Header Miranda De Groot

Virtueel business manager Miranda de Groot

Ik help ondernemers de volgende stap in hun bedrijf te zetten

Miranda de Groot is een virtueel business manager. Met haar onderneming helpt ze vrouwelijke ondernemers met de groei van hun bedrijf, door operationele taken uit handen te nemen. Naar aanleiding van haar deelname aan de FOTY Awards, interviewden wij haar over het ondernemerschap en de financiële zaken die daarbij komen kijken. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door Knab Zakelijk, dé zakelijke rekening voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben jij ondernemer geworden?

Ik heb de eerste jaren na mijn afstuderen in loondienst gewerkt en verschillende functies en werkgevers gehad. Op een gegeven moment merkte ik dat ik toe was aan wat anders. In loondienst kon ik mijn ei niet echt meer kwijt. Ik was niet gelukkig en miste de goede balans tussen werk en privé. Toen ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging waarbij ik mijn huidige kennis en expertise kon inzetten. Ik ben toen via de Academie voor Virtueel Professionals op het pad gekomen van werken als zelfstandig virtueel professional, vanuit huis. Daar heb ik destijds mijn eerste opleiding gevolgd. Dat is nu 3 jaar geleden en sindsdien ben ik zelfstandig ondernemer.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben zoals je dat noemt ‘virtueel business manager’, of ‘online business manager’. Ik werk onder andere samen met trainers, business coaches en adviseurs, zowel voor zzp’ers als micro mkb’ers; daar wil ik me ook op gaan richten. Als virtueel business manager ben ik als het ware de rechterhand van ondernemers, de strategisch sparringspartner. Ik werk samen met hen mee aan de volgende stap in hun bedrijf. Dan moet je vooral denken aan het uit handen nemen van de gehele operationele kant van het bedrijf en zorgen dat het loopt.

Daarbij hoort ook het aansturen van eventuele teamleden en vooral ook inhoudelijk adviseren over de hele organisatie. De managementrol overnemen van de ondernemer. Dit betekent dat de ondernemers loskomen van de gehele operationele kant en daardoor tijd krijgen om aan klanten te besteden of nieuwe diensten te ontwikkelen. Zo krijgen zij tijd om die volgende stap met hun bedrijf te zetten en kunnen zij zich focussen op de bedrijfsgroei.

Welk aspect van je werk vind je het leukst?

Als ondernemer werk ik voor diverse klanten. Die diversiteit is ontzettend leuk. De ene klant is toch anders dan de andere, ook al zijn het misschien allemaal trainers, business coaches of adviseurs. Daarnaast is het fijn om zelf te kunnen bepalen welke diensten die ik bied en dat ik mijn eigen functie kan creëren. Ook de flexibiliteit is prettig: virtueel werken kan vanuit huis, of welke plek dan ook. Zo lang ik maar wifi heb. Als mijn dochter vakantie heeft, en we gaan weg, dan kan ik de laptop meenemen. Als daar wifi is kan ik toch nog iets doen voor mijn werk.

Verder word ik erg blij van het helpen van ondernemers met hun business. Samen werken aan het succes van de organisatie: resultaat bereiken, stappen zetten en groeien.

Heb je een zakelijke rekening voor jouw bedrijf? Zo ja, waarom?

Ja, ik heb naast een privérekening eigenlijk al vanaf dag 1 een zakelijke rekening geopend bij Knab. Juist om zakelijk en privé gescheiden te kunnen houden. Ik hoorde Knab veelvuldig voorbijkomen in de media en de voordelen die zij bieden spraken mij eigenlijk direct aan, dus ik ben niet verder gaan zoeken. Alle voordelen die zij bieden waren prima voor mij. Vooral de gebruiksvriendelijke app; als jonge ondernemer ben je veelvuldig met je telefoon in de weer. Ik doe eigenlijk heel veel via de app op mijn telefoon, dus dat sprak mij zeker aan.

Heb jij een (financiële) stip op de horizon? Waar wil je naartoe met jouw onderneming?
Ik ben nu 3 jaar ondernemer en nog bezig met de ontwikkeling van mijn bedrijf, met het businessmodel. Ik ben mijn dienstverlening en expertise nog aan het uitbreiden. De komende anderhalf jaar wil ik, als ik iets moet noemen, naar een omzetgroei van 20% ten opzichte van dit jaar, onder andere door wat meer uren te werken. Dit jaar heb ik wat minder gewerkt, omdat ik privé wat andere zaken prioriteit heb gegeven. Dat is ook het flexibele van het ondernemerschap. Voor volgend jaar zou een omzetstijging van 20% mooi zijn.

Doe jij je administratie online? Zo ja, is deze gekoppeld aan jouw bankrekening?

Ik besteed mijn administratie eigenlijk al vanaf dag 1 uit aan een administratiekantoor. Zij zorgen er dus voor dat de boekhouding, de belasting en de jaarrekening worden geregeld. We werken wel veel vanuit de cloud, dus in die zin hebben we geen papieren facturen. Alles wordt online geregeld en opgeslagen, zodat wij er allebei bij kunnen. Dit is niet automatisch gekoppeld aan mijn bankrekening.

Deel jij jouw inkomsten op in separate “potjes”? Zo ja, doe je dit enkel offline of ook online?

Ik heb afgelopen zomer de workshop Profit First van Femke Hogema gevolgd. Ik heb toen het Nederlandse boek daarover aangeschaft en ben sinds dit najaar begonnen met de 5 potjes die gehanteerd worden. Zij bevelen Knab aan als Profit First-bank en zij bieden deze potjes ook aan. Ik ben er nu mee bezig verschillende rekeningen te creëren: spaarrekeningen en betaalrekeningen. Dan wil ik ook gaan werken met het verdelen van mijn omzet, met behulp van de percentages die zij in het boek aanbeveelt naar verschillende rekeningen.

Zijn er nog andere mogelijkheden die je graag zou willen zien op het gebied van online bankieren?

Ik mis niet direct iets. Knab biedt al heel veel en er zijn wel een aantal zaken waar ik zelf via Knab nog wat stappen in kan zetten. Ik doe nu bijvoorbeeld nog niet zoveel met het financiële overzicht in je Dashboard: je kan ook je andere persoonlijke bankrekening inladen, maar daar maak ik nog geen gebruik van. In die zin kan ik ook nog niet zeggen dat ik iets mis.

Wat is het grootste voordeel van jouw zakelijke rekening?

Vooral dat je voor 5 euro per maand zoveel rekeningen aan kan maken als je wilt. Dat kan bij de meeste andere banken niet, of dan is het heel prijzig. Het sluit nu ook heel goed aan bij Profit First, daar had ik in het begin niet zo bij stilgestaan, maar nu vind ik het wel erg fijn dat die aansluiting er is. Een ander groot voordeel is het gebruiksgemak van de app. Bijvoorbeeld de alerts die ik krijg zijn erg handig.

Tot slot, heb je een financiële tip voor collega-ondernemers?

Ik ben erg te spreken over de Profit First-methode. Ik had gewenst dat ik dit eerder tegen was gekomen. Dus ik zou zeggen: verdiep je in die Profit First-methode en regel vervolgens ook je bankzaken via Knab, omdat dit zo goed aansluit. En ga werken met die potjes. Dat is echt een goede tip!