Corinne Keijzer header

LinkedIn expert Corinne Keijzer

Ik leer liever iemand vissen, dan dat ik een vis geef

Corinne Keijzer is expert op het gebied van social media. Ze is consultant, geeft trainingen en workshops en schrijft blogs en boeken over hoe bedrijven social media in kunnen zetten. Naar aanleiding van haar deelname aan de FOTY Awards, interviewden wij haar over het ondernemerschap en de financiële zaken die daarbij komen kijken. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door Knab Zakelijk, dé zakelijke rekening voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben jij ondernemer geworden?

Geheel per ongeluk. Ik werd eind 2009 werkloos: ik was hypotheekadviseur en met de crisis moest ik eruit, want ik had een jaarcontract. Toen kwam ik op een punt dat ik moest kiezen wat ik wilde. Solliciteren was toen al erg lastig, en nog steeds. Iemand tipte me dat ik LinkedIn in moest zetten en toen kreeg ik al vrij snel opdrachten aangeboden. Toen kon ik in ieder geval lekker aan de slag, dus zo ben ik het ondernemerschap per ongeluk ingerold. Uiteindelijk heb ik er mijn werk van gemaakt om mensen LinkedIn uit te leggen, dus dat is wel toevallig.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik help bedrijven een strategie op te zetten op het gebied van social media. Ik heb Facebook lang als expertise gehad. Tegenwoordig houd ik me vooral bezig met LinkedIn als expertise, omdat daar nog veel kansen liggen, vooral business2business. Maar ik blijf andere socialmedia-kanalen er ook bij gebruiken als het gaat om strategie, de praktische workshops besteed ik uit aan partners. Mijn doel is om mensen de bomen door het bos weer te laten zien.

Welk aspect van je werk vind je het leukst?

Wat ik in het hypothekersvak ook al leuk vond, is dat je mensen iets mee kunt geven waar ze zelf mee verder kunnen. Het aanreiken van handvatten waar zij zelf succes mee kunnen behalen. Het leren gebruiken van de tools, maar ook het helpen om het pad te bewandelen. Daardoor kunnen ze uiteindelijk zelf en met het bedrijf succesvoller te worden.

Ik leer liever iemand vissen dan dat ik een vis geef: ik doe geen uitvoer voor een bedrijf. Ik leer ze liever iets dat ze kunnen integreren in hun werkzaamheden. Dan zie je ook hele leuke talenten opkomen bij mensen.

Heb je een zakelijke rekening voor jouw bedrijf? Zo ja, waarom?

Je moet een zakelijke rekening openen als je zelfstandig ondernemer bent. Ik heb toen voor Knab gekozen  omdat zij zich erg richten op de zelfstandig ondernemers, maar ook om financiële redenen. Ik vond het een voordeligere bank dan andere grote banken. Ik houd van transparantie en wil niet voor elk wissewasje moeten betalen. Knab heeft een totaalprijs en dat is erg fijn.

Heb jij een financiële stip op de horizon? Waar wil je naartoe met jouw onderneming?

Ik ben niet erg van het vooruitplannen. Ik wil wel groeien, maar geen personeel in dienst. Ik wil wel blijven samenwerken met zelfstandig ondernemers. Ik ga dit jaar ook een nieuwe bedrijfsnaam lanceren. Wat ik eigenlijk wil doen, is mezelf steeds meer bezighouden met de dingen die ik echt leuk vind. Alles wat ik zelf minder leuk vind, besteed ik graag uit aan mensen die dat juist leuk vinden. Wat geld betreft: als ik ieder jaar een mooie reis kan maken, ben ik al erg blij. Financiële zekerheid is altijd fijn. Een buffer voor als het een keer wat minder gaat; als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt. Ik vind dat je als zelfstandig ondernemer de verantwoording moet nemen en voor een buffer moet zorgen.

Doe jij je administratie online? Zo ja, is deze gekoppeld aan jouw bankrekening?

Ik ben zelf geen ster in boekhouden, dus dat besteed ik uit. Ik werk met een heel goed CRM-systeem en met Teamleader waar je alle zaken makkelijk in kunt regelen. Als je daar budget voor hebt, is dat heel goed om te doen. Het komt ook professioneel over en je hebt zelf altijd een duidelijk overzicht. De afschrijvingen worden allemaal door mijn boekhouder geregeld in het boekhoudprogramma, dus naast dat ik het af en toe check, heb ik er verder geen omkijken naar.

Deel jij jouw inkomsten op in separate “potjes”? Zo ja, doe je dit enkel offline of ook online?

Nee, dat zou ik misschien wel moeten doen. Ik ben daar nog erg ongestructureerd in. Hetzelfde geldt voor pensioen: ik weet dat ik daar nog in achterblijf. Misschien moet ik daar eens naar gaan kijken, want het zou wel erg handig kunnen zijn.

Wat is het grootste voordeel van jouw zakelijke rekening?

Ik vind het prettig dat Knab overzichtelijk is qua kosten. Bij andere banken moest ik vaak betalen per transactie. Voor elk dingetje dat je deed werd geld gevraagd. Vooral als je start, kan dat behoorlijk oplopen: zeker als je producten verkoopt. Bij Knab heb je daar gelukkig geen last van en weet je waar je aan toe bent.

Tot slot, heb je een financiële tip voor collega-ondernemers?

Zorg altijd voor genoeg buffer. Als je ziek wordt, heb je een buffer om het op te vangen. Houd ook in de gaten hoeveel jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkeert. Veel zzp’ers staan hier niet direct bij stil.

Verzekeringen lijken duur, maar met een lange looptijd is het een stuk voordeliger en dan ben je in ieder geval goed gedekt. Je ziet mensen die in de financiële problemen komen als ze arbeidsongeschikt raken. Je komt dan in een naar traject: mensen moeten soms zelfs hun huis uit. Check dus goed, met behulp van ervaringen van anderen, welke verzekering je afsluit, om financiële problemen te voorkomen.