Header uitgelicht

Freelancer Claudia van Erven uitgelicht

“Start alleen voor jezelf als je daar 100% achter staat”

Claudia van Erven is freelance projectmanager live communicatie & hospitality. Claudia werkt voor uiteenlopende klanten, van event bureaus tot grote corporates, locaties, maar ook voor particulieren. Wij interviewden Claudia over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Dit is eigenlijk heel organisch ontstaan. Direct na het afronden van mijn opleiding, kreeg ik het aanbod om in dienst te gaan bij het bedrijf waar ik mijn eind stage had afgerond en ging mijn carrière als Event Manager van start. Naast mijn vaste full time job, waren er altijd wel verzoekjes of vragen vanuit mijn netwerk of ik kon helpen bij het organiseren van een event. Dit deed ik natuurlijk graag en zo kwam het steeds vaker voor dat ik ook in mijn vrije tijd aan het werk was. De afgelopen jaren nam het aantal verzoeken steeds meer toe en daarbij ook de omvang van het soort projecten. Vandaar dat ik besloot om de sprong in het diepe te wagen en mijn vaste baan op te zeggen, om mijn beroep en passie als zelfstandige uit te gaan voeren. Een andere belangrijke overweging hierbij is geweest, dat ik nu het voorrecht heb om zelf het soort projecten te kiezen waar ik aan werk, waardoor iedere dag weer anders is.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben freelance projectmanager live communicatie & hospitality. Ik heb bewust gekozen voor een bredere omschrijving, aangezien alleen evenementen al lang niet meer de lading dekt van al mijn werkzaamheden. Bij een evenement komt namelijk veel meer kijken en kan nooit los staan van een grotere campagne of strategie. In de afgelopen jaren, heb ik enorm veel ervaring opgedaan met de meest uiteenlopende projecten en mijn Hotelschool achtergrond heeft mij een uitzonderlijk gevoel voor gastvrijheid en cultuur meegegeven. Deze combinatie werkt bijzonder goed in diverse branches. Ik werk dan ook voor uiteenlopende klanten, van event bureaus, tot grote corporates, locaties, maar ook voor particulieren.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik geloof in de kracht van samenwerking, maar als freelancer sta je er natuurlijk alleen voor. Daarom ben ik groot voorstander van initiatieven en/of platformen die freelancers samenbrengen, stimuleren, maar ook een podium geven. Zeker voor freelancers in mijn vakgebied, merk ik dat hier veel behoefte aan is. De FOTY Awards is dat voor mij. Daarnaast is het in mijn werkveld keer op keer toch nog een uitdaging om klanten je meerwaarden in te laten zien, omdat het lastig inzichtelijk te maken is hoeveel werk er bij een project of event komt kijken. Of dit nu heel groot of klein is. Ik vind het dan ook belangrijk dat dit zichtbaar wordt gemaakt, en hoop door mijn deelname daarin bij te dragen.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Mijn diversiteit, toewijding en all round inzetbaarheid. In de diverse functies die ik gedurende mijn carrière heb gehad, in combinatie met de internationale achtergrond van mijn opleiding, maakt dat ik elk project mij snel eigen kan maken en mij naar iedere organisatie goed aan kan passen. Ik zie ieder nieuw project alsof het dat van mijzelf is en alsof ik de eind gebruiker ben, hierdoor zorg ik ervoor dat altijd het meest optimale resultaat behaald wordt. Denk niet in problemen, maar in mogelijkheden.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

In veel gevallen komt er bij mijn werk ook voor een heel groot stuk emotie kijken en spelen persoonlijke ervaringen in combinatie met de gunfactor een beslissende rol. Vandaar dat het merendeel van mijn klanten uit mijn netwerk komt. Als je eenmaal een mooi project hebt afgeleverd, komt daar 9 van de 10 keer een nieuw project uit. Omdat ik zeer breed inzetbaar ben, kunnen mijn klanten zich overal bevinden. Ik ben daarom actief op LinkedIn en zoek plekken op die de kans bieden om je netwerk te vergroten, denk bijvoorbeeld aan business clubs of netwerkbijeenkomsten.

