Header-deal-Knab

Jurylid Jeroen Sakkers

“Referenties zijn het belangrijkst”

Jurylid Jeroen Sakkers

Initiatiefnemer FOTY Awards

Graag stellen wij je voor aan Jeroen Sakkers. Jeroen is de initiatiefnemer van de FOTY Awards en eigenaar Victor Mundi. Victor Mundi is het grootste mediabedrijf in Nederland dat zich focust op de flexmarkt, met labels die onder meer freelancers, (z)zp’ers, opdrachtgevers en intermediairs bereiken. De mediaproducten van Victor Mundi helpen partners om hun doelgroep(en) te bereiken op een innovatieve en effectieve manier. De FOTY Awards zijn hier onderdeel van.

Kun je ons iets vertellen over jouw activiteiten? Op welke wijze ben je actief in en/of betrokken met de zzp-markt?
Ik ben oprichter van Victor Mundi, het bedrijf dat de FOTY Awards organiseert. Sinds de oprichting van ons bedrijf geloven wij heilig in de toegevoegde waarde van freelancers, interim professionals en zzp’ers voor de Nederlandse economie. De zzp’er is de ultieme specialist, want hij probeert van iets waarin hij een acht scoort, een tien te maken. En niet om van een vijfje een zes te maken, zoals veel medewerkers verplicht worden door hun werkgever. De economie bewijst dat onze visie klopt: inmiddels is het aantal zzp’ers in Nederland verdubbeld van 600.000 naar bijna 1,2 miljoen. Maar de groei is er wat ons betreft zeker nog niet uit: Amerika is ons voorland, en daar is op dit moment één op de drie zzp’er – fulltime of in deeltijd.

Wat is/zijn de reden(en) dat je als jurylid actief bent bij de FOTY Awards?
Het is ontzettend inspirerend om jaarlijks de pitchvideo’s met unieke verhalen van onze finalisten te zien tijdens het juryberaad. Ik vind het belangrijk dat zzp’ers op positieve wijze in het nieuws komen. Dat gebeurt helaas niet altijd, vanwege alle negatieve publiciteit via bijvoorbeeld vakbonden. De FOTY Awards is er om de meer dan 1 miljoen freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland in het zonnetje te zetten. Daarom zit ik ieder jaar met veel plezier in de jury.

Bij de FOTY Awards ontvangen deelnemers online referenties van klanten. Hoe belangrijk is het volgens jou dat freelancers, interim professionals en zzp’ers hun kwaliteit bewijzen via online referenties?
Tegenwoordig zijn referenties niet weg te denken, en voor de zzp’er zou ik zelfs zeggen dat het je bestaansrecht is. Wat je klanten over je zeggen is essentieel voor je promotie en belangrijk in het wel of niet scoren van je volgende opdracht. Door je referenties online te verzamelen en te tonen, laat je aan potentiële klanten en samenwerkingspartners zien wat jouw kwaliteit is. Mond-tot-mondreclame is bovendien de belangrijkste bron van opdrachten, en online referenties zijn eigenlijk de digitale vertaling hiervan. Kortom: onmisbaar en goed dat de winnaars van de FOTY Awards mede bepaald worden door geverifieerde, online referenties.

Welke rol zouden input, feedback en suggesties volgens jou moeten hebben voor freelancers, interim professionals een zzp’ers?
Het is als ondernemer belangrijk dat je luistert naar je klant. Niet alleen naar de positieve zaken die hij opnoemt, maar zeker ook naar de kritische en verbeterpunten. Zo word je beter en kun je jouw bedrijf uitbouwen. Maar hou wel altijd vast aan je eigen visie en focus. Doe niet letterlijk wat je klant je opdraagt of vraagt, maar begrijp de vraag achter de vraag. De vertaling naar jouw product of dienst moet je zelf doen, dat kan je (meestal) niet aan je klant overlaten. Wees niet bang om snel te schakelen, en ook niet om “nee” te verkopen. Dat is moeilijk, maar je kunt nu eenmaal niet alles doen voor je klant – je zult hem dus af en toe moeten teleurstellen, om zo je focus te behouden en verder te kunnen groeien.

In hoeverre zouden opdrachtgevers en intermediairs kwaliteit (meer) in overweging moeten nemen tijdens aanbestedings- en/of inhuurprocessen waarbij freelancers, interim professionals en zzp’ers betrokken zijn?
Te vaak is de prijs bepalend voor het inhuren van een freelancer, interim professional of zzp’er – dat geldt ook voor overheden die inhuren. En dat is jammer, want kwaliteit is een veel belangrijkere factor in productiviteit: een zzp’er met meer kwaliteit is wellicht duurder, maar is ook korter met een bepaalde opdracht bezig. Bovendien weet je zeker dat hij goede kwaliteit aflevert. Daarom zou ik alle opdrachtgevers en intermedaiirs in Nederland – en daarbuiten – dan ook willen aanbevelen: neem kwaliteit mee in het aanbestedings- en inhuurproces, en selecteer niet alleen of voornamelijk op prijs – dat is niet meer van deze tijd!

Waaraan moet een finalist of winnaar van de FOTY Awards volgens jou voldoen?
Het is als finalist belangrijk dat je positieve referenties van klanten, partners en collega-ondernemers ontvangt. Dat geeft de jury veel inzicht over jouw werkzaamheden. Eén referentie zegt vaak meer dan een hele pitch. Dat neemt niet weg dat we de pitch ook meewegen in het oordeel om tot de winnaars te komen. Let er hierbij op dat je je enthousiasme naar voren brengt, en maak je niet te druk over de exacte teksten die je uitspreekt. Vertel duidelijk waarom jij doet wat je doet, en wat precies je toegevoegde waarde is. Dan maak je een goede kans!

Waarop ga je (extra) letten tijdens het juryberaad van de FOTY Awards?
Op de referenties die de finalisten hebben verzameld, met name de referenties van klanten en (oud-)opdrachtgevers. Dat zegt mij veel over de kwaliteit van een ondernemer. Passie, focus en ambitie is natuurlijk leuk om terug te zien in de pitchvideo, maar referenties zijn wat mij betreft het belangrijkst.

Heb je tot slot nog een tip voor freelancers, interim professionals of zzp’ers?
Zorg ervoor dat je plezier hebt in dat wat je doet. Dat zorgt ervoor dat je zonder moeite je concurrenten verslaat. Wanneer hij of zij uitrust omdat hij kapot is, ga jij gewoon door. Want je doet precies wat je leuk vindt. En nog mooier: als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te stoppen met werken. Waarom zou je immers stoppen met iets dat je gelukkig maakt?