Header uitgelicht

Freelancer Corinne Keijzer uitgelicht

” Fouten maken is nog steeds de allerbeste leerschool”

Naast de dagelijkse leiding over Digital Moves helpt Corinne Keijzer bedrijven en professionals met het bedenken en opzetten van hun socialmediastrategie maar voornamelijk geeft Corinne workshops en sprekersessies op gebied van LinkedIn en social media. Wij interviewden Corinne over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Eind 2009 raakte ik mijn loondienstbaan als financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis kwijt. Dat was op dat moment echt een drama. Ik was er voor verhuisd van de Randstad naar Amersfoort en er was me een vast contract beloofd. De financiële crisis en een interim manager gooiden echter roet in het eten…na nog een keer een jaarcontract was het afgelopen. Nadat ik mijzelf weer bij elkaar geraapt had leek het me een mooi moment ook eens te bekijken wat ik nu écht leuk vond aan mijn werkzaamheden tot nu toe. Ik liep richting de veertig, moest nog wel even meedraaien in het arbeidsproces, dus wat wilde ik nou eigenlijk écht? In ieder geval niet meer terug de financiële wereld in, dat was iets waar ik vrij snel uit was. Ik wilde iets met communicatie en/of marketing doen, meer in de lijn van mijn HBO opleiding, maar dat was natuurlijk vrij breed. Social media kwamen op (ik was hobbymatig al vanaf begin deze eeuw actief), online marketing kreeg een naam, die richting wilde ik wel op. Solliciteren had echter geen enkele zin… ik was steeds een van de honderden sollicitanten en werd niet eens uitgenodigd! Ik ben nog steeds degene dankbaar die tegen me zei: ‘waarom zet je LinkedIn niet in om iets leuks te vinden?’. Het statische profiel dat ik al vanaf 2008 had heb ik toen opgepoetst en gerenoveerd. Al snel kreeg ik reacties uit mijn nieuwe en bestaande netwerk… en opdrachten… en kon ik beginnen! Eerst als freelancer, later vooral als trainer op gebied van Facebook, Twitter en LinkedIn. Ik had namelijk al vrij snel door hoe het werkte en vond het fantastische kansen bieden voor professionals en bedrijfsleven die ik het ook graag wilde leren. Dus eigenlijk ben ik op de social media trein gesprongen en ben nooit meer uitgestapt. Een vaste baan heb ik nooit meer gevonden, wel heel veel leuke opdrachten en opdrachtgevers. Een nieuwe ondernemer was in 2010 daarmee geboren. En nu anno 2019 heb ik een goedlopend advies-, sprekers- en trainingsbureau op gebied van social media: Digital Moves.

Wat doe je precies en voor wie?

Naast de dagelijkse leiding over Digital Moves help ik bedrijven en professionals met het bedenken en opzetten van hun socialmediastrategie maar voornamelijk geef ik workshops en sprekersessies op gebied van LinkedIn en social media. Social selling, (online) marketing en personal branding spelen hierin vaak de hoofdrol en die kennis gemixt met een berg aan eigen praktijkervaringen uit het bedrijfsleven maakt het begrijpelijk en aantrekkelijk voor mijn klanten. Grote corporaties als VolkerRail, Toyota, Ordina en Volvo vragen om mijn hulp, Ajax, InHolland, Rijkswaterstaat maar ook bijvoorbeeld het Rijksmuseum en het Wereld Natuurfonds zijn een van de vele prachtklanten die ik heb mogen helpen en ondersteunen in de afgelopen jaren. Een van de leukste opdrachten vind ik nog steeds de social media trainingen die ik heb mogen geven aan de Nederlandse ambassade in Marokko. Dat zijn van die snoepreisjes, dat zie ik eigenlijk niet eens als werk. Daarnaast spreek ik veel op congressen en evenementen, geef ik online video trainingen LinkedIn op onze eigen Digital Moves Academy, heb ik honderden blogs en meerdere succesvolle boeken over LinkedIn en Facebook geschreven en word ik regelmatig gevraagd als social media expert voor televisieprogramma’s als Hart van Nederland of Shownieuws maar ook vakbladen, kranten en radioprogramma’s. Tot slot heb ik de meest uitgebreide en gedownloade gratis handleiding LinkedIn geschreven die binnenkort de 100.000ste download aantikt!

