Header uitgelicht

Freelancer Robin de Ridder uitgelicht

“Doe datgene waar je meer energie van krijgt dan je erin moet stoppen”

Robin de Ridder is eigenaar van Romedia Films. Na zijn HBO opleiding besloot Robin fulltime te gaan ondernemen. Hij startte een videoproductiebedrijf dat zich bezig houdt met het maken van filmische content, het creëren van nieuwe netwerken/verbindingen en adviseert creatieve zzp’ers via zijn educatieve video’s op zijn gelijknamige YouTubekanaal. Wij interviewden Robin over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Direct na mijn HBO-opleiding (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht richting fictie/regie) ben ik gaan ondernemen. Eigenlijk ben ik hier altijd al mee bezig geweest. Klasgenoten dachten toentertijd altijd dat ik al een bedrijf had, omdat ik zoveel met eigen initiatieven bezig was. Ik had een MBO-editing diploma op zak, verdiende wat geld met camera-werk, produceerde de films die we vanuit school maakten en regisseerde films tijdens buitenschoolse filmprojecten. Ik heb nooit echt een specialisme gehad of een stempel gekregen met ‘Dit ben jij’. Hierdoor heb ik mezelf altijd vrij gevoeld in wat ik kon worden en bereiken. Alle ideeën die ik krijg, voor wat dan ook, kan ik direct in gang zetten.

Wat doe je precies en voor wie?

Mijn slogan komt dicht in de buurt van: “Verbindt, Verfilmt, Vertelt”. Mijn onderneming is een beetje 3 in 1;

1. In eerste instantie is Romedia Films een onderneming waarvoor ik voor mooie kleine en grote klanten mag werken. Webcontent, Marketingscontent, Bedrijfsfilms, Trouwfilms, etc. Ik mag werken voor bedrijven als New Scientist, Chrysal International, Easydek, Historisch Nieuwsblad e.v.a. Maar ook bijvoorbeeld veel voor freelancers of de wat kleinere bedrijven.

2. 
Ik ben er best snel achtergekomen dat karma veel meer kansen oplevert dan mensen zich realiseren. Dat is waarom ik in principe veel gratis ‘informatie weggeef’ via mijn YouTubekanaal. Hier upload ik al 1,5 jaar lang elke week tips over onderwerpen als Videografie, Fotografie en het Ondernemerschap. Ik word er ontzettend blij van als mensen reageren met dat ze je content zo waardevol vinden en graag meer willen zien. Ik krijg er een enorme drive door.

3. Daarnaast werk ik ook heel graag aan mijn netwerk. Ik hou ervan om mensen te verbinden en met mensen in contact te zijn die mijn interesses delen. Elk jaar organiseer ik een nieuwjaarsborrel voor mensen uit het vak. Ik was nooit van plan om evenementen te gaan organiseren, maar dit valt bijvoorbeeld precies in het plaatje van; Heb je een idee dat bij je past en waar je voor wil werken? Doe het. Het liefst vandaag nog.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik geloof dat als je investeert in mensen, je dat er dubbel voor terugkrijgt. Daarom ligt bijna alle focus binnen mijn bedrijf op het verbeteren van anderen. Ik help bedrijven met het verbeteren van hun videomarketing, startende ondernemers en videografen met het opzetten van hun bedrijf en collega’s uit het werkveld met het verbreden van hun sociale (netwerk)kringen. Mensen vragen zich soms hardop bij mij af waarom ik mijn concurrenten van informatie voorzie.. maar ik ben van mening dat wanneer de transparantie groeit, het vertrouwen in een persoon meegroeit. De gunfactor is ontzettend belangrijk voor een zzp’er.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Video wordt steeds belangrijker voor de marketing van kleine en grote bedrijven. Iedereen die zijn bedrijf serieus neemt, moet eigenlijk mee in de videomarketing. In principe is iedereen die video nodig heeft dus mijn potentiële doelgroep. Een van mijn doelen is om van elke klant een ‘fan’ te maken. Op die manier zullen ze meestal positief over mij zijn wanneer ze -zonder mijn weten- over mij praten met andere potentiële klanten. Mijn opdrachtgevers komen daarom bijna altijd via een referentie binnen, wat natuurlijk een enorm compliment is. Mond op mond reclame is bijna altijd gebaseerd op een eerdere eigen ervaring. Dat is de beste marketing die je kunt voeren.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Heel veel koffieafspraakjes met collega’s, klanten, inspirerende mensen of andere geïnteresseerden. Ik ben YouTuber, dus ik besteed ook veel tijd aan YouTube. Ik kijk veel naar vakgenoten die praten over nieuwe apparatuur, nieuwe marketingkansen en innovatie. Er zijn áltijd mensen die beter zijn dan jou in hetgeen wat je doet. Het is een kwestie van erkennen en bereid willen zijn daarvan te leren. En nogmaals, ik hou enorm van netwerken en nieuwe mensen (en daarmee kansen) leren kennen dus ik ben altijd in voor een koffiedate 😉

