Hoe werkt het?

Hoe doe je mee aan de FOTY Awards?

De jury van de FOTY Awards is dit jaar voor de tiende, opeenvolgende keer op zoek naar de beste zelfstandige ondernemers van Nederland. En daarvoor hebben we jou nodig! Om kans te maken op de eervolle titel “Freelancer of the Year” moet jij jezelf aanmelden als deelnemer via onze website of moet je genomineerd worden door iemand. De organisatie kan zelf ook proactief ondernemers nomineren die het afgelopen jaar (een) uitzonderlijk mooie prestatie(s) hebben neergezet.

Iedereen die (a) geen (vast) personeel in (loon)dienst of op de payroll heeft en (b) voor eigen rekening en risico werkt wordt tot de FOTY Awards toegelaten.

Hoe nomineer je iemand of word je genomineerd?

Via deze pagina kun je iemand nomineren, waarvan jij vindt dat hij/zij het verdient om in het zonnetje gezet te worden. Let op: het is wel nodig om jouw (goede) reden(en) hierbij op te geven, zodat de ontvanger van de nominatie weet waarom jij vindt dat hij/zij een topper is. Ben jij door iemand genomineerd? Dan ontvang jij een mailtje met de reden van zijn/haar nominatie en de vraag of jij deel wilt nemen aan de FOTY Awards. Als jij deze uitnodiging accepteert, dan dien jij je via de link in de mail als deelnemer aan te melden op de website.
Schrijf je in of Nomineer iemand

Hoe word je kandidaat?

Het is nu mogelijk om je aan te melden tot en met 14 juni 2023. Als jij je inschrijving als deelnemer hebt voltooid, dan kom jij in je eigen dashboard. In dat dashboard kan jij een aantal stappen doorlopen om kandidaat te worden:

1. Verzamel ten minste vijf referenties (hoe meer je verzamelt, des te meer kans je hebt om kandidaat te worden)
2. Deel jouw eigen profiel om jouw deelname onder de aandacht te brengen

De organisatie roept een aantal deelnemers uit tot kandidaat. Kandidaten zullen worden geselecteerd op de referenties die zij hebben gekregen. Het kiezen van de uiteindelijke kandidaten gebeurt uiterlijk 15 juni. Als kandidaat word je uitgelicht op onze website, in de nieuwsbrief en op onze social media kanalen.

De organisatie selecteert de kandidaten op basis van de volgende criteria: kwaliteit, focus, passie, succes en ambitie.

Kwaliteitscontrole & fraude
Er wordt strikt gecontroleerd op fraude. Iedere referentie wordt op basis van big data-analyse en menselijke interpretatie door de getrainde professionals van ZZP Nederland gecontroleerd en – indien akkoord – geverifieerd of afgekeurd. Hierover is geen correspondentie mogelijk. De organisatie houdt zich het recht voor deelnemers te schorsen of definitief te verwijderen uit de verkiezing en hierover publiekelijk melding te maken, indien fraude herhaaldelijk is/wordt aangetoond. Kwaliteitscontrole door een onafhankelijke partij is nodig om de objectiviteit van de onderzoeksresultaten te waarborgen.

Zo word je finalist

Als kandidaat neem je een pitchvideo op, deze kan je t.z.t. uploaden op je profiel. In deze video vertel jij in maximaal 1 minuut wie je bent, wat je doet en wat jou uniek maakt. De pitchvideo is voor jou van belang, want deze kan je dan inzetten in de stemronde. Om van kandidaat tot finalist te worden gekozen, kijken wij onder andere naar het aantal stemmen dat je voor jezelf hebt binnengehaald. Zorg er dus voor dat je, zodra je weet dat je kandidaat bent, de pitchvideo opneemt en toevoegt aan je profiel. Lees hier meer over waar jouw pitchvideo aan moet voldoen.

De stemmen die hebt behaald om tot finalist te worden gekozen, tellen ook mee voor de Publieksprijs. De telling van deze stemmen stopt pas 1 week voor de uitreiking. Dus blijf vooral jouw netwerk vragen om op jou te stemmen!

Extern onderzoeksbureau Panteia zal uit alle kandidaten de definitieve finalisten selecteren op basis van de vragenlijst, de referenties, de pitchvideo en een door Panteia afgenomen telefonisch interview.

Hoe win je de FOTY Awards?

Juryprijs
De jury bepaalt wie van de definitieve finalisten uiteindelijk de winnaars zijn van de Freelancer of the Year 2023 Award en de prijs voor de Beste Starter. Jouw profiel wordt aan de jury voorgelegd, die jou gaat beoordelen op de kernwaarden kwaliteit, focus, passie, succes en ambitie. De winnaars worden bepaald op basis van de categorie waarin zij vallen, de vragenlijst, de pitchvideo en de referenties.

