Header uitgelicht

Freelancer Diewke Redeker uitgelicht

“Maak je eigen doelen en vecht ervoor!”

Diewke Redeker, 22 jaar oud en inmiddels 1,5 jaar trotse eigenaresse van DiFinance Twente. Ze is leergierig, sociaal, doorzetter, betrouwbaar en klantgericht. Diewke gaat verder, waar anderen stoppen. Altijd gemotiveerd om het beste resultaat te behalen gaat zij geen enkele uitdaging uit de weg! Wij interviewden Diewke over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

In juni 2018 heb ik mijn opleiding bedrijfsadministratie afgerond. Ik ben toen direct na mijn stage op zoek gegaan naar een baan, maar dat bleek lastiger te zijn dan gedacht. In de administratief/financiële wereld kom je zonder ervaring heel moeilijk aan een baan, dus moest ik een andere manier vinden om iedereen te laten zien dat dit vak echt mijn passie is. Ik ben toen (mede doordat ik geen stilzitter ben) op onderzoek uitgegaan om te kijken hoe ik voor mezelf kon beginnen, en zo gezegd zo gedaan. Binnen 2 weken hadden we thuis een kantoor gebouwd, stond ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en was ik op zoek naar mijn eerste klanten!

Wat doe je precies en voor wie?

DiFinance Twente helpt vooral de ”kleine” ondernemers en de particulieren in de administratiewereld. Denk bij de ”kleine” ondernemers vooral aan zzp’ers, eenmanszaken, starters en bijvoorbeeld een kleine Vennootschap Onder Firma. Wij kunnen de complete boekhouding, de inkomstenbelasting(en), de omzetbelasting(en) en de jaarcijfers verzorgen. Ook voor vragen en/of advies zijn mensen altijd welkom. Wél stimuleren wij het altijd om de administratie zo veel mogelijk zelf te laten doen door de klanten, mits ze dit zelf kunnen en willen natuurlijk. Zo krijgen ze een beter inzicht in de kosten en uitgaven van het bedrijf, en een goed resultaat motiveert weer om nét dat stapje extra te zetten!

Wij hebben specifiek voor de kleinere ondernemers gekozen, omdat wij in de praktijk zien dat de accountantskosten daar vaak de hoogste kostenpost is van het hele jaar. Wij vinden dat iedereen een kans moet krijgen om te kunnen ondernemen, en dat de kosten voor een accountant/boekhouder dat niet tegen mag houden. Iedereen moet kunnen doen waar hij of zij goed in is, toch?

Om iedereen een zo eerlijk mogelijke kans te geven zorgen wij dat onze kosten zo laag mogelijk blijven. Ook kunnen klanten bij ons zelfs ’s avonds een afspraak inplannen (soms zelfs ook op zaterdag), zodat ze nooit zelf klanten of werk hoeven te weigeren. ”Een goede boekhouder levert geld op!”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik denk altijd in het voordeel van de klant. Hebben ze het overdag druk met eigen werk? Fijn! Dan plannen we toch ’s avonds een afspraak in? Heeft een klant geen tijd om langs te komen? Dan Skypen we toch! Is langskomen door de week niet handig? Dan kijken we of de zaterdag een optie is!

Verder sta ik voor persoonlijke aandacht. Door mijn bedrijf zo klein mogelijk te houden, hebben wij altijd snel en rechtstreeks contact met de klanten. Appjes, mailtjes en telefoontjes; zelfs in het weekend worden deze beantwoord. Voor mij een kleine moeite, voor klanten een groot gebaar.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

In de administratiewereld is het vinden van klanten lastig. Ik woon in een kleine plaats, waar mond-tot-mondreclame de beste reclame is die je kunt vinden. Gelukkig krijg ik een steeds groter bereik in allerlei omliggende dorpen en steden. Het is puur een kwestie van vertrouwen en toch ook wel een kleine ”gunfactor”. Ik heb heel veel geluk gehad met zo’n fijn netwerk om mij heen!

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik probeer naast het verder opbouwen van DiFinance Twente, ook nog cursussen te volgen. Verder is het lezen van vaktijdschriften en het nieuws volgen over de nieuwe regels van de Belastingdienst ook nooit verkeerd! Het scheelt natuurlijk een hoop dat je in de praktijk vrijwel alle regels tegenkomt bij alle verschillende klanten.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar heb ik nog meer tevreden klanten in mijn klantenbestand, en kan ik dit werk fulltime doen. Verder hoop ik een leerschool te worden voor stagiaires, om die net zo enthousiast te kunnen maken voor dit vak als dat ik ben!

Hoe zie jij jouw toekomst?

Ik zie de toekomst heel rooskleurig in. Ik ben gelukkig in dit vakgebied, dus ik ben niet van plan dit op te geven. Je werkt hard, uiteindelijk voor tevreden klanten. Daar doe je het toch voor? Wel blijf ik dit werk alleen doen en wil ik absoluut geen personeel of een kantoorpand. Om de klanten zo veel mogelijk te kunnen bieden wil ik de kosten zo laag mogelijk houden. Ook de persoonlijke aandacht moet behouden blijven, en ik vind dit minder worden zodra je personeel in dienst neemt. Als ik zie waar ik na 1,5 jaar al sta, moet dit zeker goed komen!

Hoe houd jij je werk leuk?

Het contact met de klanten is mijn grootste drijfveer. Het hoeft niet altijd over administratie te gaan hier op kantoor, het hebben van persoonlijke gesprekken hoort er ook bij. Het vertrouwen wat je van de mensen krijgt, is goud waard! Dit is voor mij genoeg om mijn werk leuk te houden.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Maak een verschil! Een bedrijf beginnen kan iedereen, maar voor een eigen handelsmerk heb je lef nodig. Het is echt niet nodig om het altijd te doen zoals anderen het ook al jaren hebben gedaan. Maak je eigen doelen, en vecht ervoor!