Header uitgelicht

Tekstschrijver Maria van den Berg

“Het opdelen van mijn inkomsten biedt overzicht”

Maria van den Berg is tekstschrijver. Ook helpt ze bedrijven om tijd te creëren, door hen dat extra paar handen aan te bieden die zij soms nodig hebben. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en de financiële zaken die daarbij komen kijken. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door Knab Zakelijk, dé zakelijke rekening voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben jij ondernemer geworden?

Ik ben ondernemer geworden omdat de baan die ik wilde niet bestond. Ik moest te veel concessies doen, het ging er steeds om of ik bij de baan paste. Ik heb dit omgedraaid. Ik heb nu een baan die bij mij past.

Wat doe je precies, en voor wie?

Ik ben tekstschrijver. Denk aan het schrijven van een LinkedIn profiel, motivatiebrieven, blogs, webcontent, you name it. Daarnaast bied ik ook communicatie-, marketing- en salesondersteuning. Mijn klanten zijn divers. Meestal B2B maar ook B2C.

Welk aspect van je werk vind je het leukst?

Dat ik mijn eigen baas ben, ben volledig verantwoordelijk voor wat er wel- of niet gebeurt. En ja, vrijheid he… Vrijheid is voor mij heel erg belangrijk. Ik kon geen baan vinden waar ik bij paste, en nu heb ik een baan gecreëerd die bij mij past. Ik beslis zelf of ik iets wel of niet doe, ik bepaal zelf op welk tijdstip ik werk. Ik zit, wanneer het mooi weer is, lekker buiten op mijn terras met mijn laptop. Ik word ook gedwongen om nog meer ‘out of the box’ te denken en om scherp te blijven. Want geen opdracht is geen geld.

Heb je een zakelijke rekening voor jouw bedrijf? Zo ja, waarom?

Ja, ik heb twee zakelijke rekeningen geopend. Het voordeel van Knab ten opzichte van andere banken is natuurlijk dat je 1000 gratis transacties hebt. Bovendien zijn de bankkosten laag vergeleken met andere banken.

Heb jij een (financiële) stip op de horizon? Waar wil je naartoe met jouw onderneming?

Een financiële stip op de horizon? Ik wil in ieder geval mijn stap in het diepe een succesvolle stap laten worden. Dat betekent dat ik voldoende geld verdien om te sparen om mijn pensioen aan te vullen. Ik wil succesvol zijn in wat ik doe en dat er bij mensen een belletje gaat rinkelen wanneer ze mijn naam horen.

Doe jij je administratie online? Zo ja, is deze gekoppeld aan jouw bankrekening?

Tot op heden had ik geen online administratie, omdat ik me er eerlijk gezegd nooit in heb verdiept. Boekhouden is namelijk niet echt mijn ding. Daarom heb ik besloten én de daad bij het woord gevoegd, vanaf nu ga ik een online administratie voeren. Deze zal ik wellicht koppelen aan mijn bankrekening.

Deel jij jouw inkomsten op in separate “potjes”? Zo ja, doe je dit enkel offline of ook online?

Ja, ik heb een rekening waar ik de btw op stort en een aparte rekening waar mijn verdiensten op binnenkomt. Op deze manier blijven mijn financiën overzichtelijk. Dit zou je kunnen zien als verschillende “potjes” die ik heb aangelegd.

Tot slot, heb je een financiële tip voor collega-ondernemers?

Ik heb verschillende bankrekeningen (zakelijk). Op de een stort ik de btw en op de ander staan mijn netto verdiensten. Dat vind ik makkelijk. Op de btw-rekening ontvang ik een klein percentage rente.