Header uitgelicht

“Ik neem ’t zoals het komt en kijk niet te ver vooruit”

Lianne Marije Sanders is journalist, copywriter en schrijver. Zo schreef ze onder andere het succesvolle boek Zeik Niet Zo: Het echte leven van de millennial. Wij interviewden Lianne over het ondernemerschap en de financiële zaken die daarbij komen kijken. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door Knab Zakelijk, dé zakelijke rekening voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben jij ondernemer geworden?

Ik moet eerlijk zeggen: ik heb niet veel nagedacht over ondernemer worden. Na mijn studie kreeg ik een fulltime baan als recruiter en ik merkte al gauw dat het niet bij me paste. Ik heb altijd al geschreven en, naast bedrijfskunde, ook journalistiek gestudeerd. Het voelde toen als een goede optie om voor mezelf te beginnen als journalist en copywriter.

Wat doe je precies, en voor wie?

Ik ben journalist, copywriter en schrijver. Ik heb samen met twee collega’s een boek geschreven, Zeik Niet Zo, en schrijf een column voor LINDAnieuws en The Best Social Media. Ook maak ik artikelen voor Glamour en schrijf ik branded content en blogs. Momenteel ben ik bezig met een tweede boek.

Welk aspect van je werk vind je het leukst?

De vrijheid. Dat staat voor mij ábsoluut op nummer één. Dat ik zelf bepaal waar, wanneer en hoe lang ik werk. En natuurlijk het schrijven zelf: ik vind het fantastisch om door te vertellen over wat ik beleef en meemaak, anderen te laten lachen, te vermaken of te helpen.

Heb je een zakelijke rekening voor jouw bedrijf? Zo ja, waarom?

Ja, omdat het praktisch is om mijn zakelijke budget en privé budget gescheiden te houden.

Deel jij jouw inkomsten op in separate “potjes”? Zo ja, doe je dit enkel offline of ook online?

Nee, dat doe ik niet echt. Ik laat al m’n opdrachten uitbetalen op mijn zakelijke rekening. Dan boek ik van het bedrag dat ik ontvang (min de btw), 70% naar mijn privérekening. Zo blijft er dus altijd 30% van het bedrag staan, zonder btw voor de inkomstenbelasting. De btw laat ik sowieso op m’n zakelijke rekening staan. Ik heb dan dus geen extra rekening nodig binnen m’n zakelijk bankieren.

Heb jij een (financiële) stip op de horizon? Waar wil je naartoe met jouw onderneming?

Nee, ik neem ’t zoals het komt en kijk niet te ver vooruit. Ik zie mezelf bovendien niet per se als ‘ondernemer’ of als eigenaar van een ‘bedrijf’. Ik ben freelancer en ik schrijf en ik wil mezelf blijven ontwikkelen op dat gebied. Ik wil steeds beter leren schrijven, steeds meer m’n eigen stijl ontwikkelen en leren hoe je kunst kunt maken van taal.

Ik vind geld verdienen niet zo belangrijk. Natuurlijk: je moet kunnen slapen, eten en drinken – en ik moet blijven zorgen dat dat lukt. Maar verder hoop ik vooral om veel mooie stukken te schrijven en alles uit taal te halen wat erin zit.

Doe jij je administratie online? Zo ja, is deze gekoppeld aan jouw bankrekening?

Ja, ik ben klant bij KeesdeBoekhouder. Mijn boekhouding is niet gekoppeld aan m’n bankrekening. Ik verstuur mijn facturen via KeesdeBoekhouder en het geld komt dan binnen op mijn zakelijke Knab-rekening.

Ik dien mijn kosten in via KeesdeBoekhouder en het geld daarvoor pin ik of maak ik over van mijn zakelijke rekening. Verder hoef ik daar ook niets mee te doen. Ik heb weleens gezien dat Knab zo’n taartdiagram maakt van je kosten bijvoorbeeld, zodat je kunt zien waar je alles aan uitgeeft, maar daar kijk ik eigenlijk nooit naar.

Zijn er nog andere mogelijkheden die je graag zou willen zien op het gebied van online bankieren?

Nee, ik ben tevreden zo.

Wat is voor jou het grootste pluspunt van jouw zakelijke bank?

Knab heeft een handige en overzichtelijke app. Ook is het makkelijk om te schakelen tussen mijn zakelijke- en privé-rekening.

Tot slot, heb je een financiële tip voor collega-ondernemers?

Neem een zakelijke rekening, haha! Zo zorg je ervoor dat je altijd ergens een potje hebt staan voor de omzet- en inkomstenbelasting.