Header uitgelicht

Freelancer Esther Huijsmans uitgelicht

“Do what you love, love what you do!”

Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is mentor/trainer voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een inspiratieplatform voor en door vrouwen die in de sportwereld werken. Wij interviewden Esther over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Het was voor mij geen grote stap om ondernemer te worden; toen ik begon met werken, deed ik dit in loondienst, maar werkte ik voornamelijk als projectmanager voor sportevenementen, tijdelijke opdrachten dus. Op een gegeven moment was het logisch om dit om te zetten naar een eigen onderneming en als freelancer aan de slag te gaan. De laatste jaren heb ik veel geïnvesteerd in trainingen en richt ik me naast het freelancewerk in de sport & events meer op mentorschap en het geven van trainingen voor/aan vrouwen in de sport.

Wat doe je precies en voor wie?

Dit is tweeledig; ik ben enerzijds projectmanager in grootschalige sport- en entertainmentprojecten. In 2019 werkte ik o.a. mee aan Tomorrowland Winter en de FIFA Wereldkampioenschappen voetbal voor de vertegenwoordigende elftallen, spelers onder 20 en onder 17 jaar. Tevens organiseerde ik het grootste singles Beach Festival van Nederland; 1500 singles hadden afgelopen zomer een geweldige dag op het Zandvoortse strand.

Daarnaast ben ik gestart met KICK-ES, een inspiratieplatform voor en door vrouwen in de sport: voor het delen van Kennis, Inspiratie, en voor Connectie met Kick-ass ladies in Events & Sport.

Mijn missie is om meer te betekenen voor vrouwen die in de sportwereld werken. Dit doe ik enerzijds middels KICK-ES en anderzijds door het aanbieden van mijn tailor-made mentorprogramma voor vrouwen die werkzaam zijn in de sportwereld. Verschillende projecten en doelgroepen dus; de rode draad is dat ik mensen en vooral vrouwen wil inspireren het beste uit zichzelf te halen en het optimale klimaat wil creëren voor topprestaties, op welk vlak dan ook.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Met mijn deelname aan de FOTY Awards hoop ik meer aandacht te krijgen voor mijn platform KICK-ES. Op die manier kan ik nog meer vrouwen (al dan niet in de sport) inspireren het beste uit zichzelf te halen en mijn doel is om op die manier mijn steentje bij te dragen aan een betere M/V-verhouding in de sportwereld.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Als ik de reviews lees, komen een aantal woorden steevast naar voren: gedreven, energiek, doelgericht en enthousiast. Ik had het zelf niet beter kunnen omschrijven 😉 Ik ben een zeer betrokken, verantwoordelijke projectmanager en doe wat nodig is om het project zo goed mogelijk ten uitvoering te brengen. Daarnaast ben ik ook zeer betrokken bij de mensen waarmee ik werk (of gewerkt heb) en mijn mentorprogramma-cliënten. Een van mijn unieke punten is dan ook mijn grote netwerk.

In projecten kan ik het totaaloverzicht goed bewaren, ik heb een helikopterview, maar kan tevens inzoomen op details. Ik ben op mijn best tijdens de event-periode, kan goed prioriteiten stellen, zet uitdagingen en problemen om in oplossingen en doe dat met een grote glimlach. Ik kan schakelen op elk niveau en vind dat ook echt leuk. Als mentor durf ik op een empathische manier de confronterende vragen te stellen. Wat mij daarnaast uniek maakt is mijn ervaring (heb aan een mooi rijtje grootschalige world-class evenementen mee mogen werken), mijn leergierigheid en drive om me te blijven ontwikkelen (ik volg veel trainingen) en mijn talenkennis (ik spreek vijf talen, hetgeen goed van pas komt bij de internationale events waaraan ik meewerk).

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Veel van mijn opdrachten en cliënten komen uit of via mijn netwerk, in binnen- en buitenland.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik doe veel aan persoonlijke ontwikkeling, volg veel trainingen, zit in een Mastermind-programma en lees veel. Daarnaast blijf ik via social media en vakspecifieke literatuur op de hoogte over de ontwikkelingen binnen de sportbranche.

Wat doe je over 5 jaar?

Enerzijds een mooie, anderzijds een lastige vraag omdat het leven niet altijd loopt zoals je het voorzien hebt (en dat kan het juist zo mooi maken). Om toch een doel te schetsen: ik geef dan trainingen en begeleid vrouwen naar topposities in de sportwereld. Dit doe ik naast de internationale sportprojecten. En daarnaast organiseer ik business retreats.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Ik kijk vol vertrouwen naar de toekomst; ik ben dankbaar dat ik al zo lang mijn passie met mijn werk kan verenigen en hoop veel vrouwen te blijven inspireren om hier ook voor te gaan. Ook blijf ik streven naar persoonlijke groei.

Hoe houd jij je werk leuk?

Door de verschillende projecten en cliënten, is geen dag hetzelfde en dat past bij mij. Ik durf nee te zeggen tegen projecten waar ik geen energie van krijg of personen die niet mijn ideale klant zijn. Keuzes maken en doen wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg zijn voor mij hierin heel belangrijk. Ik investeer veel in trainingen en de geleerde kennis en vaardigheden probeer ik zoveel mogelijk in mijn dagelijkse werkzaamheden toe te passen; zo daag ik mezelf elke keer opnieuw uit!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Do what you love, love what you do!

En daarnaast:
* Ga het gewoon doen, zet door, durf te testen en fouten te maken en zie deze fouten als learnings
* Investeer! In je netwerk en vooral ook in je eigen vaardigheden
* Lever kwaliteit; het lijkt vanzelfsprekend, maar is het zeker niet. Underpromise, overdeliver.
* En tenslotte: laat jezelf zien. Mensen kopen immers van mensen.