Dag van de ZZP'er

Dromen worden werkelijkheid dankzij Arturo

Jouw calling als (Zomer)Ondernemer

Dromen worden werkelijkheid dankzij Arturo

Arturo Massaro is iemand met een duidelijk doel in het leven. Hij wil zijn visie op het leven met zoveel mogelijk mensen delen. Om die reden is Arturo in 2002 zijn eigen onderneming gestart. Hij geeft trainingen in leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en teambuilding met als einddoel om mensen te coachen naar hun wens in het leven. Begin dit jaar is Arturo door het Nederlands publiek tijdens de FOTY Awards verkozen tot beste freelancer van Nederland 2017. Hoe gaat het nu met Arturo? Wij lopen een dag met Arturo mee.

Wakker worden met Arturo
De ochtend van Arturo is geen dag hetzelfde. “Als ik niet direct weg hoef dan ga ik na het wakker worden mediteren. Als ik vroeg weg moet, dan lukt mediteren niet. In plaats daarvan zet ik eerst een intentie neer voor de dag, vóórdat ik opsta. Ik zie al voor me hoe de dag verloopt. Het goede gesprek dat ik ga voeren of dat mijn training super ontvangen wordt, de klant extreem tevreden is en de reis soepel verloopt.” Volgens Arturo zou dit helpen om ons gedurende de dag beter te focussen op hetgeen wij willen bereiken.

Onderweg naar Utrecht en Lelystad
Als de haren goed zitten, de hond is uitgelaten en de lunch gesmeerd is, gaat Arturo de deur uit. Op weg naar de eerste afspraak van de dag, op weg naar Lelystad. Voordat Arturo de trein pakt vanaf Duivendrecht, reist Arturo eerst met de metro. Tijdens het ritje in de metro vertelt Arturo enthousiast over zijn afspraak in Lelystad. “Daar mag ik voor een groep van 20 jonge ondernemers een presentatie/workshop geven over het ondernemen,” vertelt Arturo glimlachend. Zijn ogen beginnen te stralen terwijl hij vertelt. “De eerste afspraak gaat over een project waarbij jongeren tussen de 15 en 22 jaar hun eigen bedrijf starten in de zomervakantie. De deelnemers krijgen steun van professionele begeleiders die hen onder andere training, advies en tips geven. Zij zijn in hun eigen tijd bezig met hun eigen bedrijf en komen wekelijks met een groep bij elkaar om de voortgang te bespreken. Het project duurt ongeveer zes weken en na afloop bepalen zij zelf of ze verder gaan met het bedrijf.” De training verloopt zoals verwacht. Arturo staat als een ware coach voor de groep.

We moeten haasten. De volgende afspraak roept. Onderweg naar Utrecht vertelt Arturo over zijn tweede afspraak. “Daar geef ik een presentatie bij de opening van een nieuw bedrijf. Dit bedrijf biedt mogelijkheden voor Aligned Marketing. Dat betekent dat je eerst je ‘calling’ duidelijk hebt. Waarom doe jij wat je doet? Wat is de reden dat jij hier op aarde bent? En vanuit dat gegeven kan je vervolgens je marketingstrategie aanpassen. Ik ga het hebben over wat een calling met je doet. Hoe vind jij je droom?”

Terwijl hij praat roept de machinist om dat we gearriveerd zijn in Utrecht. Omdat Arturo de FOTY Awards heeft gewonnen, is Arturo sinds kort trotse bezitter van de NS-Business Card. Eén kaart voor al het OV en meer. “Ik reis nu vaak met de trein in de eerste klas. Vandaag doe ik dat ook.”

Voorbereiding is het halve werk
Terwijl wij de OV-fiets pakken naar de tweede afspraak, vertelt Arturo over hoe hij zich voorbereid op een afspraak. “Voor de eerste presentatie heb ik uiteraard de website doorgelezen. Daarin stond al leuke informatie. Eerder had ik al telefonisch contact gehad met een van de ZomerOndernemers van vorig jaar. Zij, Femke van Cappele, is verder gegaan met haar bedrijfje en geeft nu korte presentaties aan de nieuwe groep jongeren. Vanuit deze twee gegevens heb ik een korte presentatie en wat kleine oefeningen voorbereid. Voor de tweede afspraak heb ik ook telefonisch contact gehad. Zij gaf mij echter het vertrouwen dat ik de presentatie helemaal zelf mocht invullen. Zolang het maar gaat over je calling.”

Het valt op dat Arturo elke voorbereiding aanpast op de doelgroep of afspraak. “Door me goed af te stemmen op de groepen maak ik mijn presentaties altijd passend op de groep. Ik heb uiteraard mijn eigen boodschap en daar doe ik geen concessies aan. Maar de voorbeelden en de activiteiten pas ik aan de toehoorders aan. Bijvoorbeeld de eerste afspraak. Bij de zeer enthousiaste jongeren heb ik ze laten ervaren wat het verschil is om 100% te geven voor je bedrijf of ‘maar’ 80%. Ik stel een paar interactieve vragen en laat ze vervolgens beantwoorden. We zijn geëindigd met een oefening om ze te laten ervaren dat bijna niemand begint aan iets, omdat hij of zij niet weet hoe je het moet doen. Het is de vraag: doe ik het of doe ik het niet? Ben ik bereid om in actie te komen? Ze vonden het een eye-opener.”

Na elke afspraak bereidt Arturo zich in de trein voor op de volgende. “Tegelijkertijd heb ik genoten van de nieuwe wildernis bij de Oostvaardersplassen. Ik zag wat wilde paarden en runderen lopen. Na Utrecht heb ik lekker mijn mail bijgewerkt in de trein en was ik klaar toen ik thuiskwam.” De afspraken die morgen staan, heeft Arturo dus vaak al voorbereid.

De dag positief eindigen
Na een dag met afspraken drinkt Arturo samen met zijn vrouw een kop droommix thee. De dag wordt uitvoerig besproken. “Ik focus mij nooit op de ‘negatieve’ ervaringen,” vertelt hij. En zoals Arturo de dag vanochtend begon, eindigt de avond voor Arturo hetzelfde: vol positiviteit.