Header uitgelicht

Freelancer Arnoud van Dijk uitgelicht

“Je dromen nastreven is het mooiste wat er is”

Arnoud van Dijk kan als beelddenker zijn creativiteit kwijt in het runnen van Theater de Leeuw. Zijn enthousiasme maakt het tot een groot succes. Wij interviewden Arnoud over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

In het jaar 2014 besloot ik om mijn werkend leven drastisch om te gooien, nadat ik al enkele jaren zoekende was naar hoe ik mijn talenten beter kon inzetten. Na diverse omwegen meende ik mijn doel gevonden te hebben, namelijk in het aanbieden van een podium voor startende theatermakers. Al enkele jaren verbaasde ik mij over het feit dat theaterstudenten in deze regio na hun opleidingen moeilijk een plek konden vinden in de theaterwereld en daarom vertrokken naar de Randstad. Ik vond dat daar verandering in moest komen. Gelukkig deelde de Gemeente Arnhem mijn visie. En Theater de Leeuw werd geboren.

Wat doe je precies en voor wie?

Theater de Leeuw biedt een laagdrempelig en professioneel podium aan startende theatermakers en beoefenaars van de podiumkunsten, die een opstap nodig hebben om zo de nodige vlieguren te kunnen maken om zichzelf verder te ontwikkelen. Daarmee maken zij simpelweg meer kans op een plaats in de huidige theaterwereld.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

In december heb ik meerdere nominaties ontvangen. Klaarblijkelijk wordt mijn passie door een breed publiek gewaardeerd en daar ben ik heel dankbaar voor. Het platform van de FOTY Awards is tevens de kans om mijn passie te kunnen delen en zo mogelijk meer mensen te inspireren voor mijn theater.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Het is lastig voor me om mezelf met andere ondernemers te vergelijken, omdat er niet veel zijn, die op vergelijkbare manier werken. Ik merk wel, dat ik in een behoefte voorzie. Er is maatschappelijk-cultureel draagvlak voor mijn activiteiten en de flexibel formule die ik hanteer – binnen Theater de Leeuw is heel veel mogelijk – spreekt kennelijk aan.

Het was een waagstuk om deze onderneming op te zetten, waar zeker durf voor nodig was. Maar ik ben beslist van mening, dat ik met Theater de Leeuw de kansen voor startende podiumkunstenaars vergroot. Ik ervaar dat ook. En dit is mijn grootste drijfveer.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Het bizarre is, dat ik niet heel veel aan marketing hoef te doen. Gelukkig, want dan kan ik mij volledig focussen om mijn primaire werkzaamheden. Ik denk dat als je echt een goed product hebt, je klanten met liefde ambassadeurs voor je product willen zijn en andere afnemers je hierdoor vanzelf weten te vinden. Mond-tot-mond reclame is de meest effectieve methode qua marketing.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik onderken het belang van op de hoogte blijven van wat er op je vakgebied speelt. Daarin ben ik groeiende. Voor alles probeer ik te focussen op mijn klant en het contact met hem of haar zo goed mogelijk te onderhouden. Ik vind het belangrijk een persoonlijke relatie te hebben met de artiesten die in mijn theater staan. Uiteraard is het bekijken van zoveel mogelijk voorstellingen ook een goede methode om te zien welke ontwikkelingen gaande zijn. Zeker geen straf, in mijn geval.

Wat doe je over 5 jaar?

Ik beschouw mezelf als ambitieus. Dit theater is voortgekomen uit een combinatie van droom en ambitie.

Wat ik over 5 jaar doe, zal vakinhoudelijk denk ik niet heel erg veranderd zijn, maar de omvang van mijn bedrijf wel. Het theater zal vele malen meer gebruikt en drukker bezocht worden. Ik denk dus echt in termen van schaalvergroting.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Over 5 jaar kan men niet meer om Theater de Leeuw heen. Ik zal niet alleen meer faciliteren, maar Theater de Leeuw zal een gerenommeerd productiehuis zijn. Een plek waar iedereen een kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen als artiest op hoog niveau.

Hoe houd jij je werk leuk?

Het leukste wat ik aan mijn werk vind is het contact met de klant. Ik krijg er elke keer weer kippenvel van als ik merk hoe verrast men is over de kwaliteit van het theater en het feit dat men daarvan gebruik mag maken. Daarnaast vind ik het meedenken met de klant en het zoeken naar oplossingen op het podium erg leuk en inspirerend om te doen. Af en toe ook gewoon de handen uit de mouwen steken en fysiek werk doen.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Mijn belangrijkste tip voor iedereen is; “Gewoon doen! Je dromen nastreven, is het mooiste wat er is. So if You can dream it, You can do it!”