Header Boris NS uitgelicht

Videomaker Boris Lange

“Mijn eindstation: de John de Mol van YouTube worden”

De reizende ster over zijn ondernemersavontuur

Videomaker Boris Lange is klein begonnen, maar heeft inmiddels zijn netwerk internationaal uitgebreid. Bedrijven staan in de rij om met hem samen te werken. Ikea, Tele2 en Lays Chips gingen hen al voor. Boris reist het liefste de hele wereld over zodat hij zijn passie waar kan maken. Laatst reisde Boris nog met de trein naar Brussel voor een campagne met Playstation. In dit interview stellen wij hem als ‘reizende’ ster vragen over zijn ondernemersavontuur. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door NS-Business Card, dé OV-kaart voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben jij ondernemer geworden?

“Toen ik een jaar of 14 was maakte ik al filmpjes voor m’n familie. Eigenlijk legde ik vroeger al momenten uit mijn leven vast die YouTubers nu vastleggen. Iedereen kent de bekende vloggers vast wel. Zo maakte ik bijvoorbeeld een grappig filmpje waarin ik testte of golfen iets voor mij was. Deze brandde ik op dvd en gaf ik aan vrienden en familie. Toen ik ongeveer 17 jaar was begon mijn avontuur. Mijn beste vriend en ik zagen een advertentie op internet staan. Een groot merk zocht videomakers die voor hen een promovideo wilden creëren. Dus wij meldden ons aan voor de reclamepitch en gingen direct aan de slag. Wie de vetste promovideo maakte, won en had een samenwerking met Witte Reus.

Onze video deed het goed. Hij werd 300.000 keer bekeken. Iedereen vond de video professioneel en dacht dat het echt was. Toen besefte ik me: ik kan van mijn hobby mijn werk gaan maken. Geweldig! Diezelfde week vroeg Lays Chips aan mij of ik hetzelfde voor hen wilde doen. Dus je moet je voorstellen: ik was toen net 18 jaar geworden en had merken zoals Witte Reus en Lays Chips als klant. Toen bedacht ik ook bij mijzelf dat dit wel een ding kon worden later, filmpjes maken voor op internet. Dus besloot ik hier mee verder te gaan na het afronden van de zesde klas op de middelbare school. Op een gegeven moment had ik samen met die vriend een soort bedrijfje in filmpjes maken voor merken. Bedrijven vroegen, terecht, om een factuur. ‘Factuur?’ dacht ik bij mijzelf. Ik had geen idee waar ik moest beginnen. Zij vertelden ons toen over de Kamer van Koophandel en het aanvragen van een btw-nummer. Diezelfde middag zijn wij op de fiets gesprongen en naar de KvK gefietst. Sindsdien sta ik ingeschreven en ben ik een officieel ondernemer.”

Wat doe je precies, en voor wie?

“Wat ik precies doe vind ik lastig te verwoorden. Vroeger werd er altijd gebruik gemaakt van een reclamebureau, maar de tijden veranderen. Je kan steeds meer alles zelf doen. Als ik mijzelf toch een naam moet geven, ben ik denk ik een eenmansreclamebureau dat video’s bedenkt of meehelpt te maken voor een merk, ter vervanging van de traditionele reclame. Ik ben een soort van consultant, adviseur en reclame-creatief in één. Ik denk namelijk met de klant mee. De helft komt vanuit mijzelf en de andere helft komt vanuit de klant. Het is maar net wat de klant wil. Ik werk voor veel merken, en heb bijvoorbeeld met LifeHunters een internationale viral gemaakt voor Ikea.

 

De samenwerking met Ikea zal ik niet snel vergeten. Door deze samenwerking gingen er heel veel deuren open. Ik maakte dus al filmpjes voor merken zoals Witte Reus die ik vervolgens op internet zette. YouTube was toen in opkomst, dus je moet je voorstellen dat het nog een relatief klein platform was. Ikea vond dat ook interessant en zo werd ik via Lifehunters benaderd. Of we een video wilden maken, maar wel eentje die internationaal de wereld over zou gaan. De vraag was of we dat konden. We gingen de uitdaging aan. Met resultaat. De video bereikte meer dan 30 landen. Ik kwam in kranten waarvan ik de lettertjes niet eens kan lezen. Van New York tot aan Abu Dhabi en van Nepal tot aan Denemarken. ‘Wow, dat gaat wel goed!’. Dan wil iedereen met je op gesprek en kom je overal binnen, want iedereen kent je.”

Welk aspect van je werk vind je het leukste?

