Allianzblog4maart2019

In de focus: zo krijg je je werk wél af als ondernemer

 Vooral als je écht een stapel orders moet verwerken, je administratie moet doen, of een idee uit moet werken. Dan is goede concentratie essentieel. Met deze 6 tips helpen we je op weg.

1. Ga offline

Volgens onderzoek bepaalt onze mailbox vaak hoe de dag eruitziet. We wijken erdoor van onze planning af en hebben weinig controle over hoe de werkdag verloopt. Dat zorgt weer dat je moeilijk concentratie kunt vinden. De oplossing? Je mailbox afsluiten. Maar echt afsluiten. En ook WhatsApp, Facebook en andere social media die aandacht afleiden. Het allerbeste is eigenlijk om je telefoon uit te zetten en minimaal 1,5 uur geconcentreerd te werken. Voelt misschien niet fijn om niet bereikbaar te zijn, maar het resultaat is wel dat je waarschijnlijk véél meer gedaan krijgt.

2. Werk in blokken

Een hele dag geconcentreerd werken is voor bijna niemand haalbaar. Je hebt natuurlijk ook gewoon pauze nodig. Door te werken in blokken van ongeveer 90 minuten maak je het makkelijker om te focussen. Na elk blok kun je een korte pauze nemen, waardoor je oplaadt voor de volgende ronde. Zo houd je jezelf scherp. In je pauze kun je even relaxen, iets eten, of je energie boosten door naar buiten te gaan. Je kunt ook focusblokken afwisselen met blokken waarin je telefoontjes en mailtjes doet.

3. Kondig aan dat je niet beschikbaar bent

Bovenstaande tips voelen waarschijnlijk ongemakkelijk, omdat klanten of personeel het niet van je gewend zijn. ‘Heb je een minuutje?’, hoe vaak wordt dat je gevraagd? Als je gefocust bezig bent, is dat heel irritant. Elke keer dat je wordt afgeleid, kost het namelijk gemiddeld 20 minuten om weer in je concentratie te komen. Probeer dus te voorkomen dat mensen vragen of je toch even ‘één minuutje’ hebt door duidelijk te zijn over je beschikbaarheid. Het kan ook helpen om een keer buiten de deur te zitten of heel radicaal tip 1 toe te passen.

4. Vroeg opstaan

Veel succesvolle schrijvers en wereldleiders zweren erbij: beginnen voor dag en dauw. Ze doen hun meest geconcentreerde werk voordat ‘de rest’ wakker is. In alle vroegte is het nog heerlijk rustig en is je brein nog niet volgepompt met allerlei nieuwe informatie. Bovendien wordt je focus om 06:00 uur niet zo snel onderbroken door onverwachte berichten, belletjes of brandjes die geblust moeten worden.

5. Zorg dat je goed in je vel zit

Een goede concentratiemodus kost nogal wat energie, dus is het belangrijk dat je die energie ook hebt. Nachtrust, gezonde voeding en beweging helpen om je hersenen optimaal te laten werken. Gefocust werken, lukt minder goed als je moe en gestresst bent. Dat werkt eigenlijk averechts. Maar ook andersom werkt goede focus opbouwend: als je meer gedaan krijgt, voel je je beter en dat levert weer positieve energie op.

6. Een dag níet werken

Klinkt misschien gek, maar door een dag níet te werken kun je je concentratie tegemoetkomen. Als ondernemer sta je altijd ‘aan’ en staan weekenden niet garant voor vrije tijd. Door jezelf zomaar een (mid)dag écht vrij te gunnen, kun je het werk even loslaten en creëer je ruimte in je hoofd. Ga een middagje naar een museum, ontbijt een ochtend buiten de deur of ga een dagje naar het strand. Je komt de volgende dag opgeladen terug en dat komt je focus ten goede.

Gefocust werken kan dus zorgen voor meer rust, minder stress én positieve energie. Zo bescherm je jezelf tegen overbelasting, blijf je mentaal fit en kun je lekker blijven ondernemen. Omdat er soms ook zaken zijn waar je geen invloed op hebt, is het slim om eens te kijken naar een AOV. Deze verzekering beschermt je inkomen als je niet kunt werken door bijvoorbeeld een burn-out, ziekte of een ongeval.