knab-header-blog2

Trainer Reinout Bosman

“Matchmaken van landen en culturen”

Succesverhaal uitgelicht op Freelance Friday

Reinout Bosman traint bedrijven in internationale samenwerking, verandercommunicatie en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast verbindt hij Nederlandse en Italiaanse bedrijven. Naar aanleiding van de mooie resultaten die Reinout heeft behaald met zijn deelname aan de FOTY Awards, interviewden wij hem over het ondernemerschap en de financiële zaken die daarbij komen kijken. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door Knab Zakelijk, dé zakelijke rekening voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Ik geloof dat de ‘waarom’ hier interessanter is, dan de ‘hoe’ omdat iedereen de weg naar de KvK wel weet te vinden. Ondernemen heeft altijd in mijn bloed gezeten, omdat ik ernaar snakte om het ‘anders’ te doen. Waarde toe te voegen op mijn manier, met mijn eigen signatuur. Daarnaast wil ik me in verschillende sectoren kunnen bewegen en dat is met een vaste baan een stuk lastiger.”

Wat doe je precies? En wat is je missie?
“Enerzijds verbind ik Nederlandse en Italiaanse bedrijven. Het matchmaken van die twee landen en culturen is geweldig. Met name omdat ik zowel Nederlands als Italiaans spreek en in beide landen woonachtig en actief ben. Italië is en blijft een land met een schat aan mogelijkheden en toegevoegde waarde. Anderzijds spreek ik over en train ik bedrijven in internationale samenwerking, verandercommunicatie en persoonlijke ontwikkeling, kortom: alle facetten die je nodig hebt om een succesvolle internationale verbinding aan te kunnen gaan. Het is mijn missie om meer internationale samenwerking te genereren, kennis delen, leren en ontwikkelen.”

Als zelfstandig ondernemer regel jij al jouw financiële zaken zelf. Op welke manier zorg jij voor overzicht in jouw boekhouding en financiële zaken?
“Daar heb ik een geweldige boekhouder voor die me streng controleert op de ingevoerde bonnetjes en mijn administratie regelt.”

Heb jij voor jouw bedrijf bepaalde (financiële) doelen opgesteld? En zo ja, welke?
“Ja doelen genoeg. Zo wil ik graag grotere bedrijven aanspreken die de internationaliseringsstap in al zijn facetten aandurven. Daar ben ik zelf helemaal klaar voor. Voor nu heb ik kleine klanten, tijd voor de wat grotere!”

Je hebt aan de FOTY Awards meegedaan en hebt een mooie score op Ratecard behaald door de referenties. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“Ik heb veel social media ingezet en de mensen in mijn warme netwerk lief aangekeken. De recensies waren hartverwarmend; dan ben ik wel echt trots op het werk wat ik uitvoer.”

Welk(e) effect(en) heb je tot nu toe ondervonden van jouw deelname aan de FOTY Awards?
“Ik zit gedeeltes van het jaar in Italië dus ik heb er nog niet direct iets van gemerkt, als in bijvoorbeeld een nieuwe klant. Wel heb ik veel aanmoedigingen gehad vanuit mijn eigen netwerk en complimenten voor mijn werkzaamheden.”

Heb jij nog een tip op het gebied van financiën voor andere ondernemers?
“Maak potjes en neem je verantwoordelijkheid dat als het potje leeg is, je niet uit een ander potje gaat snoepen, anders is het einde zoek.”