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik ben genomineerd, dus dan vind ik het ook wel zo aardig om daar iets mee te doen. Een award doet het altijd goed op je cv, brengt je goede exposure en daarnaast houdt het mij ook scherp. Ik ben niet van de stemmen leuren, het gaat dan niet om de echte waarde die je levert, m.i. gaat het dan meer om wie het grootste en aardigste netwerk heeft, maar het streelt wel je ego als je de (vele) referenties binnen ziet komen. Gelukkig is dat maar een klein onderdeel van het grotere geheel bij de FOTY awards en zit er ook een echte jury met professionals die verder kijken dan de stemmen. Anders had ik niet meegedaan.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ieder mens is uniek, je moet alleen zorgen dat je dat ook blijft. Ik heb wat dat betreft ook altijd mijn eigen pad gevolgd. Waar ik vandaan kom en nu sta, dat verhaal ís op zich al uniek. In crisistijd een baan zoeken én ook nog eens compleet willen wisselen qua vakgebied is echt niet gemakkelijk. Iets vinden wat je leuk vindt, daar je expertise van maken en ook daarmee in rap tempo bekendheid genereren in heel Nederland en België is best bijzonder. Mensen komen vaak bij me, of huren me in, vanwege mijn verhaal. Ik inspireer blijkbaar ook heel veel mensen, dat is het mooiste wat er is. Daarnaast spreek ik geen wollige taal maar gewoon lekker begrijpelijk normaal Nederlands en maak ik dingen niet moeilijker dan ze zijn. Daar houden mijn klanten ook van: to the point en een helder verhaal.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten vinden mij. Offline, online of via via. Ze zitten overal, vooral in Nederland en België. Ik acquireer nooit, door refferals, vindbaarheid, zichtbaarheid en goede profilering op alle mediakanalen komen ze vanzelf op mijn pad.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik praat niet in uurwaarde als het gaat om mijn werkzaamheden, ik praat vooral graag over hoeveel ik oplever voor een bedrijf of organisatie die met mij aan het werk gaat. De vele positieve reacties, maar vooral de enorme progressie én succes (vaak ook op lange termijn) dat mijn klanten hebben is voor mij veel meer waard dan een uurwaarde uitgedrukt in geld.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Niet alleen door heel veel te lezen, evenementen op te zoeken of zelf workshops te volgen, dat sowieso natuurlijk, maar vooral ook eigenhandig dingen onderzoeken en uitvinden. Ik sta graag met mijn voeten in de klei en daarmee verschil ik van vele conculega’s. Hartstikke leuk om alle theorie te kennen, maar het gaat altijd om de praktijk en die leer je vooral binnen de bedrijven door het zelf te doen en te ervaren. Ik neem ook nooit zomaar iets voor lief aan, ik check altijd of het echt zo is en of er nog meer uit te halen is. Daarnaast check ik altijd de echte bron, zoals mijn contactpersonen bij LinkedIn, als ik twijfel of iets waar is of niet.

Wat doe je over 5 jaar?

Geen idee en dat wil ik ook niet weten. Ik heb nooit een plan gehad en dat wil ik zo houden, dan blijft het leuk en spannend.

Hoe zie jij je toekomst?

Het enige wat ik echt voor ogen heb is dat ik het werken meer met reizen wil combineren, dus samen met mijn man Rik (die ook samenwerkt met Digital Moves) vanuit alle hoeken en gaten in de wereld onze werkzaamheden verrichten. Lijkt me geweldig!

Hoe hou je je werk leuk?

Door de afwisseling van vele activiteiten, soms ook echt een tijd vrij te nemen, soms gewoon nee te zeggen en vooral ja tegen dingen die leuk zijn en soms ook wat anders zijn dan anders. Daarom heb ik ook geen plan, dan hoef ik me daar ook niet aan te houden en is iedere dag weer een verrassing wat op mijn pad komt.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Durf dingen te doen, denk of klets niet altijd alles dood, zie maar grijp vooral ook je kansen en durf onderuit te gaan. Fouten maken is nog steeds de allerbeste leerschool (hoe pijnlijk ze soms ook zijn) en maakt je alleen maar sterker. Ik heb zelf ook een flinke burn-out gehad (die ik pas na een jaar of twee inzag en wilde accepteren) en ik zie dat niet als iets negatiefs. Het was de beste eye-opener ooit en binnen no-time was ik er met de juiste mensen uit en kwam ik sterker dan ooit terug. Het heeft mij veel mooie nieuwe inzichten gebracht en ik ben nu gelukkiger dan ooit, zowel in werk als privé. Wees daarnaast jezelf, kopieer geen anderen en zoek vooral je eigen weg. Zoals Loesje ook zegt: ‘er zijn al zoveel anderen’.