifzand

“Samen werken voor jouw dag”

Finalist Tineke Stuifzand uitgelicht

Tineke Stuifzand is dagvoorzitter, presentator en geeft presentatietraining. Met haar bedrijf 10 voor je dag werkt zij samen met opdrachtgevers, om van hun dag een ’10’ te maken. Samen werken voor jouw dag, dat is het belangrijkste uitgangspunt voor Tineke. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
Voordat ik ondernemer werd heb ik meer dan twintig jaar in de jeugdhulpverlening gewerkt op groepen met uithuis geplaatste pubers. Ik mocht een stukje op hun levensweg meelopen. Met mijn collega’s samen kon ik bijdragen aan opbouw van hun toekomst. Dit was pittig en tevens prachtig werk. In 2014 was de transitie in de zorg. Ook in mijn werk. Dit betekende einde van mijn baan. Tijdens het jaar wat daarop volgde ben ik gaan zoeken naar wat wil ik nu? Veel gesolliciteerd wat helaas niet leidde tot een nieuwe baan. Tot ik op een symposium kwam waar een dagvoorzitter aan het werk was. Toen dacht ik: dat is leuk werk. Dat kan ik ook. Bij de kerk en de voetbal regelde en organiseerde ik als vrijwilliger namelijk al van alles. En na een tweedaagse training gevolgde te hebben (en veel gelezen over mijn vakgebied) ben ik ‘maar gewoon begonnen’ als ondernemer. En een paar maanden later had ik mijn eerste echte betaalde klus. Het presenteren van de Nieuwjaarsontmoeting van de gemeente Dronten. Hoewel ik na het verlies van mijn baan best verdrietig was dat dit werk – wat ik zolang met overtuiging had gedaan – stopte, zie ik het achteraf als een geweldige nieuwe mogelijkheid. Ik heb in de periode dat ik ondernemer ben al zoveel leuke en inspirerende mensen ontmoet. Mijn werk-wereld is veel groter geworden. Ik heb mijn passie gevonden. Overigens had ik zonder de steun van mijn gezin en familie dit niet kunnen doen.

2. Wat doe je precies en voor wie?
Mijn werk is dagvoorzitter, presentator. Ik leid bijeenkomsten. En daarnaast geef ik presentatietraining. Mijn opdrachtgevers zijn divers. Zowel in het leiden van bijeenkomsten als tijdens mijn presentatietraining. Voorbeelden zijn gemeentes, ondernemersacademie, onderwijsorganisatie.

3. Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik doe mee omdat ik genomineerd werd. En ik dacht: waarom niet? Afgelopen april ben ik aanwezig geweest bij de Dag van de ZZP’er en heb gezien welke positieve impact de FOTY Awards hebben op ondernemers. Ik wilde wel delen in dit positieve gevoel en de kansen die het biedt en heb gehoor gegeven aan de vraag om mee te doen.

4. Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Mijn kracht is anderen te laten stralen op hun podium. Ik sta wel voor de groep, ik leid wel de bijeenkomst, ik geef wel de training, maar het gaat voor mij altijd om degene waar ik voor werk, om het publiek, om de deelnemers aan de training. Ik geef mensen meer zelfvertrouwen. Het gaat niet om mij. In één van de referenties op Ratecard worden de woorden analytisch, sensitief, overzicht, assertief en leuk genoemd waar ik mij zeker in herken. Mijn uitgangspunt is Samen werken voor jouw dag voor een 10 voor je dag.

5. Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
Mijn klanten krijg ik doordat mensen mij aan het werk hebben gezien, via mond-tot-mond reclame, door ontmoeting en nadere kennismaking. En daarnaast doordat ze mij volgen via social media. Mijn klanten zitten door het hele land.

6. Hoeveel ben je waard per uur?
Dat is lastig om in bedragen uit te drukken. Natuurlijk werk ik met vooraf afgesproken prijzen. Maar het is heel erg opdracht-afhankelijk hoeveel tijd ergens in gaat zitten in voorbereiding en in uitvoering om een eenduidig tarief te benoemen. Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijker is voor een opdrachtgever om te kijken naar welke kwaliteit wordt geleverd dan naar wat kost het me per uur. En ik kom daar altijd uit met mijn opdrachtgevers.

7. Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
Ik lees veel. Boeken, artikelen via internet. En daarnaast zorg ik dat ik door zelf deel te nemen aan vakgerelateerde trainingen, bijeenkomsten ook groei in mijn kennis.

8. Wat doe je over 5 jaar?
Over vijf jaar ben ik nog steeds ondernemer. Uiteraard is mijn omzet dan nog meer gegroeid. Ook doe ik dan nog steeds vrijwilligerswerk, hier in het dorp en bij projecten die mijn hart hebben (zoals nu bijvoorbeeld TEDx Harderwijk).

9. Hoe zie jij je toekomst?
Hoe ik mijn toekomst zie is doorgaan met mijn ondernemerschap. En daarnaast de aandacht voor mijn gezin, familie en sociale netwerk. Deze zijn voor mij heel belangrijk. Zonder hen had ik niet kunnen beginnen en niet kunnen groeien. Mijn gezin heeft mij de ruimte gegeven om mijn hart te volgen.

10. Hoe hou je je werk leuk?
Min werk blijft leuk doordat ik veel afwisseling heb. Geen opdracht is hetzelfde. En ook bij het geven van presentatietraining werk ik met ‘levend materiaal’ wat geen training hetzelfde is.

11. Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
Mijn belangrijkste tip is volg je hart. Blijf altijd zoeken naar wat goed is voor jou zelf. Zorg dat je door de bomen van cursussen, trainingen, webinars etc jouw eigen bos blijft zien.