L&Djpg (12)

Waarom zou je mee moeten of willen doen aan de FOTY Awards? Wie kan dat beter vertellen dan de Beste Starter van 2021; Loraine van Niekerk. Lees haar verhaal en laat je inspireren.

Waarom zou je mee moeten of willen doen aan de FOTY Awards? Wie kan dat beter vertellen dan de winnaar van de prijs ‘Beste Starter van 2021’; Loraine van Niekerk. Lees haar verhaal en leer wat je zelf opsteekt van deelname aan de FOTY Awards.

  • Waarom besloot je mee te doen met de FOTY Awards 2021?

Ik had zelf nog niet eerder van de FOTY Awards gehoord tot ik werd getipt door iemand om mee te doen. Ze was zo enthousiast over mijn koekjesbedrijf dat ze dacht dat ik wel eens kans kon maken. Daar was ik haar achteraf natuurlijk alleen maar heel erg dankbaar voor 😉

  • Wat was voor jou de reden om als starter mee te doen met de FOTY Awards?

Aanmelden voor de FOTY Awards is heel laagdrempelig, je bent zo ingeschreven. Naarmate je door de rondes heen komt moet je er natuurlijk wel iets voor doen. Referenties verzamelen, een pitchvideo opnemen en een uitgebreid interview over je bedrijf en je groeiplannen. Van dit alles leer je alleen maar en zet je – wat denk ik juist voor starters belangrijk is – aan het denken. Wat wil ik precies uitstralen met mijn bedrijf? En waar wil ik naar toe groeien? Welke stappen ga ik daar voor zetten? Vanaf het begin stond ik er met het idee in dat ik niets te verliezen had en dat dit alleen maar een leuke en leerzame ervaring zou kunnen zijn.

  • Hoe heeft jou bedrijf zich ontwikkeld na de deelname?

Het winnen van de award heeft mij als ondernemer meer zelfvertrouwen gegeven en zorgde voor veel publiciteit voor Cookie Doos. Of het door de award komt kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar na de uitreiking is de groei in het aantal én grote van de bestellingen alleen maar toegenomen. Zo leverden we eerder dit jaar in drie weken tijd onze grootste bestelling tot nu toe aan een bekend warenhuis: bijna 32.000 logokoekjes. En ik zeg onze, want inmiddels heb ik ook mijn eerste medewerker aangenomen. We zijn op dit moment op zoek naar een productieruimte om snel door te groeien.

  • Wat was voor jou het meest waardevolle van het gehele FOTY-traject?

De referenties van klanten en het mooie juryrapport hebben de meeste indruk gemaakt. Als ondernemer ben je vanzelfsprekend enthousiast over je product, maar als ook een team van experts je concept goedkeuren en klanten zulke mooie woorden achterlaten, dan voelt dat als een extra motivatie om door te gaan met wat ik het liefste doe. Namelijk anderen verrassen met een gepersonaliseerd koekje! 

  • Zou je weer meedoen aan de FOTY (als dat zou mogen)? Zou je het anderen aanraden?

Ja natuurlijk! Al gun ik andere ondernemers natuurlijk ook om dit toffe traject en alles wat er bij komt kijken te ervaren. Ik heb inmiddels al een paar ondernemers getipt om zich aan te melden. Er zijn nog zo veel meer starters die een plekje in de FOTY spotlights verdienen!

  • Welke tip heb je voor andere starters die jou verhaal lezen? Het mag een tip zijn voor de FOTY of een eigen ondernemersles.

Mijn allereerste tip: meedoen! Laat je niet beperken door leeftijd, branche of elke andere reden die ik al eens voorbij heb gehoord waarom je niet geschikt zou zijn voor de FOTY Awards. Iedere startende ondernemer heeft een uniek verhaal om te vertellen en dat maakt jouw bedrijf bijzonder. Pin je niet alleen maar vast op de winst, maar gebruik je deelname in jouw voordeel. Leer van de referenties die je klanten achterlaten, gebruik je pitch video ook voor je website of social media en klop aan bij lokale media om ze vertellen over jouw deelname. Dan heb je gelijk een leuk haakje om jouw bedrijf in jouw regio onder de aandacht te brengen. Probeer dus echt alles uit je deelname te halen.