knab-header-blog2

Websitebouwer Charley van ’t Leven

“Fulltime ondernemen is geweldig”

Succesverhaal uitgelicht op Freelance Friday

Charley van ’t Leven is een echte levensgenieter. Sinds zijn 18e is hij ondernemer en heeft hij zijn eigen bedrijf: van ’t leven producties. Naar aanleiding van de mooie resultaten die Charley heeft behaald met zijn deelname aan de FOTY Awards, interviewden wij hem over het ondernemerschap en de financiële zaken die daarbij komen kijken. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door Knab Zakelijk, dé zakelijke rekening voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Toen ik acht jaar was heb ik een cursus ‘computertekenen’ gevolgd in het Koorenhuis in Den Haag en vanaf dat moment was mijn interesse gewekt voor de creatieve mogelijkheden die de computer kan bieden. Tijdens de cursussen computertekenen begon ik al snel met het ontwerpen en bouwen van mijn eigen website, iets dat ik altijd ben blijven doen. In de loop der jaren heb ik mijn kennis steeds verder uitgebreid en verwerkte ik in mijn eigen website steeds de nieuwste technieken. Rond mijn 17e bedacht ik me dat ik, naast het continu moderniseren van mijn eigen website, natuurlijk ook websites kon bouwen voor andere mensen. Hierna heb ik voor een aantal mensen uit mijn directe omgeving een website gebouwd, wat me goed is bevallen. Een paar maanden nadat ik 18 jaar was geworden, besloot ik me daarom in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, om een eenmanszaak te starten voor het ontwerpen en bouwen van websites. Mijn vrienden zochten allemaal een bijbaantje in een restaurant of een strandtent, maar ik had lekker een eigen bedrijf als bijbaan. Na mijn afstuderen besloot ik om niet direct een vaste baan te gaan zoeken, maar om mijn bedrijf eerst een échte kans te geven en er vol voor te gaan. Zo gezegd, zo gedaan: na een paar maanden actief tijd besteden aan mijn bedrijf begon het goed te lopen. Fulltime ondernemen is echt geweldig. Dit jaar, in maart 2017, bestaat mijn bedrijf al 10 jaar!”

Wat doe je precies, en voor wie?
“Met mijn bedrijf van ’t leven producties bouw ik websites volgens de allernieuwste technieken. Hierbij zorg ik ervoor dat de website in één keer goed verschijnt op zowel mobiel, iPad, tablet, laptop als normale computer. Ik maak de website precies zoals de klant dat wil, lever het af met een makkelijk beheersysteem zodat de klant de website grotendeels zelf kan bijhouden en ik regel tevens de webhosting en SEO voor de klant. Daarnaast maak ik ook bijbehorende grafische ontwerpen (zoals flyers, posters, magazines, visitekaartjes, ansichtkaarten en briefpapier) en vertaal ik van en naar het Frans. Mijn missie is om klanten te voorzien van een online visitekaartje in de vorm van een website en ze te helpen met alle zaken die hierbij komen kijken. Zo kan de klant zich blijven richten op zijn of haar eigen werk en genieten van ’t leven.”

Hoe regel jij als zelfstandig ondernemer jouw financiële zaken?
“De eerste paar jaar nadat ik mijn bedrijf had gestart heb ik de boekhouding zelf gedaan. Ik haalde toen nog niet veel opdrachten binnen en het aantal facturen was te overzien. Sinds een paar jaar schakel ik de hulp in van een (online) boekhouder. Dit scheelt me enorm veel tijd. Een factuur is zo verstuurd, inkoopfacturen kan ik inscannen en opsturen en ik heb altijd direct een overzicht van hoe ik ervoor sta.”

Jij doet dit jaar weer mee aan de FOTY Awards en hebt nu al een mooie score behaald! Hoe heb jij dit voor elkaar gekregen en wat heeft de deelname jou tot nu toe gebracht?
“Mijn deelname heeft meerdere effecten gehad. Ik doe inmiddels al voor de vierde keer mee en al sinds het eerste jaar levert het ieder jaar flink wat extra publiciteit op, zowel via de lokale krant als via sociale media. Daarnaast zorgt het uitnodigen van klanten en vrienden om stem of een referentie achter te laten steeds weer voor een herinneringsmoment of een extra trigger. De afgelopen jaren heeft dit al een aantal kerem geleid tot nieuwe opdrachten en nieuwe klanten. Waarschijnlijk heb ik zo veel mooie referenties doordat ik met veel passie werk aan iedere opdracht en doordat ik werk met korte lijnen: ik ben altijd direct het aanspreekpunt waardoor bepaalde aspecten makkelijk en snel duidelijk worden voor klanten. Ik vind het heel waardevol om te zien dat klanten tevreden zijn over het door mij gerealiseerde werk en zeker ook om te zien waar het beter kan. In deze tijd, waarbij beoordelingen en referenties van zowel consumenten als zakelijke klanten een steeds grotere rol gaan spelen in het aankoopgedrag en het maken van beslissingen, is het belangrijk dat er ook referenties kunnen worden geschreven over zzp’ers, iets dat Ratecard nu mogelijk maakt.”

Als winnaar van de FOTY Awards maak je kans op €2.500,- op jouw eigen Knab Zakelijk rekening. Wat voor toffe dingen zou jij met dat geld gaan doen?
“Een heel mooi bedrag! Van dat geld zou ik in eerste instantie een deel investeren in de aanschaf van een nieuwe turbo-laptop, zodat ik overal op iedere locatie nog sneller kan werken aan mijn opdrachten. Een ander deel zou ik gebruiken voor een algemene investering. Tenslotte zou ik een deel gebruiken om een paar dagen naar Frankrijk te gaan, om daar enkele netwerkevenementen te bezoeken en te kijken of ik nieuwe klanten kan werven.”