“Ik vind heel veel leuk aan mijn werk! Ik kan namelijk gaan en staan waar ik wil. Ook word ik serieus genomen. Dat vind ik heel belangrijk! Toen ik begon was ik jong, mensen uit de zakenwereld zagen geen kansen in het maken van filmpjes. Maar kijk waar wij nu zijn! De billboards langs de snelweg worden niet meer verkocht en andere traditionele media verdwijnen. We staan nog maar aan het begin van een enorme golf. Ik heb de mazzel gehad dat ik kon meesurfen in de juiste golf. Ik vind het werk wat ik mag doen echt leuken ik heb allerlei verschillende collega’s. En als ik gevraagd word om voor mijn werk naar de maan te gaan, zou ik dat serieus doen. Ik ben voor mijn werk zelfs al op de Noordpool geweest. Dan denk je wel: ‘Al mijn vrienden zitten nu op kantoor, terwijl ik moet opletten of de ijsberen mij niet willen opeten’. Op die momenten ben ik extra blij met mijn werk.”

Hoe zit jouw (ondernemers)reis naar de toekomst eruit? Wat is jouw eindstation?

“Mijn ondernemersreis naar de toekomst ziet er ambitieus uit. Ik zou het leuk vinden om op een gegeven moment met vier ambitieuze en enthousiaste mensen een sterk en gigantisch bedrijf op te zetten. Een samenwerking met Rolex zie ik ook wel zitten. Ik heb begrepen dat het best lastig is om voor hen reclame te maken. Dus ik zie dat als een uitdaging, net zoals die samenwerking met Ikea. De Freelancer of the Year Awards (FOTY Awards) was ook echt een geweldig moment uit mijn leven. Mijn hoogtepunt van het jaar. Het winnen van deze award heeft niet alleen veel met mij gedaan, maar vooral voor mijn omgeving. Die neemt mij nu ook serieus. De titel heeft een soort stempel op mijn werk gedrukt. Er gaan dan nóg meer deuren voor je open. Dat is geweldig. Ik hoop uiteindelijk dé John de Mol van YouTube te worden. Dat is echt mijn eindstation. Daar wil ik echt voor gaan.”

Voor jouw werk ben je veel onderweg. Wat zijn voor jou de voordelen van het reizen met de trein?

“Ik ben inderdaad veel onderweg voor meetings, opnames of campagnes. Ik pak graag de auto, maar de trein is ook een goede uitkomst. Je staat namelijk niet in de file, soms ben je sneller met de trein en je kunt in de trein werken. Als je met de auto naar je afspraak gaat, kun je obstakels tegenkomen. Bijvoorbeeld wegwerkzaamheden en files. Met de trein ga je in een rechte lijn naar de eindbestemming. Tegelijkertijd kun je werken. Zo leer ik weleens scripts uit mijn hoofd. En weet je wat helemaal relaxed is? Je hoeft niet zelf te rijden, dus er is alle tijd voor ontspanning. Laatst moest ik naar Brussel Centraal voor een campagne met Playstation. Je kunt ervoor kiezen om drie uur lang auto te rijden. Maar je kan er ook voor kiezen om lekker de trein te pakken. Ik koos voor de laatste optie. Ik kon toen nog even relaxen, voordat ik met mijn gezicht voor de HD-camera stond waar duizenden mensen naar kijken. Dan sta je er toch nog nét iets frisser op.”

Je bent groot fan van de NS-Business Card. Waar gebruik je de kaart zoal voor?

“De NS-Business Card is geweldig voor meetings door het hele land. Door de kaart heb ik minder stress om op afspraken te komen. Je checkt in, gaat zitten en stapt uit wanneer dat moet. Bovendien is het kunnen werken tijdens reistijd echt handig!”

Wat zijn voor jou de belangrijkste voordelen van de NS-Business Card?

“De NS-Business Card bezorgt je geen stress. Je hoeft namelijk niet eerst langs die apparaten om je chipkaart op te laden. Daar raakte ik vroeger altijd gigantisch in de stress van, omdat ik moest wachten op alle mensen die voor mij in de rij stonden. Ja hoor, gingen de deuren van de trein net voor mijn neus dicht. Had ik de trein wéér gemist. Dankzij de NS-Business Card heb ik dat niet meer. Heel fijn. Ook die factuur die je achteraf krijgt, is erg fijn! Die reisstress is gewoon weg.”

Reistijd is werktijd in de trein. Ben jij daardoor meer facturabel en/of heb je weleens een deal gesloten in de trein?

“Zeker! Ik heb vast weleens een belletje in de trein gehad dat mij enorm blij maakte. Ik werk namelijk constant op mijn telefoon. Mijn telefoon is mijn computer.”

Tot slot, heb je nog een ultieme tip op het gebied van zakelijk reizen voor collega-ondernemers?

“Werken en ontspannen. Dit kan allemaal wanneer je reist met de trein. Tijd is voor de zzp’er heel kostbaar. En de trein is natuurlijk goed voor het milieu en goed voor minder files!”