Joep-van-Aert-Ambassadeur-ZZP-Barometer

Fotograaf Joep van Aert

“Mooie opdrachtgever in de trein ontmoet!”

De ‘reizende’ ster over zijn ondernemersavontuur

Fotograaf Joep van Aert heeft een topjaar achter de rug. Hij werd bekend door de foto’s die hij tijdens de tour van DJ Hardwell maakte, bracht hiervan een boek uit en zat bij tv-shows als RTL Late Night. In dit interview stellen wij hem als ‘reizende’ ster vragen over zijn ondernemersavontuur. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door NS-Business Card, dé OV-kaart voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Ik heb een acteursopleiding gedaan op de theaterschool, maar daar kwam ik erachter dat ik fotograferen eigenlijk veel prettiger vind. Toen ben ik mij gaan verdiepen in fotografie en begon ik met kleine klusjes hier en daar. Voordat ik het wist, was het uit de hand gelopen en moest ik mij in gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat was in het jaar 2013. Van het één kwam het ander en binnen no time kon ik mijzelf onderhouden als fotograaf. Eerst was dat parttime, maar toen ik mee op tour mocht met DJ Hardwell werd het een fulltime job. Dat was een half jaar nadat ik mijzelf had ingeschreven als freelancer, dus dat is vrij snel gegaan.”

Wat doe je precies, en voor wie?
“Mijn eerste grote klus was voor DJ Hardwell. Ik kwam hem tegen in een café in Breda en hij gaf aan dat hij mijn werk een keer had gezien. Ik vroeg hem toen of ik een keer een show van hem mocht fotograferen. Hij zei dat hij fan was van mijn werk en vroeg mij mee op tour. Dat heb ik natuurlijk gedaan! We kwamen op het idee om een documentaire van zijn leven in fotografie te maken. Ik leg graag dingen vast die mensen niet vaak zien. Dat sprak hem heel erg aan. Zo zijn we het project gestart en ben ik met hem naar plekken gegaan die belangrijk voor hem zijn. Samen hebben wij een verhaallijn gezocht en gekeken wat mooi is om te vertellen. Daarbij heeft hij mij alle vrijheid gegeven om alles vast te leggen. Tot de meest intieme momenten aan toe. Dat was heel bijzonder! In die twee jaar dat ik mee was op tour hebben wij veel meegemaakt en het was niet altijd even glamorous, maar dat vond ik juist mooi om vast te leggen. Het was ook heel bijzonder om, na al die jaren dat ik met het boek bezig ben geweest, het eindresultaat te zien. Ik had die foto’s al heel vaak teruggezien en los bekeken, maar nu is het echt één geheel. Je ziet de verhaallijn van de tour echt terug in het boek, maar ook de ontwikkeling van Hardwell en van mij als fotograaf. Het is heel bijzonder om dat in tastbare vorm te hebben. Door dit boek en mijn tijd met Hardwell zijn er veel deuren voor mij geopend.”

“Nu werk ik veel voor evenementenorganisaties en heb ik veel artiesten in opdracht gefotografeerd. Ik fotografeer voornamelijk muziekevenementen en portretten. Daar zit veel variatie in, van grote evenementen als The Flying Dutch tot bedrijfsevenementen voor telecombedrijven. Daarnaast maak ik portretten voor artiesten en bedrijven als Redbull en Heineken.”

Welk aspect van je werk vind je het leukst?
“Ik hou van afwisseling en vind het leuk dat het zoveel verschillende situaties oplevert. Geen dag is hetzelfde en er zijn zoveel verschillende opdrachtgevers waar je voor kan werken. Ik heb mij ook niet gespecialiseerd in één ding en heb daardoor een breed scala aan opdrachtgevers. Laatst was ik aan het werk voor Redbull en daar moest ik portretten schieten, het evenement vastleggen én alle ruimtes die zij hadden ingericht fotograferen. Het komt voor mij dus van pas dat ik mij breed in heb gezet als fotograaf. Als ik alle vrijheid heb om te doen wat ik wil, dan ben ik helemaal in mijn element. Ik vind het mooi om dingen die (spontaan) gebeuren vast te leggen en ik wil een verhaal vertellen met mijn foto’s. Dat kan op muziekevenementen, maar ook voor een bedrijf of een ontwikkelingsorganisatie.”

Hoe ziet jouw (ondernemers)reis naar de toekomst eruit? Wat is je eindstation?
“Ik heb graag een goede basis met een paar grote opdrachtgevers, waar ik op lange termijn voor kan werken. Daarnaast zou ik graag een eigen studio willen hebben, zodat ik vanuit daar commercieel werk maar ook vrij werk kan doen. Daar wil ik een goede balans tussen vinden. En als ik iemand mocht kiezen om te fotograferen, dan zou dat Geert Wilders zijn. Ik vind hem vanuit een fotografisch oogpunt een interessant persoon, omdat hij in een bizarre situatie leeft. Ik zou graag vast willen leggen hoe hij zijn leven ervaart. Tot slot zou ik graag een keer met Anton Corbijn willen werken. Hij is een van de redenen geweest dat ik ben begonnen met fotograferen. Ik ben altijd geboeid geweest door hem en zijn fotografie.”

Jij bent een groot fan van de NS-Business Card. Waar gebruik je de kaart zoal voor?
“Ik ben veel onderweg voor mijn werk en ik pak vaak de trein. Daarom heb ik ook een NS-Business Card aangeschaft. Dat was maar goed ook, want ik ben een veelgebruiker van de kaart! Ik gebruik de kaart natuurlijk om met de trein te reizen, maar ook voor de OV-fiets en GreenWeels. Ik besteed ook veel tijd aan werk in de trein. Toevallig heb ik een van mijn grote opdrachtgevers in de trein ontmoet. Ik zat in de trein een Netflix-documentaire over architectuur te kijken en de man naast mij sprak mij aan. Hij had een architectenbureau in Rotterdam en vroeg of ik architect was. Ik vertelde hem dat ik fotograaf was en toevallig was hij daar naar op zoek. Ik heb hem in de trein mijn portfolio laten zien en ben later bij hem op kantoor op gesprek gegaan. Nu is het een van mijn grotere opdrachtgevers. Een leuke, toevallige ontmoeting in de trein kan dus leiden tot een mooie opdracht!”

Wat zijn voor jou de belangrijkste voordelen van de NS-Business Card?
“Het grootste voordeel is dat je aan het einde van de maand een overzichtelijke factuur ontvangt. Je krijgt alles overzichtelijk op een rijtje, supermakkelijk! Daarnaast vind ik het heel handig dat ik mijn kaart niet op hoef te waarderen. En natuurlijk dat je van deur tot deur kunt reizen met de trein, GreenWeels en OV-fiets.”

Tot slot, heb je nog een ultieme tip op het gebied van zakelijk reizen voor collega-ondernemers?
“Buiten de spits reizen is heerlijk! Ik plan al mijn afspraken buiten de spits, zodat ik rustig kan reizen en kan werken in de trein. Dat is het voordeel van ondernemer zijn. Daarnaast vind ik de combi met de OV-fiets erg goed. Als ik in het centrum van een stad moet werken, dan pak ik de trein en vervolgens de fiets. Je bent er veel sneller en het is praktischer dan met de auto door de stad te gaan. Een goede combinatie dus!”