Header uitgelicht

Freelancer Francine Recca uitgelicht

“I want to do to you what spring does to the cherry tree”

Francine Recca is zangeres. Music from the heart, dat vat haar werk kort samen. “Ik wil mensen een plezier doen, ben gericht op gastblijheid, en zet met mijn bandleden een topprestatie neer. Als je met je hart werkt, en oprecht mensen wil helpen, voelen mensen dat, in welke business je ook werkt.” Wij interviewden Francine over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Zingen was al lang mijn hobby. Mijn beroep was international trainer in het bedrijfsleven, ik reisde de wereld rond. En toen kreeg ik een burnout… ik zie het nu als een wake-up call. Ik was genoodzaakt om echt na te denken ‘wat wil ik nou, wat past nou ECHT bij mij?’ Toen pas kwam de spannende gedachte ‘wat als ik van zingen mijn beroep kan maken?’ Ik ging part-time professioneel zingen, en leerde wat het was om te ondernemen. Ik koos voor zingen, niet zozeer voor het ondernemen, maar kreeg dat er automatisch wel bij: marketing, inkoop, IT taken, logistiek, netwerken, administratie etc. etc. Ik bleek het te kunnen, en na enkele jaren durfde ik zelfs mijn vaste parttime baan op te zeggen. Door corona heb ik grote klappen gehad: financieel en emotioneel, maar na elke klap sta ik toch op. Darwin zei dat de soort overleeft die zich aanpast aan verandering, die stelling inspireert mij. ‘Wat kan wel?’ is mijn mantra telkens en zo beweeg ik me voort in dit momenteel onzekere landschap.

Wat doe je precies en voor wie?

Mijn voornaamste dienst is live optreden op particuliere en bedrijfs events. Ik zorg ervoor dat momenten die gedeeld worden onvergetelijk worden door de juiste muziek op het juiste moment. Want bedenk maar eens als de muziek niet klopt op je huwelijk of feest of opening of diner of zelfs uitvaart… Wat betekent dat?? Ik focus me op het hoge segment die mijn kwaliteit en 7-talig pop-jazz repertoire kan waarderen. Door corona kan heel het bovenstaande niet meer, in 1 keer ging een grote streep erdoor, daarom heb ik een opleiding gedaan tot Zorg-Zangeres. In mei 2021 ben ik klaar en wil ik inkomen genereren middels Individuele Zangsessies voor mensen met dementie en hun naasten. Ik kom bij hen thuis om samen te zingen. Ook als ik weer op kan treden wil ik dit erbij blijven doen, het is prachtig mooi werk en het effect is hartverwarmend.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik citeer een stuk uit mijn lied:”Stel je hart was als bloesem. En muziek was de zon. Moet je eens bedenken. Wat dan allemaal kon. Liedjes doen bloeien. Verzachten het leed. We plukken de dag. Totdat je het vergeet.” Muziek lijkt een extraatje, och we sluiten de theaters en concertzalen en stoppen de optredens. Maar muziek voedt de ziel. Juist nu we zo geĆÆsoleerd zitten door corona, kan muziek met aandacht extra veel betekenen: ontspanning, emoties verwerken en plezier maken. Als ik op het podium zou staan in de finale, zou ik vele artiesten en mensen in de entertainment branche representeren die het pittig hebben. Ik zou noemen dat vele branches geraakt zijn zoals de onze. En toch… toch moet je door. Ik zou alle ondernemers willen inspireren, zolang de regels zijn zoals ze zijn door corona. Blijf je afvragen: wat kan wel. Laat dat je mantra zijn. Wat past in deze situatie bij mij? Wat wil mijn vuurtje van binnen? Waar ben ik goed in? En hoe kan ik bijdragen in deze wereld? (En…. luister naar jouw favoriete muziek om je kracht en inspiratie te geven, want je hart is als bloesem en muziek is de zon… šŸ˜‰

