Header uitgelicht

“Met de juiste strategische partners om me heen, kan ik klanten veel beter bedienen”

Aad Wagner is grafisch ontwerper. Met zijn bedrijf Aadwork ontwerpt hij onder andere logo’s en websites voor bedrijven. Wij interviewden Aad over het ondernemerschap en de financiële zaken die daarbij komen kijken. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door Knab Zakelijk, dé zakelijke rekening voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben jij ondernemer geworden?

Ik deed al sinds 2009 freelance-opdrachten naast mijn loondienst. Toen ik in 2014 voor de keuze kwam te staan om te kiezen tussen een nieuw loondienstverband of een toekomst als zzp’er, was de keuze niet heel moeilijk en ben ik met mijn opgebouwde netwerk de onzekere vrijheid van het ondernemerschap tegemoet getreden.

Wat doe je precies, en voor wie?

Ik ben opgeleid als grafisch ontwerper. Het ontwerpen van huisstijlen en drukwerk was in het begin van mijn carrière mijn specialiteit. Van jongs af aan hou ik van tekenen. Illustreren is mijn ‘geheime wapen’ in de concurrentiestrijd. Er zijn heel veel grafisch ontwerpers, maar niet heel veel daarvan kunnen goed tekenen. Ik combineer graag creativiteit met techniek. Ik kan websites ontwerpen en mijn ontwerpen naadloos coderen in een webdesign ontwerp voor bijvoorbeeld WordPress.

Welk aspect van je werk vind je het leukst?

Het leukste aan ondernemen vind ik het netwerken. Ik heb de afgelopen jaren enorm veel leuke professionals leren kennen, waarmee ik vaak samenwerk. Met de juiste strategische partners om me heen als creatieve specialist, kan ik klanten veel beter bedienen. Waar ik voorheen veel dingen zelf ging uitzoeken, richt ik me nu veel meer op mijn eigen specialiteit en zoek ik de juiste ondernemers bij een opdracht op de gebieden die ik zelf niet goed genoeg beheers.

Heb je een zakelijke rekening voor jouw bedrijf? Zo ja, waarom?

Ik ben begonnen met een extra privé-rekening bij de ABN AMRO. Toen ik full time als ondernemer aan de slag ging, heb ik een zakelijke rekening geopend. Dat staat professioneel en ik had hem destijds nodig in verband met een verzekeringspakket. Destijds koos ik voor Rabobank.

Later heb ik al mijn verzekeringen door iemand laten doorlichten en alles overgesloten. Toen ben ik mijzelf ook opnieuw gaan oriënteren op de zakelijke rekeningen. Ik ben toen uitgekomen bij Knab. Bevalt me uitstekend. Heel overzichtelijk en het gemak waarmee je je rekening beheert en betalingen doet via de app is een verademing.

Heb jij een (financiële) stip op de horizon? Waar wil je naartoe met jouw onderneming?

Meer financiële continuïteit en doorgroeien naar een hogere omzet. Dat is in 2018 de goede kant opgegaan. Ik heb mijn ideale klantprofiel opgesteld en met behulp van een SWOT-analyse van mijn eigen onderneming een goed beeld gekregen van mijn strategische partners.

Doe jij je administratie online? Zo ja, is deze gekoppeld aan jouw bankrekening?

Ik ben begin 2018 overgestapt van een online facturatiesysteem naar een online CRM waarmee ik alles kan: offreren, factureren, urenregistratie en klantbeheer. Ik kan mijn Knab-rekening inlezen, maar helaas nog niet automatisch koppelen. Dat zou de laatste stap zijn om het helemaal te perfectioneren.

Deel jij jouw inkomsten op in separate “potjes”? Zo ja, doe je dit enkel offline of ook online?

Ik doe alles zoveel mogelijk online en in the cloud. Ik vind het ideaal bij Knab dat ik online meerdere digitale potjes kan aanmaken en zo mijn geld een bestemming kan geven.

Zijn er nog andere mogelijkheden die je graag zou willen zien op het gebied van online bankieren?

Ik mis vooral de boekhoudkoppeling voor mijn eigen pakket. Super dat erop gestemd kan worden via het Knab-forum, maar vooralsnog moet ik nog even geduld hebben en gebruikmaken van een boekhoudexport.

Wat is voor jou het grootste pluspunt van jouw zakelijke bank?

Het gebruikersgemak voor mij als klant. Knab is erg transparant in de kosten en hanteert aantrekkelijke tarieven voor zzp’ers.

Tot slot, heb je een financiële tip voor collega-ondernemers?

Kijk verder dan de traditionele banken. Een moderne online bank als Knab kan weleens de perfecte uitkomst zijn voor jou als ondernemer.