Publieksprijs
Ieder jaar bepaalt het Nederlandse publiek wie volgens hen de Freelancer of the Year is. Wanneer jouw video beschikbaar is, kan jij deze in gaan zetten om stemmen te behalen. Roep jouw netwerk op om via LinkedIn jouw video te bekijken (+1 punt), te liken (+5 punten) en/of jouw video te reposten* (+10 punten). De finalist die de meeste punten heeft behaald, die wint de Freelancer of the Year Publieksprijs. De telling vindt plaats één week voor de uitreiking van de Publieksprijs.

*Alleen unieke reposts tellen (max. één repost per account).

Uitreiking FOTY Awards

De uitreiking van de FOTY Awards 2023 vindt plaats op 24 november.

Veelgestelde vragen

De FOTY Awards worden dit jaar voor de tiende achtereenvolgende keer georganiseerd. ZZP Nederland is de organisator van de verkiezing. Je kan ons telefonisch bereiken via 085-06 51 082 of per e-mail: info@fotyawards.com. Het kantoor van ZZP Nederland is gevestigd aan de Rozenburglaan 3H te Groningen. 

Als deelnemer aan de FOTY Awards maak jij kans op verschillende awards: Beste Starter (<2jr. ondernemer), Publieksprijs (meeste stemmen van het publiek) en natuurlijk de Freelancer of the Year 2023 (overall winnaar). Kijk voor meer informatie op http://fotyawards.com/awards. 

Iedereen die (a) geen (vast) personeel in (loon)dienst heeft en (b) voor eigen rekening en risico werkt wordt toegelaten tot de FOTY Awards. Met uitzondering van een vof. Het is mogelijk om als eenmanszaak of BV mee te doen, indien aan deze randvoorwaarden wordt voldaan. 

De ingangseisen verschillen per prijs. De belangrijkste ingangseis voor de hoofdprijs Freelancer of the Year Awards is dat je langer dan twee jaar ondernemer bent. En voor de Beste Starter dat je korter dan 2 jaar actief bent. Hiervoor kijkt de organisatie naar de inschrijfdatum van de Kamer van Koophandel, maar ook naar wanneer de daadwerkelijke activiteiten begonnen zijn. Het oordeel van de organisatie is hierin leidend. De informatie geef je aan de organisatie bij het inschrijven en verklaar je naar waarheid te hebben ingevuld. Het overzicht van de spelregels is hier te vinden.  

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de FOTY Awards.

Om kans te maken op de eervolle titel “Freelancer of the Year” moet jij jezelf aanmelden via onze website of moet je genomineerd worden door iemand. Indien jij nog niet bent ingeschreven en/of genomineerd, kun je jezelf inschrijven via onze website. Zorg ervoor dat jij alle stappen voltooid, om een compleet profiel aan te maken. Volg daarna de stappen in jouw persoonlijke dashboard. Veel succes! Heb je vragen, dan kan je de organisatie van de FOTY Awards bereiken via 085 06 51 082 of info@fotyawards.com. 

De jury, gevormd door gerenommeerde juryleden, vormt haar oordeel op basis van (a) referenties die binnen de periode van de verkiezing worden gegeven, (b) een vragenlijst die is ingevuld door de zelfstandig ondernemer en (c) een juryoordeel op basis van een videopitch van de betreffende zelfstandig ondernemer. 

Je kunt je inschrijven voor de FOTY Awards tot en met 14 juni 2023. Maar daarbij geldt, hoe eerder je aanmelding binnen is hoe beter. Vanaf drie weken voor de sluitingsdatum beginnen we met het selecteren van volledige profielen. Zorg dus dat je profiel compleet is, om mee te doen met de FOTY Awards 2023. Hoe eerder je profiel compleet is met tenminste vijf referenties, hoe eerder je weet of je kandidaat bent. 

De FOTY Awards wordt georganiseerd door ZZP Nederland, de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zzp’ers, en daarnaast mede mogelijk gemaakt door haar partners.

Deelname aan de FOTY Awards kan je ontwikkeling en die van je bedrijf in een stroomversnelling brengen. Je wordt via de FOTY kanalen zichtbaar, waardoor potentiële klanten en samenwerkingspartners je weten te vinden. Het meedoen op zichzelf is al een leerzame ervaring en dan zijn er ook nog eens fantastische prijzen te winnen.