Wat doe je over 5 jaar?

Deze vraag kreeg ik vroeger op school ook altijd en ik heb ‘m nooit leuk gevonden.. haha. Ik ben echt iemand die leeft in het moment en houdt van spontaniteit. Ik wil nu doen wat goed voelt, want over een paar jaar kan alles weer anders zijn. Je moet er naartoe groeien. Ik begrijp heel goed dat je doelen moet stellen, zeker wanneer je een eigen bedrijf hebt, maar soms zijn dingen niet te plannen of moet je ineens instappen in een voorbijschietende trein om een spontane kans te pakken. Een beetje zoals nu met deze Freelancer of the Year Awards. Had ik verwacht mee te doen en zover te komen? Nee. Is het vet en eervol? Absoluut. Juist omdat ik het nooit aan zag komen.
Om dan toch antwoord te geven op de vraag: Over 5 jaar hoop ik eigen cursussen te hebben opgezet waar ik nu mee bezig ben, zodat de focus nog meer gaat liggen op educatie van dit prachtige vak. Daarnaast zijn er over 5 jaar grofweg 250 nieuwe YouTubevideo’s met tips bijgekomen als ik het vol ga houden om er elke week 1 te blijven maken! 😉

Hoe zie jij jouw toekomst?

Ik kan enorm genieten van hoe mensen reageren op mijn werk, mijn YouTubevideo’s en mijn coaching. Ik heb het idee dat ik heel langzaam een soort steunpilaar word voor vooral beginnende zzp’ers die behoefte hebben aan ’t sparren over videografie, fotografie en het ondernemerschap. Die rol lijkt mij goed te passen en vind ik heel gaaf. Verder ben ik vooral heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Je hoeft maar 1 nieuw persoon te ontmoeten en alles kan spontaan positief ontwikkelen.

Hoe houd jij je werk leuk?

Ik heb mijn droombaan eigenlijk al. Ik hoef niet rijk te worden (word je hier ook niet van, haha), ik hoef geen grote auto, (ik rij een kleine gele 108) en ik heb nu alle vrijheid om zelf te bepalen wat ik wil doen. Juist vanwege die vrijheid kan ik alles zelf indelen en blijft het werk leuk. De ene dag draai ik opnames in België, de andere dag zit ik de hele dag te monteren.. Dan heb ik ook nog mijn YouTubestudio aan huis op zolder, dus daar ben ik ook minimaal 1x per week te vinden. Natuurlijk ook veel koffiedates met anderen. Het is vooral belangrijk dat het divers blijft, gezien iedereen altijd bang is voor (werk)sleur. Ik neem alleen klussen aan die ik écht leuk vind. Ook probeer ik zoveel mogelijk open te staan voor verrassingen, daarom vind ik netwerken altijd zo tof. Met mensen in contact komen is super waardevol, want je weet nooit wat ze voor jou -of jij voor hen(!)- kunt betekenen.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Phoe. Ik heb zóveel tips:

– Doe datgene waar je meer energie van krijgt dan je erin moet stoppen.

– Werk altijd hard, maar werk nog liever super efficiënt.

– Geef meer dan wat je ervoor terug krijgt, want op langer termijn zal dit altijd uitbetaald worden. Op wat voor manier dan ook.

– Heb je een goed idee dat dicht bij jezelf ligt en waar je gelukkig van wordt? Prikkelt het? Begint er iets te kriebelen? Wil je er vroeg voor opstaan? Begin nu. Denk er niet te lang over na, begin gewoon.