FOTY awards banner

Freelancer Sander Steffen

“De zzp’er verdient meer waardering”

Finalist Sander Steffen uitgelicht

Sander Steffen is een belangrijke spil geworden in entertainmentland. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.  

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“In april 2005. Ik heb bijna tien seizoenen op Mallorca gewoond en gewerkt als entertainer, waarvan ik wist dat ik daar goed in was. Zodra ik terug kwam in de winter van 2005, dacht ik: laat ik dit ook eens in Nederland proberen, want uitvoeren, bedenken en vooral creatief bezig zijn, dat was wat ik wilde. En dan het liefste voor mezelf. Zo is Entertain-ME geboren.”

Wat doe je precies en voor wie?
“Entertain-ME verhuurt presentatoren, acteurs en entertainment voor de zakelijke markt met daarbij nadruk op interactie en beleving, merkactivatie en het plaatsen van een passende match bij elk bedrijf. ”

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
“Ik vind dat de zzp’ers in het algemeen te weinig waardering krijgen voor hetgeen ze doen. Er wordt vrij makkelijk gedacht over de zelfstandigen, maar veel mensen realiseren zich niet wat er allemaal bij komt kijken om een bedrijf draaiende te houden en daarbij ook te blijven focussen op hetgeen dat jij als ondernemer belangrijk vindt. Ik probeer dit zo goed mogelijk te realiseren door ook veelvuldig gebruik te maken van de kwaliteiten van andere freelancers en door de krachten te bundelen.

Ik weet dat ik het als ‘kleine’ zelfstandige in het entertainment land relatief goed doe met een omzet van tussen de 250.000 en 300.000 euro. Niet alleen ikzelf, maar ook voor iedereen die ik inzet, vind ik dat we een beetje meer waardering mogen krijgen voor wat we doen. Een award past hier prima bij.”

Voor welke award doe jij mee en waarom?
“De inspiratieprijs. Ik hoop andere zzp’ers en mede freelancers iets mee te geven van mijn werkwijze. Entertain-ME is een bureau dat vasthoudt aan de waarden en normen die ik mij als ondernemer heb voorgenomen toen ik in 2005 startte. Ik pak louter klussen op die bij mij en mijn mensen passen. Zo komt ook iedere freelancer die ik inzet het beste tot zijn recht en willen zij het liefst voor je blijven werken. Daarnaast wil ik de andere zzp’ers motiveren en vooral stimuleren om toch gewoon je gevoel te volgen en door vooral te DOEN.”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
“Entertain-ME kan ik niet alleen, we runnen het samen. Samen met een professioneel netwerk van tientallen goede krachten van allerlei leeftijdscategorieën. Ik geef de nieuwe generatie een kans om te groeien en om zichzelf te laten zien aan de buitenwereld, terwijl ook de “oude” garde, met veel ervaring, veelvuldig worden ingezet. Bij Entertain-ME kun je groeien, meedenken, creatief bezig zijn en bovenal… doen wat je leuk vindt! En dat tegen een aantrekkelijke vergoeding waarbij iedereen gelijk is.”

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
“Klanten zitten verspreid over heel Nederland, België en ook wordt Entertain-ME wel eens internationaal ingezet, waaronder in Malta, Frankrijk en Spanje. Klanten komen via mond-op-mondreclame bij me of gewoon via de website. Ik besteed veel tijd en geld aan het creëren van online vindbaarheid (als je zoekt op: presentator of acteur, kom je als eerste bij Entertain-ME terecht). Ik volg daarvoor vele cursussen en webinars, waardoor ik perfect op de hoogte ben van de online mogelijkheden. ”

Hoeveel ben je waard per uur?
“De mensen die ik inzet, worden tegen een uurtarief van tussen de 50-100 euro verloond. Mijn creatief brein draait continu en zorgt voor nieuwe ideeën en inspiratie. Mochten mensen mij uitvoerend als presentator of acteur willen inhuren, dan kost dit hen gemiddeld tussen de 750 – 1000 euro per dagdeel. Zodra er concepten bedacht moeten worden of zodra er andere creativiteit wordt gevergd, wordt dit tegen maatwerk tarieven gedaan. Ga uit van een uurloon tussen de 100 – 250 euro.”

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
“Door de vele evenementen waar Entertain-ME wordt ingezet, lift je automatisch mee op de snel groeiende trends en tips van entertainmentland. Waar een aantal jaren geleden het niet op kon qua entertainment en artiesten, is het tegenwoordig een gezonde mix tussen inhoud, originaliteit en maatschappelijk verantwoorde evenementen. Niet zomaar een “typetje” dus, maar professionele acteurs die de boodschap van de klant verkondigen op een verrassende manier.”

Wat doe je over 5 jaar?
“Over 5 jaar hoop ik dat Entertain-ME is uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf met een of meerdere vaste krachten op kantoor. Ikzelf als creatieve spil in het geheel, maar ook zelf de keuze kunnen hebben om wel of niet uitvoerend bezig te zijn. Ik heb plannen genoeg, wellicht kan ik ze tegen die tijd ook nog uitvoeren.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Ikzelf hoop nog lang mee te kunnen gaan als creatieve duizendpoot en hoop daarbij ook om een groot stuk “identiteit” weg te geven aan de volgende generatie.”

Hoe hou je je werk leuk?
“Door te doen wat je gevoel je ingeeft. Dat geeft je energie en zorgt voor een boost. Het is fantastisch om te zien hoe iets wat jezelf hebt bedacht, uiteindelijk samen met andere creatievelingen wordt uitgevoerd voor een klant. Bovendien zorgt het entertainmentwerk voor meer dan voldoende afwisseling en is iedere week weer anders. Een week kan bijvoorbeeld bestaan uit een paar dagen presenteren op de beursvloer, een bedrijfsfeest in het weekend, een aantal kindervoorstellingen in het theater en tussendoor probeer ik ook af te spreken met nieuwe potentiële klanten of andere freelance artiesten.”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
” Volg je gevoel, dat is meestal meteen goed. Durf nee te zeggen en durf te ondernemen – lees:investeren. Blijf bij je kernwaardes en doe alleen dingen waar jezelf volledig achter staat. Weet wat je waard bent en wees lief voor de zzp’ers die je inzet. Het blijven ambassadeurs voor je eigen merk!”