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Qua ondernemersvaardigheden: Veel artiesten zijn goed, maar hebben geen ondernemerskwaliteiten. Ik wist ook niet of ik het in me had toe ik startte, maar als ik terugkijk op de afgelopen jaren vind ik mezelf ambitieus en doelgericht: als ik zie waar ik naartoe wil, gaan mijn radars draaien hoe ik daar kan komen en ga ik in de actie. In mijn rugzak als ondernemer heb ik veel tools: mijn trainerservaring, mijn talenkennis, mijn reiservaring en gastgerichtheid (heb ook een aantal jaar op de Hotel Management School gewerkt). Tot slot, klinkt misschien gek, maak ik gebruik van mijn burnout; ik ken nu mijn perfectionisme en de pleaser in mij, en kan die nu inzetten om topkwaliteit neer te zetten in verbinding met de ander, zonder mezelf te verliezen. Qua dienst: natuurlijk is mijn live muziek van hoge kwaliteit, maar dat hebben meerdere ensembles. Waarin mijn optredens zich onderscheiden: ze zijn elegant, entertainend en heel goed afgestemd op de sfeer van het moment. Elegant: de looks van een live band met zangeres hebben nou eenmaal veel effect op de totale beleving. Ook de manier van communiceren mag van mij elegant zijn, goed gemanierd en betrokken. Entertainend: ik vind het belangrijk om zowel bescheiden op de achtergrond een aangename sfeer te creƫren als in het juiste moment de interactie op te zoeken en te dansen met het publiek. Daarbij is het toverwoord: afstemming, want daarmee kun je magie creƫren.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten vinden mij op diverse manieren: -via mond-tot-mond reclame-ze nemen visitekaartje mee na het zien van mijn optreden-doordat locaties waar huwelijken en diners plaatsvinden mij aanbevelen-doordat event planners mij aanbevelen-door te netwerken via LinkedIn-door netwerk events voor ondernemers-door promotionele optredens, zoals benefietoptredens te doen voor enkele goede doelen (die soms in de krant komen)-voor de nieuwe ontwikkeling als Zorg-Zangeres ben ik me suf aan het netwerken om bekend te raken bij de juiste mensen in de zorg die met mensen met dementie werken. Ik heb een eigen lied geschreven ‘Een hart als bloesem’ over mijn werk als Zorg-Zangeres en dat wil ik op de radio en TV bekendheid geven. Mijn klanten (particulieren en bedrijven) zitten vooral in regio Zuid-Limburg omdat ik daar woon en dus veel optreed en netwerk. Maar via internet of event planners kom ik bij locaties in heel Nederland en soms BelgiĆ« en Duitsland.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Door mijn werk te doen en te blijven communiceren met klanten en relaties weet ik wat er speelt in de markt.

Wat doe je over 5 jaar?

Dan maak ik nog steeds vele harten blij met mijn muziek. Als Zorg-Zangeres en als artiest bij live optredens. Mijn grote droom is om dan vele eigen songs op Spotify te hebben, veel geluisterd te worden op de nationale radio en TV en wellicht zelfs in de hele wereld… Als ik voldoende passieve inkomsten daaruit zou halen, zou ik een deel van mijn tijd willen besteden aan getalenteerde (startende) artiesten helpen met ondernemen.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Ik vind het heel onzeker wat corona gaat betekenen in de komende jaren. Krijgen we mutaties waardoor weer de hele boel beperkt wordt of zelfs weer in lockdown gaat? Dus mijn toekomst zie ik als volgt: ik wil mensen blij maken met zingen. Als ik mag optreden, ga ik dat met groot plezier weer doen. Als ik niet mag optreden, ga ik nog meer mensen met dementie helpen. En tijd nemen om eigen songs te creƫren.

Hoe houd jij je werk leuk?

Nieuwe songs zingen die ik mooi vind, geeft mij energie. Met collega’s muziek maken, geeft mij energie. En als ik een compliment krijg, een glimlach of dankbare blik, dan probeer ik die echt op te slaan als een postzegel in de tijd. Weet je, ik maak muziek om 2 redenen: ik word er zelf blij van, gewoon diep van binnen. En ik word nog blijer als ik iemand anders een plezier kan doen met muziek. Mijn motto is: I want to do to you what spring does to the cherry tree. Wat de lente doet met kersenbloesem… En telkens als dat gebeurt, nou dan kan ik weer vooruit!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzpā€™ers in Nederland?

Blijf jezelf afvragen: wat kan wel? En wie ken ik om me daarbij te helpen? Hoe kom ik daar?