Header uitgelicht

“De persoonlijke aanpak maakt het bankieren net wat leuker”

Corine van Zoelen is businesscoach voor yogadocenten. Ze helpt hen bijvoorbeeld met het opstarten van een yogastudio en bij het opstellen van een programma. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en de financiële zaken die daarbij komen kijken. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door Knab Zakelijk, dé zakelijke rekening voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben jij ondernemer geworden?

Eigenlijk ben ik erin gerold. Doordat ik last had van mijn rug, ben ik begonnen met yoga. Dit vond ik zo prettig dat ik besloten heb om een yoga-opleiding te volgen. Naast mijn baan in het onderwijs gaf ik yogalessen en dit werden er steeds meer. Ik bleef aanvragen krijgen, maar wilde niet meer avonden van huis zijn. Ik wilde graag online yogalessen gaan geven, zodat ik passief inkomen kon genereren. Daar had ik alleen geen tijd voor.

In juni 2015 viel ik van de trap en brak hierbij mijn schouderblad. Ik regelde invallers voor mijn yoga-leerlingen en kon niets. Toen schakelde ik een business coach in en ging aan de slag met het ontwikkelen van een online chakra yoga-programma. Dit was zo’n succes, dat het niet onopgemerkt bleef voor coaches, therapeuten en yogadocenten. Ze vroegen me of ik ze wilde begeleiden in hun bedrijf. Ik vond het leuk om mijn ondernemers kennis met ze te delen.

Ik was bij een lezing van Jos Burgers en hij zei “kies en je wordt gekozen”. Door je doelgroep zo klein mogelijk te maken, ben je herkenbaar en onthouden mensen wat je doet. De kwartjes vielen en ik besloot om me te richten op yogadocenten. In 2016 werd “De Yoga Business Coach” geboren. In september heb ik een yoga business event georganiseerd en inmiddels heb ik meer dan 75 yogadocenten begeleid met het bouwen aan hun (online) yogabedrijf.

Wat doe je precies, en voor wie?

Ik begeleid yogadocenten met het starten van hun yogastudio of kijk hoe ze het kunnen uitbreiden. Of, als ze een online yogaprogramma willen maken, hoe ze dit dan moeten aanpakken op hun manier.

Welk aspect van je werk vind je het leukst?

Ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen en de yogadocenten te zien groeien. Niet qua yogakennis, want die hebben ze volop, maar met het zichtbaar worden, kennis bijbrengen qua social media, het maken van online yogaprogramma’s en wat er zoal bij komt kijken en dat ze mogen staan voor al hun kennis en ze het zichzelf ook waard vinden om er een prijs voor te vragen.

Heb je een zakelijke rekening voor jouw bedrijf? Zo ja, waarom?

Ja, een Knab-rekening. Dit zodat alles van mij zakelijk duidelijk op een rekening staat. Ik vind het prettig om te werken met Knab nadat ik het boek Profit First had gelezen. Ik vind het heel prettig dat ik meerdere rekeningen kan openen bij de Knab zonder extra kosten. Ook kan ik de rekeningen een naam geven, wat mij een goed overzicht geeft.

Heb jij een (financiële) stip op de horizon? Waar wil je naartoe met jouw onderneming?

Ja, dat heb ik zeker. Ik wil graag zoveel mogelijk mensen in aanraking laten komen met yoga. Dit deed ik in eerste instantie vanuit mijn yogastudio in Lelystad, daarna online aan meer dan 3500 mensen die meededen aan mijn chakra challenge in heel Europa. Als ik met mijn marketingkennis als yoga business coach yogadocenten kan inspireren en begeleiden, dan kunnen zij op hun beurt nog meer mensen bereiken en heeft het een rimpeleffect.

In 2008 waren er 400 yogadocenten in 2017 11.000 yogadocenten. Ieder jaar komen er weer nieuwe yogadocenten bij. Dit is ook nodig. Iedere leerling vindt zijn eigen leraar.

In de toekomst wil ik graag 2 keer twee-drie maanden in het jaar in Turkije in mijn eigen appartement wonen. Ik werk dan vanuit Turkije. Ik reis door Europa om in diverse landen yoga business events te geven, om te zorgen dat yogadocenten zichtbaar worden en een normale prijs durven vragen voor hun lessen, zodat ze een eerlijke boterham kunnen verdienen. Hierdoor kunnen ze meer mensen bereiken en heeft het invloed op het welzijn en geluksgevoel van de mensen in Europa.

Doe jij je administratie online? Zo ja, is deze gekoppeld aan jouw bankrekening?

Ik heb een boekhouder en mijn betalingssystemen zijn gekoppeld aan mijn bankrekening.

Deel jij jouw inkomsten op in separate “potjes”? Zo ja, doe je dit enkel offline of ook online?

Ja, dat doe ik in speciale online potjes. Ze hebben ook een naam voor het doel waar ik het voor ga gebruiken.

Zijn er nog andere mogelijkheden die je graag zou willen zien op het gebied van online bankieren?

Op dit moment niet. Ik ben erg tevreden.

Ben je weleens in een situatie geweest waarin je extra blij was met Knab?

Ik vind ze heel persoonlijk, laatst kreeg ik een mailtje dat ik al een jaar bij Knab zit met daarin gebeurtenissen wat er allemaal al gebeurd was het afgelopen jaar. Heel leuk. Of een persoonlijke videoboodschap. Dat maakt het bankieren net wat leuker.

Tot slot, heb je een financiële tip voor collega-ondernemers?

Lees het boek Profit First , het maakt je bedrijf financieel gezond!