Hoeveel ben je waard per uur?

Mijn waarde is niet uit te drukken en ik begeef mij ook niet in een branche waar tarieven standaard per uur worden uitgedrukt. Ik ben van mening dat je altijd op zoek moet gaan naar een prijs waar beide partijen gelukkig van worden. Hiermee bouw ik aan mijn klantenkring en zorg ik voor tevreden klanten. Wanneer ik een project goed aflever, voor een prijs waar zowel ik, als de klant een goed gevoel aan over houden, ben je er bijna zeker van dat er een nieuw project volgt. Van een project, komt een project.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Mijn vakgebied is eigenlijk heel breed, omdat je altijd met veel diverse disciplines te maken hebt. Daarbij helpt mijn woonplaats ook mee, omdat veel nieuwe (event) concepten vaak als eerste naar Amsterdam komen. Ik probeer daar zoveel mogelijk bij aanwezig te zijn. Dat zorgt er ook voor dat ik eigenlijk altijd met mijn vakgebied bezig ben, of ik nu uit eten ga en in het restaurant inspiratie opdoe voor gerechten en/of presentatie. Of ik nieuwe (concept) stores bezoek om te kijken wat zij te bieden hebben en zo nieuwe trends ontdek. Ik zie mijn werkveld namelijk als vernieuwend, inspirerend en innoverend, waardoor als ik alleen naar mijn vakgebied kijk, je eigenlijk altijd achter de feiten aanloopt. Juist door daarbuiten te kijken blijf je vernieuwend.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar realiseer ik met groot succes zeer diverse en uiteenlopende projecten, die vernieuwend zijn. Daarnaast heb ik een collectief aan freelancers opgezet, waarmee we toonaangevend zijn binnen ons vakgebied en we steeds meer en makkelijker opdrachtgevers en opdrachtnemers bij elkaar kunnen brengen binnen de events industrie.

Hoe zie jij je toekomst?

Vol kansen en mogelijkheden, maar desondanks zorg ik er heel bewust voor dat ik nu leef en niet in de toekomst. Iedere dag sta ik met groot plezier op en geniet ik van de luxe dat iedere dag wat anders te bieden heeft. Daar wil ik zo lang mogelijk van genieten. Dat betekend ook dat ik juist nu alle kansen aangrijp en voor mijzelf creëer. Niet te lang wachten op wat er in de toekomst gaat komen, want dan loop je het risico dat je juist mist wat er nu al mogelijk is.

Hoe hou je je werk leuk?

Door op zoek te gaan naar zoveel mogelijk afwisseling en kansen te creëren. Maar ook door met andere zzp’ers en ondernemers te praten, ervaringen te delen, van elkaar te leren en inspiratie op te doen. Dit in combinatie dat ik in een vakgebied werk, waarbij het iedere keer opnieuw weer het doel is om een unieke ervaring mee te geven, te informeren en te inspireren, maakt dat mijn werk iedere dag anders is. En door vast te houden aan mijn eerder genoemde motto, denk niet in problemen, maar in mogelijkheden, blijven er uitdagingen om mogelijk te maken.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Ga ervoor en heb vertrouwen in jezelf! Ik hoor vaak van andere freelancers om mij heen dat het de beste beslissing in hun leven is geweest en ze al eerder voor zichzelf waren begonnen, als ze dit eerder hadden ervaren. Laatst zei iemand tegen mij: “achteraf is iedereen professor”. Dus start alleen voor jezelf als je daar 100% achter staat, want alleen dan straal je zelfverzekerdheid en vertrouwen uit, waardoor je beter om kan gaan met mogelijke tegenslagen. Dat moment komt vanzelf.