Tom Doms | Ambassadeur

Fotograaf Tom Doms

“De trein is eigenlijk mijn mobile office”

De ‘reizende’ ster over zijn ondernemersavontuur

Tom Doms is succesvol fotograaf uit Eindhoven. Hij is sinds 2011 actief op evenementen en voor merken als Red Bull, ID&T, Amsterdam Dance Event en ASML. Als ondernemer maakt hij veelvuldig gebruik van zijn NS-Business Card om van deur tot deur te reizen. In dit interview stellen wij hem als ‘reizende’ ster vragen over zijn ondernemersavontuur. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door NS-Business Card, dé OV-kaart voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Fotografie is voor mij eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen hobby. De eerste keer dat ik besefte hoe leuk ik het vond om dingen vast te leggen, was toen ik met mijn telefoon een foto maakte van een paar koeien in een weiland. Op mijn twintigste deed ik vervolgens mee aan een fotografiewedstrijd en daarmee won ik mijn eerste compactcamera. Ik begon met het fotograferen van de gruwelijk lelijke achtertuin van mijn studentenhuis, en editte de foto’s met gratis software. Dat vond ik helemaal het einde. Uiteindelijk ben ik via een vriend gestart met fotograferen in kroegen, en later in een lokale club. Toen begon ik me te realiseren dat ik met mijn hobby ook geld kon verdienen.”

Wat doe je precies, en voor wie?
“Ik fotografeer veel evenementen voor corporate klanten, zoals Red Bull, maar bijvoorbeeld ook het muziekgebouw in Eindhoven. Daarnaast fotografeer ik veel op festivals en andere dance-evenementen. Zo stond ik afgelopen zomer nog een heel weekend op Mysteryland. Daar probeer ik dan zo goed mogelijk de sfeer vast te leggen, zodat het én commercieel bruikbaar is én de emotie pakt. Verder schiet ik ook veel voor Sunnery James en Ryan Marciano, en reis ik dan dus ook met hen mee. Dat zijn voor mij echt de snoepreisjes: voor drie dagen naar Mexico vliegen om daar foto’s te maken op een cruiseschip.”

Welk aspect van je werk vind je het leukst?
“De diversiteit en vrijheid vind ik echt het leukste van mijn werk; elke week is anders. Dan sta je eerst bij een klassiek concert te fotograferen en vervolgens bij een R&B-feestje. Overal ontmoet je ook weer nieuwe mensen. Verder geeft het ondernemerschap – grote klanten en mooie opdrachten binnenhalen – me ook steeds meer voldoening. En natuurlijk het blij maken en helpen van andere mensen met een mooie foto. Wanneer je zelf na een lange dag schieten het gevoel hebt dat je iets moois hebt gedaan, iets hebt bijgedragen.”

null


Hoe ziet jouw (ondernemers)reis naar de toekomst eruit? Wat is je eindstation?

“Ik wil dit werk blijven doen zolang ik het leuk vind. Ik zou graag nog artiesten wat meer in-depth willen volgen, om ook de dieptepunten van hun levens te laten zien. Veel artiesten leiden hele turbulente levens, met veel ups en downs. Ik wil eigenlijk alles daarvan laten zien, in plaats van alleen maar de mooie dingen; meer de realiteit en het hele verhaal laten zien. Het lijkt me ook geweldig om erkenning voor mijn werk te krijgen in de vorm van een boek of tentoonstelling.”

Jij bent een groot fan van de NS-Business Card. Waar gebruik je de kaart zoal voor?
“Aan mijn NS-Business Card is echt af te zien dat ik een veelgebruiker ben. Ik ben inderdaad oprecht fan van die kaart en gebruik hem dan ook overal voor. Het meest gebruik ik mijn NS-Business Card voor treinreizen door Nederland. Het grootste deel van mijn klanten zit in Amsterdam, dus ik ga minstens twee keer per week die kant op met de trein. Ideaal is dat ik vervolgens met deze kaart ook de tram, bus of metro kan nemen. Voor nachtelijke boekingen zijn de Greenwheels-auto’s een uitkomst, en zelfs voor internationale opdrachten gebruik ik mijn NS-Business Card. Zo ben ik een tijdje terug met de trein naar Antwerpen gereisd om te fotograferen op Awakenings. Ook kom ik regelmatig bij Seats2meet en Regus. Deze locaties zitten zitten vlak bij stations waardoor ik overal makkelijk kan afspreken en werken.”

Wat zijn voor jou de belangrijkste voordelen van de NS-Business Card?
“Sowieso vind ik het als ondernemer heel handig dat je de kaart voor al het openbaar vervoer kunt gebruiken en er geen geld op hoeft te zetten. Je krijgt namelijk een maandelijkse factuur. Maar nog een belangrijke reden waarom ik het openbaar vervoer en reizen met de NS-Business Card zo fijn vind, is dat ik van mijn reistijd werktijd kan maken. Zoals ik al zei reis ik geregeld met de trein van Eindhoven naar Amsterdam. Niet alleen bespaar ik mezelf zo de hel van parkeren in de randstad, maar het geeft me ook de mogelijkheid om tijdens mijn reistijd nog wat werk gedaan te krijgen. De trein is eigenlijk mijn mobile office: ik edit er foto’s, stuur mailtjes en maak facturen. Efficiënt omgaan met mijn tijd is voor mij heel belangrijk. En als het druk is in de trein, of ik kom bijvoorbeeld net terug van een lange reis, dan switch ik met de app heel gemakkelijk naar de 1e klas. Heerlijk ontspannen.”

Tot slot, heb je nog een ultieme tip op het gebied van zakelijk reizen voor collega-ondernemers?
“Ik vind het echt onbegrijpelijk als ik collega-ondernemers nog in de weer zie met losse kaartjes voor het openbaar vervoer, of met een gewone OV-chipkaart. Dan denk ik: het is 2017, dat kan zoveel handiger. De NS-Business Card bespaart je wat dat betreft veel tijd, ook doordat je de kaart niet hoeft op te laden en doordat het inboeken van de factuur zo gemakkelijk gaat. Bovendien worden privé en zakelijke kosten op de factuur gescheiden, wat fiscaal gezien heel handig is. En er kan nog zoveel meer mee!”