Header uitgelicht

Freelancer Margriet Hulsker uitgelicht

“Geniet van wat je doet, elke dag weer”

Margriet Hulsker is eigenaresse van en fotografe bij SweetBoudoir Photography en PiktureFrame Photography te Oegstgeest. Wij interviewden Margriet over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik ben officieel gestart als PiktureFrame Photography in oktober 2010, omdat ik steeds vaker gevraagd werd voor het fotograferen van kinderen van vrienden, zwangerschappen en huwelijken en het tijd vond worden om het professioneel (in deeltijd) aan te pakken.

SweetBoudoir Photography – de fotografietak die zich richt op het fotograferen van de alledaagse vrouw op een mooie, persoonlijke en tikkeltje sensuele manier – is pas in 2015 gestart nadat ik zelf ervaren had wat voor een boost in zelfvertrouwen en eigenwaarde een boudoir reportage een vrouw kan geven…

In september 2016 heb ik uiteindelijk de sprong gewaagd om full time voor de (boudoir) fotografie te gaan en heb ik mijn vaste baan opgezegd; mede omdat mijn dochtertje 4 werd en de schoolperiode voor haar zou beginnen.

De vrijheid die het ondernemen mij gegeven heeft, waardoor ik er elke dag uit school voor mijn dochtertje kan zijn en veel leuke dingen samen met haar (op school) en in onze vrije tijd kan doen, is een van de drijfveren geweest om te gaan ondernemen. De voldoening om tevreden – soms zelfs emotionele – klanten de deur uit te zien lopen met hun eigen foto’s is een geweldig gevoel!

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben boudoir/lingerie fotografe voor de alledaagse vrouw van elke leeftijd, confectiemaat en afkomst; ik bedien dus de particuliere markt in Nederland, maar heb ook klanten uit Duitsland en België.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Omdat ik hoop dat extra exposure mij helpt de boudoir fotografie op de kaart te zetten en het taboe te kunnen doorbreken dat het alleen maar gaat om plat naakt fotografie, maar juist om veel meer! Daarnaast is mijn ultieme droom om een unieke boudoir fotostudio te kunnen realiseren in een landhuis dat allure heeft en ik ook echt van mezelf mag noemen. Ik zie mijn eigen studiolocatie voor me als een gebouw met meerdere kamers; twee compleet verschillende ingerichte kamers voor meerdere stijlen tijdens de fotoshoot; een ruimte waar de visagie gedaan wordt; een kleine keukentje en toilet of zelfs een kleine badkamer en een kantoorruimte waar ik kan zitten werken en waar ik klanten in een huiskamer setting kan ontvangen voor hun aftersale.

Binnen mijn boudoir studio wil ik gaan samenwerken met enkele mooie en vooral luxe lingeriemerken (van Hunkemöller tot Victoria’s Secret en het Engelse merk Honey Birdette) door middel van het samenstellen van een ‘klanten kledingkast’. Mijn klanten kunnen hier dan in shoppen voor hun eigen shoot en zich even helemaal ‘verwend’ voelen door gebruik te kunnen maken van lingerie dat ze niet snel zelf zullen aanschaffen of wat simpelweg buiten hun budget ligt. En wie weet zijn er mensen die deze droom zien zitten en in me willen investeren en kunnen helpen deze droom waar te maken als ik mij mag pitchen voor de FOTY Awards.

Een uitgebreide uitleg van mijn droom is te vinden op mijn website: http://www.sweetboudoir.nl/wat-heeft-de-top-1000-2019-van-q-music-met-mij-te-maken/

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik zie de dames achter het masker dat men zo vaak op zet naar de buitenwereld toe. Ik weet de dames echt te raken en hun persoonlijkheid naar boven te halen tijdens de shoot. Ik druk niet alleen maar op een knopje om de foto te maken, maar praat oprecht met de dames en investeer tijd en energie in ze om ze beter te leren kennen en om zo de mooiste foto’s van ze te kunnen maken.

Mijn motto is ook om de dames te laten realiseren dat zij er als individu ook nog steeds mogen zijn en dat ze niet alleen maar een ‘vrouw/ vriendin van’ of een moeder zijn, maar ook een eigen naam hebben.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Ik investeer veel tijd in een privé Facebook groep waar dames in zitten die al reeds een shoot hebben gedaan en die vriendinnen toevoegen en overhalen ook een shoot te gaan doen door persoonlijke verhalen te vertellen (drijfveer/ motto/ ziekte etc.) en om resultaten te delen van voorgaande reportages; evenals referenties van oud klanten te delen. Daarnaast heb ik een referral programma voor oud klanten door ze direct op de dag van de shoot een ‘sneak peek voucher’ te geven die ze mogen ronddelen en die zowel de gever als ontvanger een korting geeft bij een volgende sessie. Ook via Instagram en Pinterest probeer ik actief te zijn. En uiteraard regelmatig proberen te bloggen op mijn website. Mijn klanten komen uit heel Nederland; letterlijk van Groningen tot Limburg. En ik heb zelfs al enkele klanten uit het buitenland gehad.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Online en offline workshops, veel lezen (op internet), discussies hebben met (Amerikaanse) collega fotografen, maar zeker ook door zelf veel te oefenen met daglicht en kunstlicht in mijn eigen fotostudio.

Wat doe je over 5 jaar?

Dan hoop ik een hele grote stap te hebben gezet in de richting van een eigen pand; samenwerking met vaste visagisten (die bijvoorbeeld een kamer huren voor hun eigen klanten als ze niet voor mij werken) en samenwerking met enkele bekende lingerie merken, zodat ik een klantenkledingkast kan samenstellen voor klanten die niet snel die merken zelf zullen aanschaffen voor hun shoot, maar waar ze eventueel wel kunnen shoppen als ze de lingerie toch mooi vinden staan en zich zekerder voelen na de shoot. SweetBoudoir Photography is dan internationaal bekend en geeft een goed inkomen waar ik van kan rondkomen.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Ik zie groei van mezelf op persoonlijk vlak, een sterkere zelfstandige dame die weet wat ze wil en die tevreden is met haarzelf en het leven dat ze voor zichzelf en haar dochter heeft weten te creëren in de komende 5 jaar. Ik zie mezelf tevreden en trots terug kijken op de gevechten die ik heb geleverd tegen mensen die niet in mij geloofden en die ik nu toch kan laten zien dat het hebben van een droom niet het einddoel is, maar juist een startpunt voor heel veel moois….

Hoe houd jij je werk leuk?

Door elke keer naar de klant te luisteren en te kijken en op die manier een persoonlijke reportage neer te kunnen zetten met elke keer andere foto’s als eindresultaat. En daardoor ook elke keer weer nieuwe content te kunnen creëren die gedeeld mag worden op Facebook of mijn website.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Geniet van hetgeen wat je doet; elke dag weer.